Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU-stöd jättebra hjälp men stressande

Tack vare EU-bidrag kunde Maria Karlsson bygga ett gårdsbageri. Hon har också EU att tacka för att hon får vara med och utveckla ett nytt foder till sina höns. Men ibland är hon tveksam till om det är värt besväret.

De 2000 hönsen får klara sig själva en stund till, för tisdagar är bageridagar på Mällby lantgård på Tjörn. Maria bakar kanelbullar, fruktbröd, bovetebaguetter, frallor och limpor. Allt på en gång. Hon kryssar mellan degblandaren, bakbordet, jäsplåtarna och ugnen. En beställning ska snart hämtas med lastbil för vidare färd till en ekobutik i Örebro, resten kör hon själv till Göteborg lite senare.

När Maria startade sitt bageri 2010 bakade hon bara skorpor och maränger. Idag har sortimentet utökats och bageriet upptar minst hälften av verksamheten på gården.

– Jag hade inte startat bageriet om jag inte fått EU-stödet. EU har faktiskt gett många företagare en chans, särskilt kvinnor, säger Maria Karlsson.

Ekologiskt ger extra bidrag

Maria Karlsson har under sina 20 år som ekologisk äggproducent varit med i flera EU-projekt. Hon får också direktstöd till sin gård, som de flesta andra lantbrukare i Sverige. Dessutom får hon lite extra bidrag för att hon har en ekologisk produktion.

Hennes första EU-projekt var när hon 2001 var med och startade föreningen Tjörnodlat tillsammans med andra lokala livsmedelsproducenter på Tjörn.

– Då var EU-bidraget en jättebra hjälp för mig och mina kolleger att starta upp. Vi fick hjälp med en gemensam logotype, en hemsida och med papperspåsar till våra produkter. Vi kunde också köpa en rensmaskin, som vi fortfarande delar på.

På den tiden var det enklare, menar Maria Karlsson. Särskilt gårdsstödet önskar hon att hon klarat sig utan. Det är särskilt de årliga kontrollerna som skapar stress.

På tok för mycket pappersarbete

– Jag kan ju inte säga till kontrollanterna att tyvärr, jag ska baka bröd i dag, så jag har inte tid att fylla i papper. Men det är ju så jag borde säga för det är på tok för mycket pappersarbete!

Så det är kluvet för Maria. För när hon sedan berättar om Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion, där hon är ordförande, blir hon genast mer positiv. Det är där kraften i EU-stödet finns för Maria idag, i samarbetet med andra. Med hjälp av EU har föreningen till exempel kunnat forska om grovfoder, bilda internationella nätverk, jobba med marknadsföring och ge ut en bok.

I det senaste projektet samverkar föreningen med företag och organisationer för att få ut ett nytt musselmjöl på marknaden. Då ska Marias gård bli pilotgård.

Text: Annalena Bjarneberg
Film:Kent Eng


Mällby lantgård på Tjörn har:

– cirka 2000 höns som värper cirka 1 500 ekologiska ägg om dagen

– ett gårdsbageri

– odling av sparris och foderväxter

– en gårdsbutik

Även gårdsbutiken ingår i ett EU-projekt, Matvägen Bohuslän, som drivs av Södra Bohuslän turism i samarbete med Smaka på Västsverige, en del av Västra Götalandsregionen.


Maria Karlsson sitter ute på gräset bland sina 2000 höns
Hönsen på Mällby lantgård är gärna ute i gröngräset och betar. Gräset är en specialblandning som togs fram i ett internationellt EU-finansierat forskningsprojekt om grovfoder där Maria deltog tillsammans med Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion. Bild: Kent Eng.

Läs också:

Så mycket EU-stöd får Västra Götaland

Så påverkar EU din vardag

Visst kan vi påverka i EU

EU-toppmötet sätter Göteborg på kartan

Kommentarer är stängda.