Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Finns en SMS-livräddare i närheten ökar chansen att överleva ett hjärtstopp dramatiskt.

Chansen att överleva ökar med ett SMS

Tidig behandling med hjärtstartare ökar chanserna att överleva dramatiskt om du drabbas av hjärtstopp. I  Västra Götaland är nu var 200:e person SMS-livräddare.

– Det är fantastiskt! Men vi behöver bli fler, säger Per Örninge som är medicinskt ledningsansvarig vid sjukvårdens larmcentral i VGR.

Som komplement till övrig hjälp vid hjärtstopp larmas sedan oktober 2016 även SMS-livräddare i Västra Götaland.

SMS-livräddare är frivilliga som kan hjärt-lungräddning och som har anmält via appen SMS Livräddare att de vill hjälpa till om de befinner sig i närheten av en person som drabbats av hjärtstopp. I Västra Götaland finns 8200 SMS-livräddare än så länge registrerade.

Hämta en hjärtstartare

I dagsläget är Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting ensamma i Sverige om att ha anslutit sig till tjänsten, men intresset är stort både i övriga landet och nu även i Danmark där den nyligen introducerades i Köpenhamn.

Livräddarna som befinner sig nära en person med hjärtstopp får via larmcentralen ett larm på sin mobiltelefon med uppgiften att antingen hämta en hjärtstartare och bege sig till den drabbade eller att direkt bege dit för att påbörja hjärt- lungräddning (HLR).

De första åtta månaderna under 2017 larmades SMS-livräddare vid 330 misstänkta hjärtstopp i Västra Götaland. I 50 fall påbörjades HLR  av SMS-livräddare innan ambulans, räddningstjänst och polis kom fram till platsen.

Läs också:

Blåljussamarbete räddar liv

Mer om SMS-livräddare

Bli SMS-livräddare här

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Prisbelönt app

Appen SMS-livräddare har precis tilldelats Athenapriset som är Sveriges största pris för klinisk forskning. Det instiftades 2008 av dåvarande delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen och tidningen Dagens Medicin. I dag är Vinnova och Dagens Medicin huvudmän. Priset stöttas även av Forte, Lif, Sveriges Kommuner och Landsting, Sweden Bio, Swedish Medtech och Vetenskapsrådet.