Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Dygnet runt, året om finns det en person beredd att ta ledningen om en stor, allvarlig händelse skulle inträffa. Gisela Wallin är en av de fem medarbetare som turas om att ha den funktionen. Foto: Patrik Bergenstav

Krisberedskap: ”200 medarbetare redo att åka”

Västra Götalandsregionen har en särskild enhet för säkerhet och beredskap som ständigt är redo att hantera problem, kriser och katastrofer. När ett nationellt anrop gick ut efter terrorattacken i Stockholm, var VGR snabb med att erbjuda hjälp.

Dygnet runt, året om finns det en person beredd att ta ledningen om en stor, allvarlig händelse skulle inträffa. Gisela Wallin är en av de fem medarbetare som turas om att ha den funktionen.

— Vi har en jourvecka var och då har vi fem minuter på oss att besvara en sökning. Inom en timma ska vi vara på plats.

Omvärldsbevakning och bedömningar av ”vad är det värsta som kan hända” tillhör Gisela Wallins vardag.

— Vi bedömer sannolikheten för olika händelser och beräknar tänkbara konsekvenser. Utifrån det kan vi planera och se till att det resurser.

Gisela Wallin, Regional tjänsteman i beredskap
Gisela Wallin, Regional tjänsteman i beredskap. På stabsrummets whiteboards och tio skärmar kan en krisorganisation följa förloppet under en större allvarlig händelse.

200 medarbetare redo att åka

När VGRfokus träffar Gisela pågår planeringen inför EU-toppmötet för fullt. Det sker i samarbete med bland annat räddningstjänsten, polisen och Göteborgs stad. Både planerade evenemang som Göteborgsvarvet, Fallens Dagar och demonstrationer samt akuta händelser som stormar, kravaller, olyckor, storbränder och terrorattacker riskbedöms av Gisela Wallin och hennes kollegor. Och de gör det bra! När ett nationellt anrop gick ut efter terrorattacken i Stockholm arbetade VGR mycket effektivt.

— På en kvart hade vi fått svar ifrån 50 kollegor som stod redo att omgående åka och hjälpa till med krisstöd! Totalt anmälde sig 200 personer. Jag var så stolt och imponerad över lojaliteten hos vår personal.

Skaffa helhetsbild över situationen

Just den jourveckan började med att Gisela Wallins minicallsändare pep ljudligt och ihållande, tidigt på måndagen den 3 april.

— Bussolyckan i Sveg hade inträffat på söndagen så jag var förberedd på att ta över efter kollegans påbörjade arbete. Många av eleverna som var med på skidresan kom från en skola i Marks kommun.

Bussolyckan krävde tre dödsoffer och ett stort antal skadade. Gisela Wallins uppgift i det läget var att skaffa sig en helhetsbild av situationen och hur det skulle påverka VGR:s verksamheter.

— Olyckan inträffade 60 mil härifrån så det gällde det att snabbt ta reda på om det fanns patienter som behövde transport hem. Och om våra sjukhus var redo att ta emot dem, säger Gisela Wallin.

— En annan viktig fråga var hur vi kunde stötta Marks kommun med krisstödet till de drabbades anhöriga och vänner. Även krisstödjarna kan i sin tur behöva stöd.

God beredskap för kriser

I ett sådant läge går Gisela Wallin in som stabschef. Hon är spindeln i nätet och leder arbetet ifrån stabsrummet. Efter en hektisk vecka stämplade hon ut på fredag eftermiddag, den 7 april. Då var läget efter bussolyckan under kontroll. Bara ett par timmar senare skedde terrorattacken i Stockholm. Gisela Wallin konstaterar att det var väldigt många personer som behövde krisstöd efter det dådet.

— Eftersom det skedde på öppen gata så fanns det många chockade människor. Det krävde stora resurser för att hand om alla och då behöver alla landsting hjälpas åt. Att vi kunde erbjuda så mycket kompetent personal på så kort tid är något vi ska vara stolta över. Det visar att vår krisberedskap är god.

Fakta

På Västra Götalandsregionens ”Enhet säkerhet och beredskap” ansvarar man för regionens krisberedskap. Det finns alltid en regional tjänsteman i beredskap, en så kallad RTiB, redo att snabbt träda in och leda en krisorganisation vid en större allvarlig händelse eller katastrof.

Enheten jobbar dels förebyggande med att bedöma risker och se till att det finns resurser och planer för eventuella händelser. Att samordna och uppdatera de myndigheter som berörs, är en annan viktig del av arbetet.

Vilka myndigheter som ingår i krisorganisationen beror på händelsen. Det kan bland annat vara lokala tjänstemän på sjukhus, polismyndigheten, räddningstjänsten, SOS Alarm,
Västtrafik, Västfastigheter och Regionservice.

Elin hjälpte till efter terrordådet i Stockholm

Text: Jeanette Bergenstav
Bild: Patrik Bergenstav
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.