Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Ordföranden Magnus Berntsson upplever att regionerna har blivit väldigt intressanta för många kommissionärer som i förväg vill veta vad regionorganisationen AER tycker. Foto:Kent Eng

”Visst kan vi påverka i EU”

Göteborgaren Magnus Berntsson(KD) valdes nyligen till ordförande i Europas största regionorganisation AER. Eftersom han även är ordförande i Västra Götalandsregionens (VGR) fullmäktige har han nu en unik möjlighet att jobba för regionens intressen i Europa.

– Men det handlar inte bara om att hämta hem så mycket pengar som möjligt från EU. Det är lika viktigt att jobba för att de fattigare delarna av Europa ska få det bättre. Västra Götaland är en av de mest exportberoende regionerna i Europa så det är avgörande för oss att andra regioner har råd att köpa våra produkter, förklarar Magnus Berntsson.

Just hur EU:s budget ska fördelas framöver är en svår nöt att knäcka. Speciellt efter Storbritanniens avhopp då intäkterna minskar radikalt.

–Om bara de fattiga regionerna får pengar så minskar viljan att betala hos de rikare. Regionerna i medlemsländerna är överens om att EU-stödet till regional utveckling ska fortsätta att betalas ut till alla regioner, även de med stark tillväxt. Det handlar ju också om att Europa ska kunna vara konkurrenskraftigt gentemot resten av världen, säger Magnus Berntsson.

Regionerna skapar tryck underifrån

Nationalstaterna för inte regionernas talan och det råder delade meningar om vad EU-länderna ska samarbeta kring. AER däremot, kan driva regionernas frågor oavsett vilken vind som blåser i medlemsländerna. Som Europas största regionorganisation har AER en viktig roll i att försöka påverka EU-kommissionen innan den lägger sina förslag till EU-parlamentet.

– AER har större betydelse än någonsin. Regionerna skapar ett tryck underifrån i frågor som är viktiga för invånarna. Jag upplever att vi har blivit väldigt intressanta för många kommissionärer som i förväg vill veta vad AER tycker. Vi regioner jobbar också mycket praktiskt med att skapa samarbeten kring olika frågor och lära av varandra.

Skapade ny  marknad för sopsäckar

Ett konkret exempel på hur goda exempel kan spridas mellan regionerna är VGR:s upphandling av plastsäckar till sjukhusen.

– Vi ville köpa in plastsäckar som inte var oljebaserade, men det fanns ingen som tillverkade det. Eftersom VGR är en så stor inköpare skapades en ny marknad för den typen av plastsäckar. Sjukhusen köper in 16 miljoner plastsäckar per år. Nu ersätter vi 210 ton oljebaserad plast med förnybar råvara. Då pratar vi om en enda produkt som kan göra så stor skillnad för miljön och för arbetsmarknaden, säger Magnus Berntsson.

Krav på minskade utsläpp från fartyg som fraktar varor som VGR köper in är ett annat exempel på hur regionen både kan driva utveckling och sprida goda exempel.

Vi vet inte alltid bäst

– Men vi lär också av andra. Speciellt vi nordbor tror alltid att vi kan och vet bäst. När AER träffades nyligen för att diskutera varför så många hoppar av skolan i förtid och vad vi kan göra åt det så var det Albanska regioner som hade jobbat mest med frågan och delade med sig. Andra områden där vi har mycket att lära av andra är inom E-hälsa och bredbandsutbyggnad. Där finns en del utpräglade landsbygdsregioner som kommit längre än vi, berättar Magnus.

Vad behöver man kunna och veta för att påverka utvecklingen inom EU?
– Du behöver framförallt vara ödmjuk. Europas länder och regioner ser så olika ut och ska man lyckas så måste man vara medveten om det. Min styrka ligger nog främst i att vara lite av en mäklare och sätta ihop rätt personer med varandra. Jag försöker bli bättre på våga ta för mig mer, men i slutändan kan man inte vara någon annan än sig själv.

Fler artiklar om EU i VGRfokus

Så påverkar EU din vardag

EU-stöd jättebra hjälp men stressande

EU-toppmötet sätter Göteborg på kartan

Så mycket EU-stöd får Västra Götaland

 

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.