– Djur har rätt till en schysst livskvalitet. När de får valmöjligheter och kontroll behöver de inte bli rädda och stressade.
Eva Bertilsson, lärare på VGR:s naturbruksskola Sötåsen i Töreboda, utbildar både elever och personal i stressfri djurhantering. SE FILM NEDAN.
VGRfokus träffar Eva tillsammans med elever som går sista terminen på naturbruksprogrammet inriktning Djur. Nu har de kommit en bit in i kursen Djurträning.
– Istället för att fånga och skrämma vänjer vi djuren vid nya läskiga grejer genom små steg och belöning, berättar hon medan Felicia Mårdstedt visar hur det kan gå till.
Med hjälp av godis försöker hon locka en av skolans degusar att kliva upp i handen. Målet är att lugnt flytta djuret till vågen eller att få det att själv ställa sig där när det är dags för viktkontroll.
Varje gång tassarna rör vid handen smackar Felicia med munnen samtidigt som hon ger godis. Det är en form av belöningsträning som kallas klickerträning som kan användas för alla typer av djur, till och med ormar.
https://youtu.be/7gjnZkY0E14
Jobbar modernt och stressfritt
Djurhantering som bygger på frivillighet och inlärning istället för stress och tvång har växt i takt med att forskning visat att stressfri och smärtfri hantering gör stor skillnad för djurens välmående. Den senaste forskningen visar att även fiskar känner smärta som andra däggdjur men eftersom de inte har ansiktsuttryck märks det inte lika tydligt.
– Branschen är i förändring mot ett välfärdsfokus. Våra elever lär sig att jobba modernt och stressfritt med djuren och deras kunskaper efterfrågas redan, berättar Eva Bertilsson.
Istället för att fånga och hålla fast geten Leia som behöver klippa klövarna får eleverna henne att frivilligt hoppa upp på bordet och stå lugnt och stilla under tiden. Paula Pajunen belönar Leia medan övningen pågår. Fåglarna Kalle och Shakira, Grå jakos som bor på Sötåsen, tränas av Jacob Nilsson och Johan Lilja att följa var sin symbol så att de kan flyttas runt på ett enkelt sätt.
– Vi jobbar för att med tålamod och små steg ge djuren ett gott liv, säger Eva Bertilsson.
Belöna inte bestraffa
Djurträningskursen bygger på vetenskap om hur beteende och inlärning fungerar. Fokus ligger på att arbeta med positiv förstärkning. Det innebär att man belönar ett önskat beteende istället för att bestraffa ett oönskat. Det handlar också om att den miljö som djuren vistas i ska vara anpassad utifrån deras behov så att exempelvis skygga djur har gömställen.
Efter utbildningen kan eleverna till exempel jobba i djuraffär, på hunddagis, djurpark eller som assistenter på veterinärkliniker. De kan också läsa vidare inom exempelvis etologi eller beteendeanalys, och lära sig ännu mer om djurs beteenden.
–Djurträningskursen ger våra elever särskild kompetens i att minimera stress. Det kan behövas utöver veterinärmedicin på veterinärkliniker till exempel, berättar Eva Bertilsson.
Unik konferens om djurvälfärd
Som en utveckling av djurträningskursen har Eva Bertilsson också lett ett projekt med fortbildning av personal i stressfri hantering. I januari avslutas projektet med att Naturbruksförvaltningen arrangerar en internationell konferens i djurvälfärd på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara.
– Vi samlar föreläsare som är bland de bästa i världen inom området ”Choice, Control, Communication”. Något likande har tidigare inte hållits i Sverige, berättar Eva.
Mer om Västra Götalandsregionens naturbruksskolor
Text: Bettina Axelsson
Foto och film: Kent Eng
vgrfokus@vgregion.se
Kommentarer är stängda.