Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
En symfoniorkester kan bestå av upp till 150 personer. Dirigenten måste vara väl skolad musikaliskt, men jobbet handlar också just om ledarskap. Rollen kan jämföras med att vara vd för ett företag. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.

Sandra, 18 år, om dirigentyrket: ”läskigt och helt fantastiskt”

Dirigentyrket är starkt mansdominerat. Det ville Västra Götalandsregionen ändra på och startade Sveriges enda dirigentkurs för kvinnor.

Jag trivs väldigt bra i ledarskapsposition, säger Sandra Tisén , 18 år,  som har siktet inställt på en internationell karriär.

VGRfokus träffar Sandra när hon precis klivit ner från pulten efter dagens orkesterpraktik hos Blåsarsymfonikerna i Stockholm.

– Man är helt fokuserad på det man ska göra. Det finns ingenting annat än det som händer där och då, musiken är i fokus och allt annat bara försvinner.

Unga motiverade kvinnor

Hösten 2013 började VGR:s kulturförvaltning Kultur i Väst titta på nya sätt att jobba med jämställdhet på musikområdet. Statistiken för de svenska orkestrarna och operahusen visade att bara tre procent av föreställningarna dirigerades av svenska kvinnor.

Kursen Dirigent startade ett år senare, med åtta deltagare. Målet var att fånga upp unga, motiverade kvinnor med orkesterbakgrund och erbjuda dem möjlighet att fördjupa sig i dirigentyrket. Andra kursomgången startade i augusti förra året. Sandra Tisén från Göteborg är en av deltagarna.

Dagens orkesterpraktik hos Blåsarsymfonikerna är en viktig del av utbildningen då dirigenteleverna har begränsade möjligheter att öva med etablerade orkestrar.

Kultur- och demokratiministern inspirerad

Under dagen kom också kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på besök, och tog sig tid att prata med deltagarna.

– Det är jätteviktigt att den här typen av projekt uppmärksammas. Alice frågade varför jag sökt kursen, och pratade om mod, både som person och som musiker. Det var ett väldigt givande möte, som även kändes viktigt för henne.

Till vardags studerar Sandra Tisén sista året på Hvitfeldska Gymnasiets estetiska program. Huvudinstrumentet är violin. En av hennes lärare där uppmuntrade henne att söka kursen. Hon har spelat mycket i orkester, och ofta varit stämledare eller konsertmästare.

– Det är kul att sitta i orkester, men jag trivs väldigt bra i ledarskapsposition. Det är roligt och givande.

VD för ett företag

En symfoniorkester kan bestå av upp till 150 personer. Dirigenten måste vara väl skolad musikaliskt, men jobbet handlar också just om ledarskap. Rollen kan jämföras med att vara vd för ett företag – att presentera sina visioner och få medarbetarna att dra åt samma håll.

– Det kan vara läskigt, men samtidigt helt fantastiskt! När det handlar om musik bestämmer man som dirigent över hur musiken ska tolkas, det finns inga rätt eller fel. Det är en otrolig känsla, att stå framför professionella musiker och musicera med dem.

Sandra Tisén tycker att hon genom kursen får de verktyg hon behöver, både kring hur man dirigerar, rent tekniskt, men också hur man ska tänka som dirigent.

Jämställdhetspriset 2015

– Vi träffar fantastiska kvinnliga dirigenter, att se upp till och lära oss av. Bra förebilder är jätteviktigt.

Drömmarna och planerna för framtiden är glasklara.

– Jag vill bli dirigent! Jag skulle gärna jobba internationellt, jag älskar symfoniorkester, det har jag alltid tyckt varit väldigt roligt, men jag gillar även opera.

Dirigent fick Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2015. Prispengarna gick tillbaka till en av de tidigare deltagarna, Klara Stirner, som fick i uppdrag att skriva ett verk. Hennes Sotto Le Stelle, uruppfördes av Dalasinfoniettan den 13 januari.

– Man är helt fokuserad på det man ska göra. Det finns ingenting annat än det som händer där och då, musiken är i fokus och allt annat bara försvinner, säger Sandra Tisén som här dirigerar Blåsarsymfonikerna i Stockholm. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.

Mer om Dirigent

Dirigent är en dirigentkurs för kvinnor 15–30 år. Målet är att dirigentyrket ska vara ett självklart val för den som har lusten, egenskaperna och drivkrafterna – oavsett kön.

Åtta deltagare träffas under intensivhelger och orkesterpraktikdagar under ett läsår, cirka 80 undervisningstimmar. De jobbar bland annat med: slagteknik, partiturstudium, repetitionsteknik, orkesterpsykologi och mål- och visionsarbete. De sökande behöver inte ha förkunskaper inom dirigering, däremot måste de ha gedigen musik/orkesterbakgrund, personligt engagemang och vilja att avsätta tid och energi till kursen.

Dirigent anordnas av Västra Götalandsregionens kulturförvaltning Kultur i Väst, i samarbete med KUPP, RUM, Göteborg Wind Orchestra, SOF, KVAST, Dalasinfoniettan, Blåsarsymfonikerna och GSO.

Text:Zara Tellander
vgrfokus@vgregion.se

 

Kommentarer är stängda.