Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Emma Skärheden var en av många som vill ta en ridtur på Sixten. Niclas Dahlqvist, från Axevalla hästcentrum gav tips och råd när Emma tog sig igenom terrängbanan. Foto: Bettina Axelsson

Sixten Mcqueen − hästen som avslöjar allt

Hur står det egentligen till med kroppskontrollen? På hästmässan EuroHorse i Göteborg kan du just nu få svaret av Sixten Mcqueen, Sveriges enda riktigt avancerade simulator för ridning.

Sixten jobbar till vardags på Axevalla hästcentrum som tillhör Västra Götalandsregionens Naturbruksförvaltning. Naturbruksprogrammet är en gymnasieutbildning där hästskötare/ridning är en av kurserna man kan välja. Den mekaniska hästen köptes in för drygt ett år sedan.
− Vi använder ju simulatorer för olika typer av jordbruksmaskiner och funderade på om det kunde finnas något liknande för häst, berättar Niclas Dahlqvist, anläggningschef på Axevalla hästcentrum.

I England fann de vad de sökte. Där hade en prototyp av en galopphäst tagits fram för rehabilitering av en skadad jockey. Hästen utvecklades sedan till att kunna simulera både dressyr, banhoppning och terrängritt.

Sensorer känner av

Sixten har sensorer längs sidorna, på ryggen och i munnen.  Den avancerade tekniken med fem motorer gör att han rör sig naturligt och sensorerna känner av om ryttaren sitter i obalans.

− Att träna på simulatorn ger dig bra kroppsuppfattning och förståelse för hur du som ryttare påverkar hästen. Det gör att du kan inverka bättre när du rider på en riktig häst vilket gör hästen både mer nöjd och hållbar, förklarar Niclas.

Elever och personal använder Sixten och ytterligare en häst på skolan för både mängdträning och finslipning av detaljer. Efter ett ridpass kan man få ett facit med diagram och statistik över balans och inverkan på hästen.

− Du kan sitta hur länge du vill och nöta på detaljer eller fysträna över hinder utan att hästen blir trött eller irriterad. En annan stor fördel är att ridläraren kan stå bredvid och justera ryttarens sits även i galopp och hoppning vilken ju inte går annars.

https://youtu.be/snf1FJJUAdM

Testade terrängritt

Under torsdagen när VGRfokus besökte mässan var det många som ville prova en tur på Sixten.

En av dem var 13-åriga Emma Skärheden från Blekinge som har egen häst och tävlar i hoppning.

Hon valde att testa en terrängbana, och fick hjälp med tekniken av Niclas Dahlqvist.

− Den var svårare att rida än en vanlig häst, men det var lättare att korrigera fel. Jag fick flera bra tips av Niclas, sa Emma efter ridturen.

Naturbruksförvaltningen finns på plats på mässan fram till och med söndag och för den som vill ta en ridtur på Sixten gäller det att vara ute i tid då intresset är stort.

Text:Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Fakta Hästcentrum och Naturbruk

Hästcentrum på Axevalla ingår i Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning. Det är där sker för de elever som läser gymnasieutbildningen naturbruksprogrammet och valt kursen hästskötare/ridning.

I höst startas en ny kurs med inriktning på Islandshästar. Inför detta ska den mekaniska hästen programmeras för att kunna röra sig i de två extra gångarterna som Islandshästar har, tölt och passgång.

Här kan du läsa mer om utbildningar inom naturbruk

Kommentarer är stängda.