Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
På knivskaftet från 1200-talets Lödöse påstår sig Ing-Marie Trägårdh kunna se en noshörningstapir. Foto: Thomas Schulz Rohm

Den mystiska noshörningstapiren på Lödöse museum

VGR:s GÖMDA RUM: Den mytomspunne noshörningstapiren hittades i en arkeologisk utgrävning från 1200-talet. VGRfokus har besökt Lödöse museum och fått se föremål som normalt ingen får se.

Lödöse var Sveriges största stad under 12- och 1300-talet med runt 2000 invånare. En halv miljon fynd från den tiden har grävts upp ur den syrefattiga jorden och i museets samlingar finns fler än 200 000 föremål varav endast cirka 800 visas.

Tillsammans med Ing-Marie Trägårdh fick VGRfokus en blick bakom kulisserna på Lödöse museum för att titta på ett par av muséets okända föremål.

Ing-Marie Trägårdh, som har jobbat med samlingarna på Lödöse museum sedan 1986, tror sig ha sett ett mytomspunnet djur på ett knivskaft från 1200-talet – en noshörningstapir. Det är i alla fall så hon tolkar en av inristningarna på knivskaftet som hittades i en arkeologisk utgrävning 1961 vid Långgatan i det medeltida Lödöse.

Det dryga decimetern långa knivskaftet, där bladet sedan länge rostat bort, har fyra ”medaljonger” med mytologiska motiv inristade. Det är intressant därför att ingen hittills lyckats tyda inristningarna.

https://youtu.be/SD10ktrQA38

Svårt tyda inristningarna

– Det är mycket svårt att tyda motiven, säger Ing-Marie, så därför gissar vi såklart tills vi vet säkert.

Kanske var kniven en present till en ung pojke. Att kniven var ett älskat föremål kan man ana då skaftet är mycket nött. Det kan rentav ha hängt med i generationer innan det hamnade i den syrefattiga jorden vid Långgatan.

– Någon gång hoppas vi kunna göra en 3D laserscanning av skaftet för att verkligen kunna se de fyra motiven, säger Ing-Marie. Då kanske vi också kan få veta mer om bildkonsten på medeltiden.

Ing-Marie Trägårdh visar på en modell av det medeltida Lödöse i vilket område runt Långgatan som både knivskaftet och kalken hittades. Foto: Thomas Schulz Rohm

Nattvardskalk i furu

Det andra föremålet Ing-Marie Trägårdh visar VGRfokus utsände är en nattvardskalk i furu som hittades under utgrävningarna 1971-72 i anslutning till en stavkyrka. En av troligen sju kyrkor i dåtidens Lödöse.

Nattvardskalken från 1200-talet hittades i närheten av en av Lödöses sju medeltida kyrkor. Foto: Thomas Schulz Rohm

– Träkalken är intressant på flera sätt, säger Ing-Marie. Den syrefattiga jorden har gjort att träföremål har bevarats på ett fantastiskt sätt. Den är svarvad mot träets ådring, vilket anses svårt, men tros ha förbättrat kalkens förmåga att hålla kvar vätskan.

Ing-Marie Trägårdh når inte riktigt upp till 1200-talets kulturlager där knivskaftet och kalken hittades. Foto: Thomas Schulz Rohm

Det finns till och med spår på kalken efter den röda originalfärgen den varit målad med.

Medeltiden var färgglad

– I princip alla föremål under medeltiden var målade, säger Ing-Marie. Det mesta av det vi hittar från den tiden har mist sin färg, men vi bör ha i minnet att föremål på medeltiden var väldigt färgglada.

Lödöse museums föremålsmagasin, som ligger i museibyggnaden, är där de mest värdefulla föremålen lagras. Det finns även ett större magasin på Trenova i Vänersborg.

Text och bild: Thomas Schulz Rohm
vgrfokus@vgregion.se

 


FAKTA: Lödöse Museum

Lödöse museum är ett museum med tonvikt på arkeologiska fynd från medeltiden. Här finns också utställningar om samtiden, en historiskt inspirerad örtagård, café och butik.

Det första museet i Lödöse öppnade 1965 i en källare i ett hyreshus, efter att man gjort ett antal större utgrävningar. Eftersom Lödöse är en av de fyndrikaste medeltida platserna i Sverige, växte man så småningom ur den lilla källarlokalen. Den nuvarande museibyggnaden, invigd 1994, är bättre anpassad för en bredare verksamhet.

Arkeologi och medeltid i första hand

Ambitionen är att genom utställningar, arrangemang och aktiviteter väcka intresse och öka kunskapen om arkeologi och medeltid i första hand. Utställningar om yngre kulturhistoria och samtid är också ett viktigt inslag i verksamheten. Här finns något för besökare i alla åldrar.

Utställningar

Basutställningen ”Det medeltida Lödöse” är en fyndrik utställning som skildrar livet i den medeltida staden. Idag är det inte lätt att se att Lödöse en gång var en av Sveriges första och största städer med ett myllrande liv på gatorna. Att platsen är en av de fyndrikaste i Sverige vittnar om motsatsen, och i utställningen kan du se en bråkdel av de över 500 000 fynd som grävts upp här.

Läs mer om Lödöse museum


VGR:s GÖMDA RUM:

En artikelserie som besöker ”rum”, verksamheter eller företeelser som få känner till och kanske aldrig får komma i närheten av. Vi kommer att besöka hela Västra Götalandsregionen och i princip alla verksamheter därför att alla har något att visa upp som kan berätta en intressant historia.

Har du tips om gömda rum i VGR är du välkommen att kontakta oss på: vgrfokus@vgregion.se.

Kommentarer är stängda.