Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

TBE har fyrdubblats – här är de nya riskområdena i Västra Götaland

Fästingburen hjärninflammation (TBE) har fyrdubblats i Västra Götaland de senaste fem åren.
– Vistas du i ett riskområde och vill vara utomhus så är vaccination enda skyddet om du vill vara säker på att inte smittas, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen (VGR).

Peter Nolskog har följt utvecklingen av TBE sedan 1998 då de första fallen av hjärninflammation dök upp i Västra Götaland. Sedan dess har antalet ökat sakta men säkert.

– Det har pendlat lite fram och tillbaka men 2017 ökade antalet smittade explosionsartat från ett tjugotal fall till 61, säger Peter Nolskog.

Smittskyddsläkare Peter Nolskog. Foto: Thomas Harrysson.

Hjärninflammation är en mycket allvarlig sjukdom som sällan leder till döden men desto oftare till varaktiga funktionsnedsättningar.

– Det är inte ovanligt att helt friska och aktiva personer som är mitt i sitt yrkesliv får bestående rörelsehinder eller drabbas av svår hjärntrötthet så att de inte kan jobba, säger Peter Nolskog.

Inget botemedel

Många som insjuknar har inte ens märkt att de fått ett fästingbett. De första symtomen liknar influensans med hög feber, huvudvärk och ont i kroppen. Ofta känner man sig bättre efter någon vecka.  I bästa fall går virusinfektionen över och man blir helt återställd. Dessa personer vet oftast inte om att de haft TBE. En tredjedel av de smittade blir så dåliga att de söker vård och en del får också bestående men.

– Det finns tyvärr inget botemedel eftersom sjukdomen orsakas av ett virus. Därför är enda chansen att förebygga med vaccination. Borrelia som är den andra fästingburna sjukdomen orsakas av bakterier och kan behandlas med antibiotika, säger Peter Nolskog.

Vaccination bästa skyddet

Det finns flera orsaker till att TBE ökar och sprids. Fästingar trivs när det är omväxlande soligt och regnigt, alltså en vanlig svensk sommar. Rådjur, hare och sork är kända värddjur för fästingar. Alla fästingar bär inte på smittan, men eftersom man inte i förväg vet vilka är vaccination enda sättet att skydda sig.

– Vistas du i ett riskområde och är utomhus så är mitt bästa råd att se till att få de två första sprutorna före sommaren. Därefter tar man en spruta efter ett år och sedan en efter tre år och därefter en påfyllnadsdos vart femte år, säger Peter Nolskog.

Om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. Fästingarna är som regel aktiva från april till november men om temperaturen är mer än 5°C kan de också vara aktiva på vintern.

Varje spruta kostar runt 300-350 kronor och kan variera mellan olika vaccinationsmottagningar. Kontakta din vårdcentral för mer information.

Läs mer om TBE och vaccination på 1177.se

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Karta över riskområden för fästingburen TBE i Västra Götaland.
Riskområden för fästingburen hjärninflammation (TBE) i Västra Götaland. Grafik: Anette Hammarin.

 

Kommentarer är stängda.