Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Per Arnell, verksamhetschef Ambulanshelikoptern VGR. Foto: Kent Eng

Nu är väderkamerorna här – fler uppdrag för ambulanshelikoptern

Ambulanshelikoptern kan lyfta även i dåligt väder. Men det kräver att piloten har kunskap om vädret lokalt, vilket prognosen sällan berättar. Nu ökar möjligheterna för helikoptern att lyfta, tack vare ny satsning.

– Med de nya väderkamerorna kommer vi kunna genomföra ett antal uppdrag som vi tidigare varit tvungna att säga nej till på grund av väderprognosen, säger Per Arnell, verksamhetschef Ambulanshelikoptern VGR.

Satsningen på väderkameror i Västra Götalandsregionen (VGR) har sin bakgrund i Norge där Stiftelsen Norsk Luftambulanse satt upp runt 60 kameror på sjukhus och andra strategiska platser runtom i landet.

Kamerorna fotograferar vädret i tre riktningar var 15 minut dygnet runt. Bilderna laddas upp och görs tillgängliga via en mobilapplikation som alla piloter har tillgång till. Bilderna visas också på skärm vid helikopterbaserna.

– Bilderna gör att man får ett helt annat grepp om hur vädret och framför allt sikten är i verkligheten på den plats man ska till i förhållande till prognosen.

Väderkameror placeras på sjukhusen

Västra Götalandsregionen har köpt in sex väderkameror som ska placeras på sjukhusen i Göteborg, Trollhättan, Borås, Skövde, Bäckefors och en kamera i Strömstad. De tre förstnämnda har redan fått kameror uppsatta och övriga står på tur.

Med kamerorna kommer VGR:s helikopterpiloter att kunna göra egna bedömningar. Även om prognosen säger att vädret är för dåligt, kan ett uppdrag accepteras om man ser att sikten på den plats ambulanshelikopter ska till är tillräcklig.

– Om vi får begäran om transport från NÄL till Sahlgrenska men hindras av väderprognosen, kan vi undersöka om det via kameran går att se byggnader med fastställt avstånd till och som är längre bort än minimikravet för sikt. Om det går kan vi med vetskapen om att sträckan tar 14 minuter, flyga dit ändå.

Höjer den flygoperativa säkerheten

Fler personer kan transporteras med ambulanshelikopter tack vare lokala väderdata som gör det möjligt att framgångsrikt genomföra fler flygningar än tidigare. Det innebär även att slippa flyga ”på chans”.

– Om prognosen säger en sak men verkligheten visar tät dimma, kan vi inte kan landa och får problem med navigerandet. Nu kan vi från början veta om det går att flyga eller inte. Det höjer den flygoperativa säkerheten, säger Per Arnell.

FAKTA: Väderkamerorna

  • HEMS WX är ett koncept utvecklat av Norsk Luftambulanse som består av väderkameror som var 15 minut tar bilder i tre väderstreck dygnet runt. Bilderna överförs online till en mobilapplikation och kan även presenteras på bildskärm vid helikopterbaserna.
  • Norsk Luftambulanse kommer nu i samarbete med Västra Götalandsregionen sätta upp sex kameror på sjukhusen i Göteborg (Sahlgrenska), Trollhättan (NÄL), Borås (SÄS), Skövde (SkaS), Bäckefors (Dalslands sjukhus), Strömstad.
  • De tre första är redan uppe på Sahlgrenska, NÄL och SÄS och har bidragit till att helikopteruppdrag kunnat accepteras där man i vanliga fall hade nekat uppdraget utifrån väderprognosen.

Text: Gabriel Holmqvist
vgrfokus@vgregion.se

Kommentarer är stängda.