Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Teamet bakom den nya bussen vid premiären i Nordstan under måndagen. Överst från vänster: Emma Karlsson, Sofia Wickstrand Linhem, Linnéa Swanson, Anna Glantz och Emma Svanholm. Foto: Bettina Axelsson

Nya möjligheten: Fråga om sex i bussen

Gravid eller inte? Problem med potensen, eller rädd att du fått en könssjukdom?
På Närhälsans rullande mottagning för sexuell hälsa kan du få hjälp med nästan allt.
Under måndagen invigdes den specialutrustade bussen i Nordstan i Göteborg.

Utanför bussen har Närhälsans personal fullt upp med att svara på frågor.
– Folk är verkligen öppna och frågar om allt. Vi har gett sexologisk rådgivning till flera stycken redan. Ett par hade problem med att bli gravida, ett annat ville absolut inte bli det och en man frågade om Viagra, säger Linnéa Swanson.

Den rullande mottagningen erbjuder precis samma tjänster som en vanlig barnmorskemottagning. All utrustning för provtagning finns inklusive gynekologstol.

Här kan du bland annat få gynekologisk undersökning, testa dig för könssjukdomar, göra graviditetstest, cellprovskontroll, akut förskrivning av p-piller och annan rådgivning kring preventivmedel och sexuell hälsa. Alla besök i bussen är gratis.

Övergrepp på musikfestivaler

Syftet med en mottagning på hjul är att möta människor där de finns, på gator och torg, på festivaler och folkfester, men kanske framförallt i vardagen då det kanske tar emot att boka tid på en mottagning.

– Många vet inte vad de kan få hjälp med. Därför kommer vi till exempel att finnas på platser där vi vet att få kvinnor kommer till cellprovskontroller. Om vi är där så ökar chansen att de kommer för kontroller eller annat de kan behöva ha hjälp med, säger Emma Svanholm, chef för sexualmedicinskt centrum.

Förra sommarens sexuella övergrepp på musikfestivaler gör att Närhälsan tänker finnas på plats där festivaler och andra stora evenemang hålls för att bereda möjlighet att tala om sexuell utsatthet och rättigheter.

Många sexuellt utsatta

Bussen som egentligen är en specialbeställd husbil är skräddarsydd av Närhälsan under ledning av samordningsbarnmorskan Linnéa Swanson.

Anna Glantz, mödravårdsöverläkare har drivit frågan om den mobila mottagningen i sex år.

– Jag har sett behovet så länge. Tänk bara när flyktingvågen kom. Det finns så många sexuellt utsatta som vi nu har större möjligheter att erbjuda hjälp direkt, eller vara en första kontakt så att vi sedan kan lotsa dem vidare, säger hon.

Till slut kom pengarna som krävdes för satsningen. Sveriges kommuner och landsting (SKL) ville driva mottagningen som ett pilotprojekt och finansierade både inköp av bilen och bemanning under två år. Den rullande mottagningen är unik i Sverige.

 Alla är välkomna till oss, alla åldrar, både män kvinnor och transpersoner. Vi vill att alla ska få ett öppet klimat kring ämnet sexuell hälsa, säger Emma Karlsson, en av barnmorskorna som bemannar bussen.

Mer om SRHR-bussen

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

 Insidan av Närhälsans buss för sexuell hälsa

Inne i bussen finns allt som behövs för att göra undersökningar och provtagningar. Foto: Bettina Axelsson

Många intresserade stannade till och passade på att ställa frågor när bussen invigdes i Nordstan i Göteborg under måndagen. Foto: Bettina Axelsson

Fakta:

  • Den mobila mottagningen, som går under namnet SRHR-bussen, drivs av Närhälsan Sexualmedicinskt centrum och bemannas av två barnmorskor.
  • SRHR betyder sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
  • Sexuell hälsa handlar om livskvalitet och personliga relationer, om rådgivning och hälsovård.
  • Sexuella rättigheter innefattar rätten för alla människor att bestämma över sin egen kropp och sexualitet, oavsett ålder.
  • Reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande kring det reproduktiva systemet och alla dess funktioner och inte bara frånvaro av sjukdom.
  • Reproduktiva rättigheter omfattar den enskilda individens rätt att bestämma antalet barn och hur tätt dessa ska komma.

Kommentarer är stängda.