Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Arbetsmarknaden i länet är fortfarande mycket könsuppdelad. Christoffer Sandersson är sjuksköterska och tillhör undantagen. Foto: Fredrik Gustafsson

9 av 10 sjuksköterskor är kvinnor – ”fler unga killar borde testa yrket”

För Christoffer Sandersson var det självklart att utbilda sig till sjuksköterska. Han stortrivs med jobbet och önskar att fler killar upptäcker yrket. I dag är knappt 12 procent av alla sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen (VGR) män.

Arbetsmarknaden i länet är fortfarande mycket könsuppdelad. Det visar ny statistik från alla 49 kommuner i Västra Götaland. Det är föreningen Winnet som kartlagt jämställdheten i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen (VGR). Länk till Jämställdhetskartan.

I juni förra året tog Christoffer Sandersson sin sjuksköterskeexamen efter tre års utbildning. Han fick jobb direkt i VGR. Just nu är han utlånad till psykiatrimottagningen på sjukhuset NÄL i Trollhättan. I vanliga fall jobbar han på Brinkåsens psykiatrianläggning i Vänersborg.

Christoffer är i minoritet inom sin yrkesgrupp. Av Västra Götalandsregionens anställda sjuksköterskor och barnmorskor är knappt 12 procent män.

Ångrar inte yrkesvalet

– För min del var det ett självklart yrkesval. Jag blev inspirerad av min mamma som också jobbar som sjuksköterska. Så jag visste vad det handlade om, vilket kanske inte alla gör, säger han.

Ändå tog det några år innan Christoffer kom på vad han verkligen ville göra. På gymnasiet pluggade han ekonomi. Efter studenten ville han ut i världen, jobba och resa. Beslutet att läsa till sjuksköterska tog han när han var 26 år, och det är inget han ångrar.

– Jag tycker det här är skitskoj. Det är väldigt stimulerande att skapa kontakt med människor, för att sedan se hur en person tillfrisknar. Man känner verkligen att man gör nytta.

”Stor och stark”

Christoffer berättar att det från början var ungefär 20 procent killar på utbildningen. Men flera hoppade av efter hand, och han vet inte riktigt varför.

– Det jag har märkt är att killar som väljer sjuksköterskeyrket ofta vill jobba just inom psykiatrin eller akutsjukvården. Man har kanske en bild av att det är häftigt, och att det är bra att vara ”stor och stark” vilket inte alltid stämmer. Det viktigaste är att kunna bemöta människor.

För att locka fler killar till sjuksköterskeyrket tror han det behövs fler manliga förebilder. Och mer information.

– Fler unga killar borde komma hit och se hur det är. Så vi kan förklara att det är ett jättebra jobb!

Christoffer Sandersson önskar att fler killar vill ge sjuksköterskeyrket en chans. I dag är knappt 12 procent av alla sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen (VGR) män. Foto: Fredrik Gustafsson

Sned könsfördelning

Den sneda fördelningen mellan män och kvinnor syns inom hela Västra Götalandsregionen, där 80 procent av alla anställda är kvinnor. Ett av de stora undantagen är läkare.

– Om man tittar tillbaka 20 år såg det helt annorlunda ut – då var läkare fortfarande ett mansdominerat yrke. I dag är det helt jämnt fördelat bland våra anställda, säger Marina Olsson som är personaldirektör i Västra Götalandsregionen (VGR).

Hon berättar att man inom VGR satsar på bred front för att öka jämställdheten på alla nivåer.

– Vi jobbar väldigt aktivt och metodiskt med detta sedan många år tillbaka. Alla strukturer är på plats: Vi gör lönekartläggningar, vi har könsuppdelad statistik som visar skillnaderna, vi har klara rutiner och policys som alla ska följa. Och vi erbjuder alla som vill jobba heltid att göra det, vilket är en viktig del för att höja kvinnornas pension.

Marina Olsson, personaldirektör i VGR.

Några specifika insatser som riktar sig bara mot killar, för att locka dem till vårdyrkena, känner inte Marina till. Men hon berättar att man har startat ett projekt för att väcka intresse hos både tjejer och killar i grundskolan.

På väg åt rätt håll

Förutsättningarna finns alltså där. Ändå är det en jätteutmaning som återstår.

– Vi är på väg åt rätt håll även om det går väldigt långsamt. Det gäller att ha på sig jämställdhetsglasögonen i alla skeden, från anställningsprocessen till hur vi agerar dagligen på våra arbetsplatser, säger Marina Olsson.

VGR är inget undantag. Jämställdhetskartan visar att det är ungefär samma andel manliga sjuksköterskor som för 20 år sedan. Enligt en rapport som Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerade 2010 väntas andelen manliga sjuksköterskor stiga till 13 procent år 2030.

– Avsikten med jämställdhetskartan är att skapa en plattform som sätter ljuset på hur det verkligen ser ut. Här syns tydligt att vi har en väldigt könsuppdelad arbetsmarknad, förklarar Carina Larusson på Winnet.

Hoppas ändra mönstren

Men varför unga fortfarande väljer väldigt traditionellt tycker hon är en svår fråga att besvara.

– Det finns en tendens att man väljer så som andra gör. Och när det gäller kvinnodominerade yrken så är ju lönerna för dessa generellt lägre – så varför ska man välja det om man är kille?

Hon hoppas att Jämställdhetskartan ändå kan hjälpa till att ändra mönstren.

– Tanken är att den ska vara ett verktyg för allt från politiker till näringslivet och privatpersoner att agera, och göra mer medvetna och aktiva val. Mitt råd är att använda den lite som man gör när man går in på ett museum. Det kan bli för mycket att ta in allt på en gång, utan man bör tänka: ”I dag ska jag gå in och titta på just det här området”, tipsar hon.

Text: Malin Husár
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA

Genom det digitala verktyget Jämställdhetskartan www.jamstalldhetskartan.se finns nu tillgång till aktuell statistik, som bland annat visar hur det står till med jämställdheten inom näringslivet, den kommunala verksamheten och föreningslivet i varje kommun.

Jämställdhetskartan visar bland annat att unga killar och tjejer fortfarande väljer väldigt traditionellt när det gäller studier.

Exempel på val till gymnasieprogram med hög andel killar:

El och energi: 97 %

Bygg och anläggning: 92 %

Industriteknik: 88 %

Fordon och transport: 85 %

Exempel på val till gymnasieprogram med hög andel tjejer:

Hantverk: 96 %

Hotell och turism: 78 %

Vård och omsorg: 76 %

Estetiska ämnen: 67 %