Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmedicinskt centrum övar för att klara allvarliga händelser. Foto: Robert Emilsson

Så ska sjukvården klara katastrof – stor övning i Göteborg

Skytteltrafik av ambulanser, militärfordon och helikoptrar – så kan det se ut i Göteborg idag när Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomför en stor katastrofövning.

– Vi behöver öva kommunikation och beslutsfattande i en situation som gränsar till kaos. Även om vi hoppas att vi ska slippa händelser med stora skadeutfall måste vi ha en beredskap och förmåga att hantera sådana situationer, säger Hans Lönroth, övningsledare och områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset övar cirka 180 personer inom områden som akut- och traumakirurgi, medicin, intensivvård och radiologi.

– Medarbetare som deltar i övningen övar sin förmåga till akut omhändertagande av svåra traumapatienter. Vi vill att de som övar ska få en upplevelse av hur det skulle kunna vara vid en riktig händelse och samtliga patienter tas om hand som om det hade varit verklighet, säger Hans Lönroth.

Omhänderta många skadade

Personer som spelar svårt skadade.
Personer som spelar svårt skadade ingår i övningen. Foto: Robert Emilsson

I övningsscenariot har en lastbil exploderat inne på Försvarsmedicincentrums område och närmare hundra personer har skadats. De skadade transporteras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset där sjukhusets medarbetare övar på att ta emot, prioritera och omhänderta många skadade på kort tid.

Övningen börjar med en simulerad terrorattack med ett hundratal personer som agerar skadade, så kallade skademarkörer. De kommer att transporteras med militära helikoptrar och fordon till Sahlgrenska Universitetssjukhusets akutintag. Övningen sker på en del av Sahlgrenskaområdet och all annan verksamhet pågår som vanligt.

Klara stora påfrestningar

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset är sista utposten i regionen vid allvarliga händelser och kriser. Med övningen säkrar sjukhuset sin förmåga att klara stora påfrestningar på samhället i lägen där andra aktörer och resurser inom regionen inte kan räcka till, säger Hans Lönroth.

Övningen är den största hittills mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmedicincentrum. Den sker i samverkan mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmakten genom Försvarsmedicincentrum, Enheten för säkerhet och beredskap samt Regionservice inom Västra Götalandsregionen.

Text: Sahlgrenskas pressavdelning
vgrfokus@vgregion.se

Personer som sminkas så att de ska se skadade ut
Foto: Robert Emilsson

För dig som patient eller besökare

Övningen sker bara på Sahlgrenska sjukhuset, inte på Östra sjukhuset eller Mölndals sjukhus. Oavsett om du har ett inbokat besök eller behöver akut vård kommer du inte att påverkas av övningen. Den dagliga verksamheten på Sahlgrenska sjukhuset kommer att pågå som vanligt.

Övningen pågår klockan 10–15.

Transporten från Käringberget till Sahlgrenska

I övningen används personer som spelar skadade , så kallade skademarkörer. De kommer att transporteras i militära fordon, ambulanser eller helikoptrar från Käringberget till Sahlgrenska sjukhuset. Transporterna kommer märkas i trafiken och höras i luften. Skademarkörerna kommer vara sminkade så att deras skador ser så verkliga ut som möjligt.

Håll dig informerad

Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmedicincentrum samarbetar med berörda myndigheter, bland annat för att minimera trafikstörningar. De informerar via Sveriges Radio P4 Göteborg och uppdaterar kontinuerligt information på sociala medier och webbplatser.