Smittskyddsläkare Peter Ulleryd och ett somrigt utedass
Sommaren är den tid på året då flest kvinnor söker hjälp för symtom på urinvägsinfektion. Smittskyddsläkare Peter Ulleryd berättar att nya riktlinjer nu ska göra det smidigare att få hjälp.

Sola, bada och kissa taggtråd. Sommaren är den tid då flest kvinnor söker vård för symtom på urinvägsinfektion. Den glada nyheten är att det nu ska bli smidigare att få bukt med besvären.

Alla kan drabbas, men vuxna kvinnor är den största gruppen som söker för symtom på blåskatarr eller urinvägsinfektion. Att det tränger på, att man behöver kissa ofta eller att det svider när man kissar är de vanligaste tecknen på att något är galet. Hälften av alla kvinnor drabbas någon gång i livet och många som får återkommande infektioner känner igen symtomen.

Att då behöva boka tid på vårdcentralen för undersökning kan upplevas som onödigt krångligt.

– Många vårdcentraler erbjuder samtal med en sjuksköterska som ställer frågor enligt ett standardiserat formulär. Några av frågorna betonar patientens symtom och grad av besvär. Allt för att kunna erbjuda rätt handläggning, säger smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

Motverka resistens

Rutinerna för att upptäcka och behandla blåskatarr hos vuxna icke-gravida kvinnor skiljer sig åt mellan vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen (VGR). Nu finns nya rekommendationer från Läkemedelsverket som Strama Västra Götaland uppmanar verksamheterna att följa. Syftet är att patienten ska få rätt diagnos och handläggning, motverka resistens mot antibiotika och samtidigt göra hanteringen smidigare både för patienter och personal.

– Vi kallar det för recept i reserv och det baseras på patienternas upplevda besvär när det handlar om måttliga besvär, säger Peter Ulleryd.

Avvakta några dagar

I praktiken betyder det att du berättar för sjuksköterska eller läkare på vårdcentralen om dina besvär. Stämmer minst två av symtomen in på urinvägsinfektion och du upplever att du har måttliga besvär så får du ett recept utskrivet men med rådet att avvakta några dagar med att hämta ut det. Får du mer besvär innan dess kan du förstås hämta ut receptet då.

– En tredjedel av lindriga och måttliga blåskatarrer går över inom en vecka. Då behöver receptet inte hämtas ut och användningen av antibiotika minskar. Ökar besvären efter några dagar så har patienten redan ett recept och behöver inte kontakta vården igen för att få hjälp, säger Peter Ulleryd.

Recept i reserv har inte använts så mycket i Västra Götalandsregionen men fungerar mycket bra i till exempel England.

Mer om urinvägsinfektion på 1177.se 

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Strama Västra Götaland är en del i det nationella Stramanätverket. Syftet är att verka för möjligheten till effektiv antibiotikaanvändning vid bakteriella infektioner hos människor och djur.