Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Musikglädjen förenar nybörjare och proffs

Barn som aldrig lyssnat på klassisk musik och lovande unga musiker. Alla är lika välkomna till Göteborgs Symfoniker. Och när Konserthuset inte räcker till –  ja då spelas det i husvagnar utanför! (VIDEO).

I Konserthuset i Göteborg ordnas mängder med musikaliska aktiviteter för barn och ungdomar. Göteborgs Symfoniker insåg  redan för 30 år att det fanns ett värde i att samarbeta med skolor och familjer. Och att vara nytänkande.

– Vår tidigare producent Inger Eriksson startade det här arbetet och hon har blivit legendarisk på grund av sitt stora engagemang för unga. På den tiden var detta banbrytande, förklarar Petra Kloo Vik, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten inom Göteborgs Symfoniker.

Skapa nyfikenhet

Genom att presentera musiken på ett lekfullt sätt, till exempel genom att koppla ihop den med en berättelse, bjöds unga in till musikens fantastiska värld. Allt för att skapa nyfikenhet och uppmuntra till kreativitet. Det är en arbetsmetod som präglar ungdomsverksamheten än i dag.

Numera har man fyra fastanställda som jobbar året runt med barn och ungdomar på olika fronter. Därtill sätts det in extra resurser under skolloven, och framför allt under det stora musiklägret Side by Side – ett slags musikens Gothia Cup som hålls i juni varje år.

Spela sida vid sida

– Lägret ökar med 200-300 deltagare varje år. Nu i juni var vi 1 800 deltagare från olika länder, där de yngsta var 6 år och de äldsta runt 20, berättar Petra Kloo Vik.

– Hela tanken med lägret är att spela sida vid sida, nybörjare och proffs och alla däremellan. På så vis får man både möta förebilder och själv få uppleva hur det är att vara en förebild.

Göteborgs Symfoniker ägs av Västra Götalandsregionen, som är med och skapar förutsättningarna för att ungdomsverksamheten ska fungera, utvecklas och kunna lyfta fram morgondagens musiker.

Konserthuset en mötesplats

Petra Kloo Vik beskriver ungdomsverksamheten som en trappa, där alla kan vara med och finna sin plats. I centrum finns hela tiden Konserthuset, som blivit en mötesplats där unga kan känna sig hemma och får chansen att hänga med de stora musikerna.

I Konserthuset erbjuds bland annat skolor gratis konserter under några intensiva veckor varje år. Då är det lätt att fylla salarna.

– Klassisk musik, eller symfonisk musik som den också kallas, är en konstform som vissa tycker är svår. Som många kanske inte är vana att lyssna på. Därför vill vi ge barnen möjlighet att få komma hit och uppleva något speciellt, fortsätter Petra Kloo Vik.

Planerar nya projekt

Under sina åtta år som ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten vid GSO, ser hon hur intresset växer genom att allt fler medverkar i deras olika projekt.

– Det är fantastiskt att ha fått vara med om att bygga upp det här. Nu är vi etablerade, men har förstås hela tiden utmaningar att jobba med. En av dem är att nå skolor som inte själva hittar hit, som till exempel Angered där vi tillsammans med skolor planerar nya projekt.

Text: Malin Husár
vgrfokus@vgregion.se

Fakta:

  • Göteborgs symfoniker är sedan 1997 Sveriges nationalorkester.
  • Orkestern består av 109 musiker, och de ger cirka 100 konserter per år.
  • Hemmaarena är Konserthuset i Göteborg.
  • Santtu-Matias Rouvali är chefdirigent. Sten Cranner är VD och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel är hedersdirigent och Neeme Järvi är chefdirigent emeritus.
  • Ägs av Västra Götalandsregionen.

Mer information om Göteborgs Symfonikers barn- och ungdomsverksamhet 

Kommentarer är stängda.