22 år gammal miste Ulf Karlsson sin högerarm. Drygt 20 år senare är han på väg att bli hel igen. Han är en av fyra i världen som fått en robotarm, tack vare ett unikt forsknings- och utvecklingsprojekt vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).
Livet låg framför honom. Han hade fått jobb på ett stort fraktfartyg och det var spännande att vara till sjöss. Fartyget hade just lämnat England och de befann sig mitt ute på havet. Då skulle Ulf bara fixa ett enkelt underhåll på en stor lastrumsfläkt.
– Fläkten kan jämföras med en flygplanspropeller. Då förstår man vilka krafter och vilken storlek det handlar om. Den var avstängd förstås, men något gick fel och den drog igång…
Ulf berättar att ena armen krossades totalt. Det tog två timmar innan han blev förd till sjukhus av en helikopter, och han var nära att mista livet.
”Kan jag så kan du”
Den första tiden efter olyckan blev tuff. Som dominant högerhänt fick Ulf nu lära sig att klara allt med sin vänsterhand. Och försöka vänja sig vid att inte vara som de flesta andra.
– Min bror var en av många fantastiska människor som hjälpte till att knuffa mig framåt när allt kändes tungt. Han är vänsterhänt och började utmana mig genom att bara använda sin högerarm. ”Kan jag så kan du”, sa han.
Ulf Karlsson var envis och lärde sig till slut att leva ett normalt liv. Han fick jobb inom IT och bildade familj.
– När min första dotter föddes 2005 var jag lite orolig. Hon var ju så liten och skör. Hur skulle jag kunna hålla henne tryggt och säkert?
Sliten i kroppen
Men som i allt annat hittade Ulf sitt egna sätt att lösa det. Så småningom kom en dotter till, och båda barnen lärde sig snabbt att pappa alltid lyfte upp dem på ett särskilt sätt.
De senaste åren hade Ulf börjat känna sig sliten i axlarna och i vänsterarmen. Ryggen började också kännas av på grund av all snedbelastning. Till och från fick han fantomsmärtor i den saknade armen. Oron att inte kunna jobba så jättelänge till började gnaga.
Han hade lämnat vården för längesedan men hade lite koll på utvecklingen. Tv-programmet Vetenskapens värld sände för några år sedan ett inslag om Magnus Niska, den första i världen att få en robotarm. Ulf tänkte då att det nog var ett unikt projekt som inte han kunde få ta del av.
Perfekt kandidat
– Så en dag, ett par år senare, sa en arbetskollega: ”Jag tycker du ska prata med min fru.”
Hon jobbade på CARE på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ett högspecialiserat centrum som hjälper till att återskapa funktioner i händer, armar och ben. De var även nyckelaktör i arbetet med att ta fram de första robotarmarna i världen.
– Jag gick dit med helt öppet sinne och var inställd på att det kanske inte skulle gå. Men när de undersökte min stump visade det sig att rörligheten och styrkan var god, tack vare att jag använt den så mycket.
Funktionen blir allt bättre
Ulf var därmed en perfekt kandidat för den nya robotarmen. Första operationen gjordes i september 2015. Efter ett halvår var det dags för den andra. Och i januari 2017 utfördes den tredje och sista operationen, som också var den mest avancerade. Under flera timmar jobbade läkarteamet med att matcha ihop robotarmens elektroder med ”rätt” nervtrådar och muskler i Ulfs armstump.
– När de testade armen dagen efter och det inte blev några signaler tänkte jag ”vad har jag gjort”. Men efter hand började signalerna komma, och de fortsätter nu att växa sig starkare efter hand som allt läker ihop, förklarar han.
Förändrat hela livet
I dag svarar armen precis som Ulf tänker att den ska göra, och han kan lita på den till hundra procent. Så småningom ska även känseln komma tillbaka.
– Det här har förändrat hela mitt liv. Slitenheten har försvunnit och jag har blivit mer jämnstark nu. Jag kan inte nog tacka teamet som gjort detta möjligt. All personal har varit helt underbar!
Ulf gillar att vara ute i naturen och nu har han som mål att bli ännu mer aktiv. I sommar tänker han testa att paddla kajak och till vintern blir det längdskidor.
– Jag hade trots allt inte velat vara utan olyckan, oavsett om det inte hade blivit så bra som det är nu. Att förlora en arm har ändå format mig till den jag är.
Text: Malin Husár
vgrfokus@vgregion.se
FAKTA
CARE (Centrum för avancerad rekonstruktion av extremiteter) är en mottagning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset som ägs av Västra Götalandsregionen.
Hit kommer både svenska och utländska patienter för att få hjälp med att återskapa sin kapacitet i armar, ben och händer. Teamet består bland annat av ortoped, handkirurg, arbetsterapeut, fysioterapeut och sjuksköterska. Det betyder att det finns stöd hela vägen, från inledande undersökningar till kirurgi och efterbehandling.
Här bedrivs även forskning på hög nivå i samarbete med bland andra Chalmers, Göteborgs universitet och forskare från andra delar av världen.
Utvecklingen av robotarmen har skett i nära samarbete med medicinteknikbolaget Integrum och Chalmers.
Kommentarer är stängda.