Fallolyckor står för fem procent av skadorna i vården. På Frölunda specialistsjukhus har vårdpersonalen utvecklat en ny metod som helt satt stopp för fallolyckor i samband med operation av ljumskbråck.
Från sex fallolyckor under 2016 har man nu varit helt olycksfria under två år. De enkla insatser teamet på vård- och övervakningsavdelningen gjort har gett maximalt resultat.
Orsaken till de tidigare fallolyckorna var att patienten miste balansen då denne steg upp ur sängen första gången efter operationen. Detta berodde i sin tur på lokalbedövningen som i vissa fall kan sprida sig till nerven som går till muskulaturen i låret. Under viss tid efter operationen påverkas då patientens benstyrka negativt.
Röd skylt = fallrisk
Nu informeras patienterna både innan och efter operation att det finns risk för fallolycka och man säkerställer också att patienten förstått informationen. Sängen märks upp med en röd skylt som indikerar fallrisk så att både patient och personal uppmärksammas.
Innan patienten får lämna sängen på egen hand får denne genomgå tre tester för att kontrollera benstyrkan. Klaras dessa av framgångsrikt får patienten gå på egen hand. Om inte, blir patienten assisterad tills benstyrkan är tillbaka.
– Vi utför varje år fler än 300 operationer av ljumskbråck här på Frölunda specialistsjukhus, säger vårdenhetschef Marie Tauson. Fallolyckor kan vara mycket traumatiska, så därför är vi extra glada att våra enkla åtgärder har fått ner antalet fallolyckor till noll hos oss. Nu hoppas vi att vår metod ska sprida sig till andra sjukhus.
Text: Thomas Schulz Rohm
vgrfokus@vgregion.se
Kommentarer är stängda.