Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Julia Ehn och Anne Stadin är två av 47 nyutexaminerade sjuksköterskor på Skaraborgs Sjukhus i Skövde som inleder sin anställning med kliniskt basår. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus.

Nya sjuksköterskor väljer VGR – ”vi är jättestolta”

När vårdsverige letar med ljus och lykta efter sjuksköterskor väljer 47 nyutexaminerade sjuksköterskor att samtidigt börja jobba på Skaraborgs Sjukhus. Anne Stadin och Julia Ehn har båda valt att starta sin anställning med ett kliniskt basår.

– Vi är jättestolta över att så många nyutexaminerade sjuksköterskor vill börja hos oss. Det kliniska basåret är mycket viktigt för hela Skaraborgs Sjukhus, säger sjukhusdirektör Jörgen Thorn. Alla nyutexaminerade sjuksköterskor som börjar jobba på Västra Götalandsregionens(VGR) sjukhus får erbjudande om att inleda sin anställning med ett kliniskt basår. Nu i höst är det  totalt 267 nya sjuksköterskor i VGR som valt att göra det.

Bra start på arbetet

Det kliniska basåret är vägen in i VGR för nyutexaminerade sjuksköterskor med mindre än fyra månaders erfarenhet i yrket. Sedan 2016 har VGR anställt 1170 nya sjuksköterskor via det kliniska basåret.

Basåret startar två gånger per år – vecka 5 och vecka 35 – med en obligatorisk introduktionsvecka.

– Det känns att man får en bra start på arbetet som sjuksköterska och att vi får mer stöd än om vi hade börjat direkt på en avdelning utan den här introduktionen, säger Anne Stadin och Julia Ehn.

Båda har studerat vid Högskolan i Skövde och gör nu sina första dagar vid kirurgavdelning 51-52 och 54 vid Skaraborgs sjukhus(SkaS)i Skövde. Längre fram väntar placering på palliativa enheten för Anne och barn- och ungdomsmedicin för Julia. Flera av de forna klasskamraterna har också valt kliniskt basår vid SkaS som väg in i det nya yrket.

47 nyutexaminerade sjuksköterskor har valt att samtidigt börja på Skaraborgs sjukhus och inleder sina anställningar med ett kliniskt basår.
47 nyutexaminerade sjuksköterskor har valt att samtidigt börja på Skaraborgs sjukhus och inleder sina anställningar med ett kliniskt basår. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus.

Väl omhändertagen

– Man känner sig väl omhändertagen, vi började med en bra introduktionsvecka och så får vi dagar med utbildning i allt det som rör sjukhuset. Dessutom finns det reflektionsgrupper, då vi har möjlighet att dela våra erfarenheter med andra kollegor som också är nya i den här rollen. Det känns som en stabil grund att stå på, säger Anne Stadin och Julia Ehn.

Kliniskt basår innehåller processinriktad omvårdnadshandledning med utbildningsdagar i aktuella ämnen – till exempel katastrofmedicin, patientsäkerhet, läkemedelshantering, barnsjukvård – samt introduktion till arbetet inom sjukhuset och de vårdavdelningar sjuksköterskorna kommer att arbeta på under de tolv månaderna. Efter det kliniska basåret erbjuds fast placering utifrån personens önskemål och verksamhetens behov.

– Det här upplägget är bra för sjuksköterskorna på flera sätt. Det är en bra väg in i den nya rollen, sjuksköterskorna får arbeta under eget yrkesansvar och två placeringar på olika vårdenheter ger bredd och djup, säger Sahra Lindman, enhetschef med ansvar för kliniskt basår.

Text: Jan Nyman
vgrfokus@vgregion.se


Fakta om kliniskt basår i VGR

Det kliniska basåret innebär att du får:

  • En tillsvidareanställning (fast anställning) som legitimerad sjuksköterska med individuell lönesättning
  • Arbeta under eget yrkesansvar som legitimerad sjuksköterska
  • Två placeringar på olika vårdenheter som ger dig bredd och djup i din profession som sjuksköterska
  • Processinriktad omvårdnadshandledning
  • Utbildningsdagar i aktuella ämnen
  • Introduktion till arbetet inom sjukhuset och de vårdavdelningar du kommer att arbeta på under basåret
  • Möjlighet att hospitera

 

Kommentarer är stängda.