Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
För 20-åriga Kajsa Karlsson blev Relaxed Performance chansen att ta del av kulturlivet för första gången. Foto föreställning: Marc Feklistoff. Foto Kajsa: Patrik Bergenstav.

Konserthusets sköna satsning: ”Finns inga regler”

På lördag hålls en ovanligt avslappnad föreställning på Konserthuset i Göteborg. Alla är välkomna– oavsett om du vill stå upp, dansa eller sjunga när du får feeling.

– Tanken är att personer som inte är så vana vid konsertbesök ska känna sig bekväma och välkomna. Alla ska kunna ta till sig musiken på sitt eget sätt. Det finns till exempel inga regler för hur man ska vara, som att sitta helt tyst eller applådera på ett visst ställe. Ofta uppstår det en omedelbar kontakt mellan musiker och publik, säger Petra Kloo Vik, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten på Konserthuset i Göteborg.

För 20-åriga Kajsa Karlsson blev Relaxed Performance chansen att ta del av kulturlivet för första gången.

– Kajsa har alltid varit utestängd från kulturaktiviteter som konserter, teaterbesök och bio. Det känns jättetråkigt! Säger Kajsas mamma Angela Karlsson.

Autism och ADHD

Kajsa är en aktiv tjej med många intressen. Hon gillar musik, allt från visor till pop och klassisk musik. Men det var först förra året som Kajsa kunde gå på sin första konsert på Konserthuset i Göteborg. Tillsammans med familjen besökte hon en Relaxed Performance-konsert med musiker från Göteborgs Symfoniker.

– Roligt med Symfonikerna, säger Kajsa innan hon snabbt byter till ett annat samtalsämne.

Kajsa har autism och ADHD. Hon har till exempel svårt att förstå och följa instruktioner, koncentrera sig och att minnas saker som hon har varit med om. Den här soliga men blåsiga fredagseftermiddagen sitter Kajsa och Angela i ett vindstilla läge på altanen vid radhuset i Mölnlycke och tittar på fotografier i mobiltelefonen. Bilderna hjälper Kajsa att komma ihåg konserten.

Ville inte gå därifrån

– Harpa och fiol, säger Kajsa och pekar på en bild med musikerna och deras instrument i konsertsalen.

– Kommer du ihåg? Först ville du gå därifrån, men när vi suttit en stund gillade du det. Efter konserten gick du fram och pratade med violinisten och fick lukta på hennes blombukett. Du ville inte gå därifrån, säger Angela till sin dotter.

Kajsa skrattar och säger att hon vill gå dit igen. När Kajsa har gått upp till sitt rum berättar Angela om hur viktig konserten har varit för dottern. Och för familjen.

Hela familjen tillsammans

– Musik är något som gör Kajsa lugn och som hon mår bra av. Hon har pratat mycket om konserten efteråt. Det kändes också bra att hela familjen kunde gå på konsert ihop. Vi behövde inte känna oss oroliga för att utsätta Kajsa för andras blickar och kommentarer om hon inte skulle bete sig så som andra förväntar sig.

Planerna på att göra konserter tillgängliga för fler människor, startade för tre år sedan när en kvinna med Downs syndrom inte var tyst under en konsert utan levde sig in i musiken och en annan person i publiken reagerade och upplevde det som störande.

Vem har rätt till kulturlivet?

– Händelsen ledde till en debatt om vem och vilka som har rätt till kulturlivet. Vår VD och konstnärliga chef Sten Cranner gjorde direkt ett tydlig uttalande om att Konserthuset är till för alla, säger Petra Kloo Vik, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten på Konserthuset i Göteborg.

Som ett led i att göra konserter mer tillgängliga har den nya föreställningsformen Relaxed Performance utvecklats. Den innebär bland annat att publiken fritt kan röra sig runt i konsertsalen under föreställningen, dörrarna till salen är öppna så att det går att ta en paus och komma in igen och det finns en presentatör som guidar publiken om vad som kommer att hända.

Utmana stereotyper

På lördag den 6 oktober är det dags för den sjätte Relaxed Performance-föreställningen på Konserthuset i Göteborg. Den här gången uppträder musiker ur Göteborgs Symfoniker tillsammans med Danskompaniet Spinn.

– Våra dansare kommer att befinna sig både på scen och ute i salongen bland publiken. Vi vill tillföra ytterligare en dimension genom att sätta rörelser till musiken och även presentera föreställningen med kroppsliga uttryck, säger Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg.

Danskompaniet Spinn består av dansare med och utan funktionsvariationer. De vill utmana stereotyper om vad dans är.

– Det är tråkigt att bara se unga dansare som kan gå, se och höra. Dansen får nya uttryck och blir mer spännande om utövarna har olika slags kroppar och rörelsemönster. I vår värld är alla välkomna, säger Veera Suvalo Grimberg.

Text:Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se

Kajsa Karlsson med mamma Angela Karlsson ser fram emot nästa föreställning. ”Vi behövde inte känna oss oroliga för att utsätta Kajsa för andras blickar och kommentarer om hon inte skulle bete sig så som andra förväntar sig”. Foto: Patrik Bergenstav.

Tips på föreställningar för alla:

Lördagen den 6 oktober klockan 15: Relaxed Performance med Göteborgs Symfoniker och danskompaniet Spinn. Konserthuset i Göteborg. Biljetter bokas via biljett@gso.se eller telefon 031-726 53 00. Biljetter kan även köpas på plats. Innan föreställningen, klockan 13.30 hålls ett samtal med bland andra musiker och Spinns konstnärliga ledare om allas lika rätt till konstnärliga upplevelser. Till föreställningen kommer det också att ges en syntolkningsintroduktion med start klockan 14.20.

Tisdagen den 6 november klockan 19.30. Skirtpower med Danskompaniet Spinn. Vara Konserthus. Föreställningen syntolkas.
Söndagen den 18 november klockan 15. Skirtpower med Danskompaniet Spinn. Regionteater Väst i Uddevalla.
Lördagen den 30 mars 2019 klockan 15. Relaxed Performance med Göteborgs Symfoniker och danskompaniet Spinn. Konserthuset i Göteborg.
När som helst. Ta del av konserter från Konserthuset i Göteborg digitalt: www.gsoplay.se eller via GSOplay-appen.

Kommentarer är stängda.