Nu kan Västra Götalandsregionens (VGR) ambulanshelikopter flyga de allra minsta patienterna som behöver transporteras i kuvös. Möjligheten ger tidsvinster när för tidigt födda barn snabbt behöver förflyttas till ett annat sjukhus.
Den nya ambulanshelikoptern, som invigdes 1 juni, har de tekniska möjligheterna att flyga med kuvös vilket inte den gamla hade. Nu har också specialister inom neonatalvård på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg utbildats för att kunna arbeta i helikoptern. Det innebär att man från och med idag har möjlighet att hämta barn på exempelvis Skaraborgs sjukhus i Skövde (SkaS) eller NÄL i Trollhättan för snabbare transport till i första hand barnsjukhuset i Göteborg.
Tjänar tid
– Möjligheten ska användas då man tjänar tid på att flyga istället för att använda ambulanstransport. I första hand kommer vi att flyga mellan sjukhus i VGR som har längre avstånd, men det kan också bli aktuellt att flyga för att hämta eller lämna barn i kuvös utanför Västra Götaland, säger Per Arnell, chef för helikopterverksamheten i VGR.
När en begäran om transport görs startar helikoptern från Säve där den är stationerad. Den flyger sedan till Östra sjukhuset där man hämtar upp läkare och sjuksköterska som är specialister inom neonatalvård. Det innebär att det finns specialistkompetens som kan vårda barnet under hela färden.
– Det krävs en ganska stor arbetsinsats för att få det här att fungera. Så det känns fantastiskt bra att vi äntligen kommer igång. Det är inte så många som kan flyga kuvös idag så det här är vi verkligen glada att kunna erbjuda, säger Per Arnell.
Det rör sig om uppskattningsvis 30-50 barn per år som kan komma att behöva flygas i kuvös med
VGR:s helikopter.
Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se
Fakta
Neonatalvård är vården av för tidigt födda barn.
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus ät beläget på Östra Sjukhuset i Göteborg och är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).
Kommentarer är stängda.