Drygt 1000 personer dör varje år i Sverige till följd av fallolyckor. Det är den absolut vanligaste orsaken till dödsfall bland olyckor och ger också flest akutbesök och inläggningar på sjukhus. Varje år faller cirka 70 000 personer och skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus.
De allra flesta som faller är 65 år och äldre. Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare, samtidigt som många också får sämre syn och balans. Vanligast är skador i höftleden eller handleden.
De flesta som faller gör det hemma i sin egen bostad och det är vanligare att kvinnor skadar sig, eftersom benskörhet är vanligare hos kvinnor än hos män.
Nu startar Socialstyrelsens årliga kampanj ”Balansera mera” som fokuserar på fallolyckor och hur man kan förebygga dem och deras konsekvenser.
Stort folkhälsoproblem
– Det är mycket bra att Socialstyrelsen uppmärksammar detta som är ett av Sveriges största folkhälsoproblem, säger biträdande regionchefsläkare Marga Brisman på Västra Götalandsregionen (VGR). I VGR jobbar sjukhusen hårt med frågan att undanröja
potentiella risker för fallolyckor. Det kan vara något så enkelt som att se till att alla toaletter har automatisk belysning så man slipper att leta efter kontakten.
– I vår rådgivning till äldre patienter ingår alltid att uppmuntra till fysisk aktivitet, fortsätter Marga Brisman. Det är aldrig för sent att börja träna. Och är man fysiskt aktiv bör man aldrig släppa det.
– Jag säger också till mina vänner som cyklar och motionerar på andra sätt att inte sluta med det när de blir pensionärer och får gratis kollektivtrafik. Detta, tillsammans med tipsen nedan, kan hjälpa till att förebygga fallolyckor som orsakar mycket lidande för den drabbade.
Åtta enkla tips för att undvika fall
Du kan minska risken för att falla. Det mest effektiva är att äta näringsriktig och god mat, och att träna styrka och balans. Se också över ditt medicinintag tillsammans med din läkare. Du kan också göra din hemmiljö säkrare. Om detta och mer nedan:
1. Motionera regelbundet
Välj aktiviteter som utmanar din balans och stärker ditt skelett. Försök att hitta aktiviteter som du tycker är roliga och gärna sådant som du gör i grupp. Några exempel kan vara Tai Chi, yoga, Qigong, promenader, stavgång eller dans. Det är också bra att gå i trappor. Utgå från din nuvarande förmåga och öka långsamt tempo och belastning. Vissa övningar går bra att göra sittande.
2.Tänk på vad du äter
Se till att du äter varierad lagad mat regelbundet. Ät gärna något proteinrikt till varje måltid, till exempel kött, fisk, bönor, ägg eller mejeriprodukter. Mjölk, fil och yoghurt ger dig kalcium och D-vitamin.
3. Drick ofta
Tänk på att få i dig vätska både till måltiderna och där emellan. Varma dagar kan du behöva dricka mer. Vissa mediciner påverkar dessutom förmågan att känna törst.
4. Kontrollera dina mediciner
Fråga din läkare om eventuella biverkningar av dina mediciner. Vissa mediciner kan göra dig trött och påverka din balans. Berätta för din läkare om du märker av sådana effekter. Kanske kan läkaren ändra doseringen eller byta ut mediciner mot andra som inte har dessa biverkningar.
5. Kontakta din vårdcentral om du är orolig
Kanske du redan har fallit eller är rädd för att falla. Det finns många orsaker till ett fall, men det finns också många sätt för vården att få dig att känna dig tryggare. Exempelvis kan vårdcentralen mäta hur starkt ditt skelett är för att veta om något behöver göras för att stärka skelettet.
6. Kontrollera din syn och hörsel regelbundet
Problem med syn och hörsel kan påverka både din balans och din koordination. Var uppmärksam på om du får svårare att höra eller får ont i öronen.
7. Ta hand om dina fötter
Problem med fötterna, speciellt sådant som orsakar smärta, kan påverka din balans. Har du problem med fötterna – tala om det för din läkare eller ta hjälp av en fotvårdsspecialist.
8. Säkra ditt hem
Gör ditt hem säkrare genom att se till att det inte finns någon risk att du snubblar på sladdar eller mattor. Se över möbleringen så den är anpassad för dig och ha en bra belysning.
VGR:s chefläkare tränar balans:
https://youtu.be/TZCp5jrVMuE
Socialstyrelsen om fallolyckor:
Text: Thomas Schulz Rohm
vgrfokus@vgregion.se
Kommentarer är stängda.