Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Naseriani Moleli och Saynab Ahmed Hagi drömmer om att få jobba i kök, något som kan bli verklighet med hjälp av utbildning inom EU-projektet FIER som VGR driver. Foto: Anna Rehnberg

Köksutbildning – en genväg till jobb för flyktingkvinnor

Naseriani Moleli, 31 år, kom till Sverige från Tanzania för åtta år sedan och har aldrig haft ett jobb. Genom EU-projektet FIER, som leds av Västra Götalandsregionen (VGR), utbildar hon sig nu till ett yrke inom storhushåll och lokalvård på Göteborgs folkhögskola.

– Jag drömmer om att jobba i köket på en förskola eller ett äldreboende, säger Naseriani.

Under åren i Sverige har hon varit hemma och tagit hand om sina tre barn. Hon har också läst svenska för invandrare.

– Här på skolan lär vi oss hur man lagar mat och städar. Och hur man läser recept och vad köksredskapen heter på svenska, säger hon.

Den här förmiddagen ska Naseriani Moleli och de andra kursdeltagarna lära sig att baka kanelbullar. De börjar med att läsa igenom receptet tillsammans.

Praktik och teori varvas

– Det står att man ska stjälpa upp degen, vad betyder det? frågar yrkesläraren Anna Edin.

– Jag tror att jag förstår, men vågar inte säga för jag är rädd att säga fel, säger Iman Alhassan.

Istället visar hon med händerna hur hon vänder upp och ner på en tänkt bunke.

– Det är riktigt. Jag tror att du klarar av att beskriva med ord också. Men nu ska vi gå in i köket och börja baka. Go girls! Kom igen! peppar Anna Edin deltagarna.

I måltids- och lokalvårdsutbildningen på Göteborgs folkhögskola varvas praktik och teori. På schemat finns bland annat svenska, ergonomi, samhällskunskap, måltidskunskap, lokalvård och friskvård. Den nio månader långa utbildningen innehåller två praktikperioder.

– Praktiken ger deltagarna en erfarenhet av det svenska arbetslivet och efteråt är de mycket mer självsäkra, säger Anna Edin.

Fikarasten viktig

Utbildningen riktar sig främst till kvinnor som kommit till Sverige som flyktingar och som under lång tid har stått utanför arbetsmarknaden och får försörjningsstöd från socialtjänsten. Att jobba i köket och att städa kan de flesta, eftersom de har haft ansvar för barn och hem. Anna Edin berättar att de största utmaningarna för deltagarna är språket och att förstå rutiner på arbetet, till exempel hur viktig fikarasten kan vara.

– Vi har också diskuterat religion och fått stöd från ordföranden i Göteborgs moské. Hon har hjälpt några av deltagarna att anpassa sina bönetider och klädsel till jobbet i storkök.

FIER-projektet startade den 1 januari 2018 och pågår under två år. Syftet är att hitta nya metoder som leder till att flyktingar kan komma snabbare in på arbetsmarknaden. Projektet finansieras huvudsakligen av EU. Västra Götalandsregionen koordinerar samarbetet mellan de sex deltagande länderna – Sverige, Tyskland, Norge, Belgien, Turkiet och Österrike.

Stort rekryteringsbehov

Therese Ydrén
Therese Ydrén, projektledare för FIER

– Vi utbyter erfarenheter och lär oss av varandra, till exempel genom studiebesök och videomöten. Redan nu har Tyskland tagit efter metoden att yrkesanpassa språkundervisningen, på liknande sätt som Göteborgs folkhögskola gör, säger Therese Ydrén, projektledare för FIER.

Två av Västra Götalandsregionens folkhögskolor, Göteborgs folkhögskola och Dalslands folkhögskola, samt Mölndals stad och Arbetsförmedlingen i Mölndal medverkar i FIER. Inom projektet pågår även ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– På sikt har regionen ett stort rekryteringsbehov. FIER-projektet kan förhoppningsvis bidra till att människor som står en bit från arbetsmarknaden kan bli anställningsbara, säger Therese Ydrén.

Saynab Ahmed Hagi (50) längtar efter att få börja jobba. Detsamma gäller Naseriani Moleli, 31 och de andra flyktingkvinnorna som utbildar sig på Göteborgs folkhögskola. Foto: Anna Rehnberg

I köket på folkhögskolan är det full aktivitet. När degarna jäser blandas bullfyllningarna till. Det doftar kardemumma och kanel. 50-åriga Saynab Ahmed Hagi berättar att hon trivs i köket.

– Jag gillar att laga mat och städa. Nu längtar jag bara efter att jobba och jobba! säger hon och skrattar.

Text: Kristina Karlberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Förkortningen FIER betyder ”Fast-track Integration in European Regions”. Här kan du läsa mer om projektet

Länk till  EU-projektets webbplats