Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Léah Martinsson och mamma Anna Martinsson har gått igenom traumaterapin tillsammans. Foto: Anna Rehnberg

Léah blev hjälpt av traumaterapi: ”95 procent bättre”

Léah Martinsson har levt med panikångest i hela sitt liv. Misshandel, mobbning och sexuella övergrepp, gjorde henne sjuk i posttraumatiskt stressyndrom.
En KBT-behandling på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås förändrade allt.
– Idag kan jag säga att mina symtom blivit 95 procent bättre, säger Léah.

Léah Martinsson är 19 år, men säger att hon ibland känner sig som 50, med tanke på allt hon varit med om. Hon har hela livet framför sig, men också väldigt mycket bakom sig.

När hon berättar sin historia gör hon det tillsammans med sin mamma Anna Martinsson. De vill båda dela med sig av vad de varit med om för att ge hopp till alla andra som gått igenom svåra saker. Att det finns behandlingar som hjälper och att det går att få en framtidstro igen.

Traumafokuserad

Behandlingen som används i Borås är traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (tf-KBT). Metoden går ut på att långsamt närma sig de traumatiska minnena, besöka platser och exponera sig för situationer som påminner om händelsen.

Tf-KBT är den metod som visat sig ha bäst effekt på barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och som används vid flera barnpsykiatriska mottagningar i VGR.

Behandlingen Léah och hennes mamma gick igenom heter traumafokuserad KBT. Du kan läsa mer om behandlingen här.

Flera självmordsförsök

Léah var 15 år när hon påbörjade sin behandling tillsammans med sin mamma. Då mådde hon så dåligt att hon hade börjat skada sig själv och gjort flera självmordsförsök. I bagaget hade hon år av fysisk och psykisk misshandel och mobbning. Hon hade också en diagnos, Aspergers, som gjorde henne extra skör – den yttrar sig bland annat i överkänslighet och svårigheter i socialt samspel.

Liknade ett fängelse

Ett år tidigare hade hon dessutom blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Léah hade alla symtom på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Mardrömmar, sömnproblem, panikkänslor. Hon undvek vissa platser och hade känslan av att världen är en farlig plats.

– Det kunde räcka med att jag hörde ett plötsligt ljud för att jag skulle få en ångestattack.

Situationen blev mer och mer ohållbar. Någon behövde alltid lämna och hämta Léah var hon än var. Hon vågade inte lämna fönster öppna och livet började likna ett fängelse.

När de visste att de skulle påbörja behandling i Borås tog de också steget att flytta dit.

– Jag minns känslan av frihet när vi satt i flyttbussen. Det var en sådan lättnad att komma till en ny plats och få börja om, säger Léah.

95 procent bättre

Behandlingen innebar att Léah och Anna skulle komma till mottagningen en gång i veckan och att de skulle göra hemuppgifter däremellan. Vid det första behandlingstillfället fick Léah frågan om vilket mål hon hade. Hur återställd ville hon bli?

– Jag svarade att om mina symtom blir 50 procent bättre, så är jag glad. Idag kan jag säga att de blivit 95 procent bättre, säger Léah.

Hjälpsamma och ohjälpsamma tankar

En behandling i tf-KBT börjar alltid med utbildning. Du får lära dig hur kroppen minns det svåra som hänt genom att till exempel signalera stark rädsla eller vilja att fly. För Léah och Anna gjorde denna lite mer faktabetonade inledning det mycket lättare att berätta om det som var svårt.

– När jag förstod varför kroppen kunde reagera så starkt, försvann rädslan att berätta, säger Léah.

Den viktigaste lärdomen från behandlingen är hur hon lärt sig skilja på hjälpsamma och ohjälpsamma tankar.  Det är en förmåga hon kan använda både när det förflutna kommer ikapp och när hon hanterar problem som kommer upp i hennes vardag nu.

En del av livet

– Att klanka ner på mig själv och säga att jag kunde gjort annorlunda för att till exempel slippa bli slagen, är ingen hjälpsam tanke. Jag var faktiskt bara ett barn! Då är det bättre att tänka: ”Nej! Så är det inte alls. Jag hade ingen kontroll just då och jag kunde inte gjort på något annat sätt!”

En annan del i behandlingen är att utsätta sig för situationer som tidigare har gett obehag. Nu åker Léah buss tillbaka till sin gamla hemstad för att träffa sina vänner. Ibland behöver de möta henne vid bussen, ibland inte.

– Det finns fortfarande dagar när allt kommer tillbaka, men nu ser jag det som att det är en del av livet. Det är inte i närheten av hur det är att leva under konstant stress. Häromdagen kom en ohjälpsam tanke och jag tänkte på den, tittade på den och gick vidare.

Att vara förälder

Annas roll i behandlingen var dels att få möjligheten att bearbeta sitt eget trauma – att hon inte kunnat skydda sitt eget barn – och dels att se till att möta vardagen med de verktyg de fick med sig hem.

–  Vi gjorde andningsövningar, vi bara satt tillsammans och jag strök henne över håret och lärde mig se när hon behövde tröst eller bara lugn och ro, säger Anna.

De har kommit varandra väldigt nära efter vad som hänt och genom att tillsammans ha bearbetat sina trauman i terapin. Det är smärtsamma minnen, men de har blivit en del av deras gemensamma historia.

– Att gå igenom det här tillsammans har varit helt fantastiskt. Det är över nu, säger Anna.

Nu ser de framåt igen. Léahs närmaste plan är att läsa färdigt gymnasiet på komvux, för att så småningom läsa vidare på högskola.

– Jag vet att jag vill använda det jag varit med om på något sätt. Det har blivit en styrka nu. Jag kanske kan föreläsa, eller hjälpa andra människor som varit med om svåra saker.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta om behandlingen

Behandlingen som används i Borås är traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (tf-KBT). Metoden går ut på att långsamt närma sig de traumatiska minnena, besöka platser och exponera sig för situationer som påminner om händelsen.

Tf-KBT är den metod som visat sig ha bäst effekt på barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och som används vid flera barnpsykiatriska mottagningar i VGR. Du kan läsa mer om behandlingen här.