Västra Götalandsregionen (VGR) kan nu erbjuda en ny digital hörapparat som kan förändra livet för många med nedsatt hörsel. En av dem som lovprisar den är förre elitcyklisten Aase Bosager.
– För första gången på åratal kan jag verkligen höra vad folk säger.
– Jag älskar att vistas i naturen och hör nu fåglarna, stegen mot marken och kvistar som bryts. Ja, det känns verkligen jätteskönt fortsätter Aase som haft sin apparat sedan i juni.
Efter en lyckad upphandling kan VGR nu erbjuda en helt ny generation av hörapparater med helt fantastiska prestanda.
– Vi har nu tillgång till samtliga stora leverantörer i Norden och deras senaste produktsortiment, säger leg. audionom Jennie Hagberg på audionommottagning Centrum i Göteborg. Det ger våra patienter med hörselnedsättning en bättre möjlighet till ett socialt aktivt liv.
Den tekniska lösningen kan se lite olika ut beroende på graden av hörselnedsättning. I Aases fall handlar det om hörapparater kopplade till ett externt tillbehör som bland annat fungerar som mikrofon.
Mikrofonen kan ställas på bordet, bäras på kläderna eller rentav hängas på en föredragshållare eller guide så att Aase kan få bästa möjliga förutsättning att hänga med. Mikrofonen är justerbar i många parametrar – något som behövts då Aase lider av en svår nedsättning av hörseln.
Hör naturljuden igen
Aase har använt den senaste generationens hörapparat sedan juni och märkte direkt en dramatisk förbättring. Hon kunde nu mycket bättre urskilja vad folk sa och naturens olika ljud var nu möjliga att uppfatta igen.
– Jag kan dessutom koppla min hörapparat till både mobiltelefonen och TV:n, säger Aase. Det sker trådlöst och jag hör nu allt igen med en fantastisk kvalitet.
Aase fick sin första hörapparat för drygt tio år sedan och upplevde en förbättring, men ett av de stora problemen var att den gamla typen av apparat tog in för mycket ljud. Den snarare störde än hjälpte. Den senaste generationens hörapparater ger en mycket högre kvalitet på ljudet genom att de automatiskt kan anpassa sig utifrån respektive ljudmiljö.
Justering på distans
Västra Götalandsregionen inleder till våren en pilotstudie av digitala besök – ytterligare en dimension som finns i de nya hörapparaterna.
– Ja, vi kommer att testa möjligheten att justera hörapparaterna på distans via internet, säger Jennie Hagberg. Det är en möjlighet som finns inbyggd, men innan vi för in den brett vill vi vara säkra på att den uppfyller alla krav. Målet är att kunna utvärdera och sammanställa resultatet av studien under 2019. Vid positivt utfall kan ett införande av digitala besök bli aktuellt.
Fördelen med digitala besök är framförallt en ökad tillgänglighet och att patienten kan befinna sig i hemmet eller på resa och ändå få sin hörapparat justerad – så länge mobilen har täckning. Det är en mängd parametrar som kan justeras på distans i hörapparaten. Det handlar bland annat om ton, klang, och bullerreducering.
– Jag reser mycket, säger Aase, och inser nu att jag kan få min hörapparat justerad även om jag är i mitt älskade Thailand. En otrolig utveckling!
Text och foto: Thomas Schulz Rohm
vgrfokus@vgregion.se
FAKTA: Den digitala hörapparaten
Hörapparaterna har som annan elektronik gjort en fantastisk resa.
– Ja, det som från början var en enkel analog förstärkare med rör eller i bästa fall några transistorer har idag utvecklats till en kraftfull digital signalprocessor med upp till 20 miljoner transistorer, säger Stephan Lyche, teknisk audiolog. Denna ska på bråkdelen av en sekund ta emot, analysera och anpassa ljudbilden till den individuella brukaren.
Hörapparaten tar ljudprov upp till 30 000 gånger per sekund och skickar ut signalen till en liten högtalare och vidare in i örat utan att läppsynkroniseringen förloras. För detta krävs det en mycket snabb dator. Den måste dessutom vara extremt strömsnål.
Datorn i hörapparaten styrs av algoritmer, ett slags recept på hur apparaten ska agera. Audionomen är den som med ledning av patientens hörselnedsättning, behov och övriga önskningar ställer in de olika parametrarna, via en dator med anpassningsprogram.
FAKTA: Behandling och hörhjälpmedel
För att få en hörapparat eller annat hörhjälpmedel behöver du komma till en audionom. Remiss krävs, antingen från läkare på vårdcentral eller en egenremiss du själv skickar via 1177 Vårdguidens e-tjänster. En audionom är specialist på att utreda hörselnedsättningar och vet vad som går att göra för att du ska höra bättre. Audionomen provar ut anpassade hörhjälpmedel och ger rehabilitering. Det finns audionommottagningar på tolv orter i Västra Götaland. Vårdgaranti gäller för utprovning av hörapparat. Det innebär att från att du har tagit kontakt med vården ska det ta högst 90 dagar innan du träffar en audionom för bedömning.