Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
GöteborgsOperan samlar in gamla mobiltelefoner. Foto: Mats Bäcker

Nu vill GöteborgsOperan ha din gamla mobil

Har du en gammal mobiltelefon som skräpar hemma i byrålådan? Då kan du lämna in den till Göteborgsoperan som nu drar igång en mobilinsamling i samband med premiären av Wagners Rhenguldet.

– Vi vill med detta uppmärksamma en av 2000-talets största miljöutmaningar, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på GöteborgsOperan.

Lördagen den 17 november är det premiär för Rhenguldet, den första delen i Richard Wagners operatetralogi Nibelungens ring som handlar om konsekvenserna av att plundra världen. När guldet stjäls från Rhens botten inleds en mörk resa mot Ragnarök.

Detta är en opera med mytologiska inslag men tematiken berör också användandet av jordens resurser och där kan vi dra paralleller till den värld vi själva lever i.

Läs mer om: Rhenguldet och mobilinsamlingen på GöteborgsOperans sajt

Vi ser dagligen att jordens resurser inte tas tillvara på bästa sätt. Ett exempel är våra mobiltelefoner, vår tids guld. De innehåller inte bara ”hela våra liv”, utan också värdefulla material som guld, silver, palladium och coltan. Bristmaterial som ofta utvinns under svåra förhållanden.

En av 2000-talets största miljöutmaningar

I Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner varje år men bara en halv miljon lämnas till återvinning. Enligt FN:s miljöprogram är hanteringen av elavfall en av 2000-talets största miljöutmaningar. Men det finns hopp och åtgärder att vidta för att ta bättre hand om vår miljö.

För GöteborgsOperan är hela den fyraåriga uppsättningen av Nibelungens ring ett läroexperiment för att hitta nya vägar till mer hållbar scenkonst, säger Lena Jaksch.

Sara Suneson som Guldbarnet i föreställningen Rhenguldet. Foto: Mats Bäcker
Sara Suneson som Guldbarnet i föreställningen Rhenguldet. Foto: Mats Bäcker

Mobilinsamlingen ligger också rätt i tiden. Samma dag som Rhenguldet har premiär drar också EU-projektet Europa minskar avfallet (European Week for Waste Reduction) igång med syfte att öka medvetenheten om hållbar resurs- och avfallshantering.

Varför lämna in sin gamla mobiltelefon till just GöteborgsOperan?

Visst finns det möjligheter att lämna in sin mobiltelefon lite varstans och många ger kanske sina gamla mobiler till barnen, men flera har en gammal telefon som samlar damm hemma i byrålådan och det är onödigt.

Vi vill med denna mobilinsamling och tillsammans med våra besökare försöka dra vårt strå till stacken. Det är ett bra och litet steg på vägen mot en större medvetenhet om vår miljö vilket också är i linje med tematiken i Nibelungens Ring och ambitionen med husets uppsättning, säger Lena Jaksch.

För att öka motivationen får den som lämnar in en gammal mobiltelefon till återvinning på GöteborgsOperan chans att vinna ett fint Guldpaket för två.

Text: Emil Rinstad
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Så fungerar mobilinsamlingen

I GöteborgsOperans foajé finns ett kärl för återvinning av mobiltelefoner. Den som lämnar in en gammal mobil tillsammans med en tävlingsblankett har chans att vinna ett Guldpaket vilket består av två biljetter till valfri föreställning 2018/2019 inklusive grön trerättersmeny för två personer.

Tävlingen pågår mellan 17 november 2018 och 31 januari 2019. En vinnare utses varje månad. Varje mobiltelefon motsvarar en tävlingsblankett, ju fler mobiler som lämnas in, desto större vinstchans.

Mobiltelefoner som lämnas in på GöteborgsOperan omhändertas under sekretess av Veolia, som är Västra Götalandsregionens upphandlade aktör. Telefonerna transporteras till en demonteringsanläggning i Halmstad där olika material separeras för återvinning. De ämnen som inte kan sorteras ut skickas till Boliden där mineraler och ädelmetaller tillvaratas. 95 procent av mobilen blir återvunnen, övrigt är plast som går till energiåtervinning.