Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Léah Martinsson, 19, led av posttraumatiskt stressyndrom. Tillsammans med sin mamma Anna Martinsson har hon gått igenom KBT-behandlingen i Borås med mycket gott resultat. Foto: Anna Rehnberg

Unga med svåra trauman får hjälp av KBT

Barn och unga som har varit med om så svåra händelser att de drabbats av posttraumatiskt stressyndrom kan få hjälp på en specialistmottagning på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås.

Behandlingen som används i Borås är traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (tf-KBT). Metoden går ut på att långsamt närma sig de traumatiska minnena, besöka platser och exponera sig för situationer som påminner om händelsen. Läs om hur Léah Martinsson, 19, blev hjälpt av behandlingen

Tf-KBT är den metod som visat sig ha bäst effekt på barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och som används vid flera barnpsykiatriska mottagningar i  Västra Götalandsregionen (VGR).

Börjar med utbildning

Första delen av behandlingen är en utbildning, där barn och föräldrar får lära sig hur det påverkar kroppen att ständigt vara spänd och på sin vakt. Man lär ut avslappningsövningar och andningsövningar att göra hemma. De får också tidigt lära sig att identifiera olika typer av tankar och känslor.

–  Vi pratar om hjälpsamma och ohjälpsamma tankar. Att barn tror att det är deras fel att pappa slår mamma är ingen hjälpsam tanke. Inte heller att en förälder skuldbelägger sig för att inte ha kunnat skydda sitt barn, säger Katrin Sepp, vårdenhetschef för BUP PTSD-mottagning i Borås.

En berättelse tar form

Katrin Sepp, vårdenhetschef

När utbildningen är klar börjar det stora arbetet med att skriva ner traumaberättelsen. Barnet eller ungdomen får berätta allt som hänt, om och om igen.

– Barnet lär sig till slut att det här är ett minne nu. Det är obehagligt och jobbigt, men det kan inte längre skada. Vi hjälper dem att gå igenom händelsen och titta på vad som hände då och att det är något annat än det som händer nu och framåt.

I genomsnitt 15 veckor

Genomsnittet för en tf-KBT-behandling är 15 veckor. Barn, förälder och terapeut träffas 90 minuter varje gång, en gång i veckan. Först barnet, sedan föräldern, för att återsamlas en stund på slutet.

– Att dela berättelsen stärker relationen. Det  är väldigt viktigt för barnet att föräldern klarar av att ta emot berättelsen.

Föräldern har alltså hela tiden en aktiv roll i behandlingen. Ofta är det lika mycket förälderns trauma som behöver bearbetas. Förälderns roll är extra viktig mellan tillfällena för att hjälpa till med hemuppgifterna och överhuvudtaget hantera situationen i hemmet.

– Vi jobbar mycket att uppmuntra och ge beröm till föräldrarna. Första gången de kommer hit är de ofta trötta och uppgivna, men när de går härifrån sista gången går barn och föräldrar ut som ett starkt team! säger Katrin Sepp.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Läs också: Léah blev hjälpt av traumaterapi: ”95 procent bättre”


Fakta: tf-KBT i Västra Götalandsregionen

Behandlingen som används i Borås är traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (tf-KBT).

Traumafokuserad kognitiv beteendeterapi är den metod som visat sig ha bäst effekt på barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och som används vid flera barnpsykiatriska mottagningar i VGR.

Det finns tre mottagningar i VGR som är specialiserade på psykotraumabehandling – BUP PTSD-mottagningen i Borås, PTSD-teamet vid den vuxenpsykiatriska mottagningen i Björkängen  (Borås) och vuxenpsykiatriskt traumateam i Uddevalla.

Är du ung och behöver hjälp med psykisk ohälsa?

Kommentarer är stängda.