Malin och Patrik Karlsson från Vänersborg inledde det nya året med att ge blod – samtidigt.
– Tänk att få chansen att besöka sjukhuset tillsammans för att vi är friska, säger Patrik.
Det är tidig morgon på sjukhuset NÄL i Trollhättan. Malin och Patrik ligger sida vid sida på var sin brits och ger blod. Något de gjort regelbundet i åtta år.
– Egentligen hade vi velat börja ge blod ännu tidigare, men en resa till Thailand och Denguefeber satte stopp för det, berättar Patrik.
Säkerheten är rigorös när det gäller risk för smitta och blodgivning. Man får inte ens vara förkyld.
Sedan Malin och Patrik fick klartecken att börja har de varit noga med att ge blod tre gånger per år. Idag var det 23:e gången.
Alltid tillsammans
– Vi gör det alltid tillsammans, berättar paret som varit ihop i 30 år.
Från 2017 kan blodgivare få ett SMS när blodet använts.
– Det dröjde inte länge innan jag fick ett SMS om att blodet jag gett hade använts. Det gör ju att det känns ännu mer angeläget, säger Malin.
Det behövs alltid fler blodgivare. Dels slutar ett antal varje år. Dels behövs många olika blodtyper för att täcka behoven. Nu närmar sig också den högintensiva perioden med influensa vilket hindrar blodgivare som insjuknar att ge.
Akut brist
– Just nu har Göteborg akut brist på blod och efter helgerna har alla blodverksamheter i Västra Götalandsregionen (VGR) behov av att fylla på med blod, främst blod i de stora blodgrupperna O och A , säger Ulrika Ljung som är kommunikatör för GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Det blod som doneras i till exempel Trollhättan kan även användas på andra sjukhus i VGR vilket gör att det inte spelar någon roll var blodet ges. En gemensamma databas gör att alla blodverksamheter i VGR kan se vad som finns i blodlagret. Undantagen är Falköping, Lidköping och Skövde, där blodcentralerna på uppdrag av VGR drivs av privat utförare som inte har samma databas.
Cirka tio minuter
Det tar cirka tio minuter att ge sitt blod och hela besöket mellan 20 och 30 minuter. Fika finns för den som vill ha och en liten present som tack för hjälpen. Malin och Patrik har ofta valt de fina glasen med droppar på.
– Eftersom vi går hit tillsammans får vi ju med oss fyra glas hem varje gång. Vi brukar duka fram dom när vi har kalas hemma för att göra reklam för blodgivning.
Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se
Fakta:
GeBlod är namnet för alla Sveriges offentliga blodverksamheter.
För att testa dig som blodgivare behöver du till att börja med vara mellan 18 och 65 år, väga minst 50 kilo och vara fullt frisk.
Här kan du läsa om vad som krävs för att bli blodgivare