Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kunskapscentrum för jämlik vård i VGR är vinnare av Svenska jämställdhetspriset. Kristin Eliasson, Mikael Bengtsson, Sylvia Määttä, Tina Andersson och Malena Lau tog emot priset.

Jämlik vård i VGR vann Svenska jämställdhetspriset

Jämlik hälso- och sjukvård är ett utpekat område i Västra Götalandsregionen (VGR) sedan tio år. Nu har Kunskapscentrum för jämlik vård i VGR vunnit utmärkelsen Svenska jämställdhetspriset.

Vi är så stolta! Både över priset och över att arbeta i  VGR som länge satsat på jämlik hälso- och sjukvård, säger Kristin Eliasson, Kunskapscentrum för jämlik vård( KJV).

VGR:s kunskapscentrum gick till final i konkurrens med 53 nominerade bidrag från många olika platser och branscher i landet.

– Att Kunskapscentrum för jämlik vård vinner Svenska Jämställdhetspriset är ett erkännande av vårt arbetssätt: Att uppmärksamma omotiverade skillnader i hälso- och sjukvården och faktiskt göra något åt dem. Och vi delar det här priset med alla som varje dag gör allt för att ge regionens invånare en jämlik vård med respektfullt bemötande och inkluderande kommunikation, säger Kristin Eliasson.

Ledande i Sverige

Kunskapscentrum för jämlik vård (KJV) är ledande i Sverige när det gäller att arbeta för jämlikhet inom hälso- och sjukvården.

KJV står bakom många lyckade satsningar som kännetecknas av konkret och praktiskt arbete i vardagen. Ett av dem är ”En förälder blir till” som nyligen uppmärksammades med VGR:s eget jämställdhetspris.

En förälder blir till har spridits till sju regioner i Sverige, flera högskolor och lyfts fram av WHO:s hälsonätverk. Läs VGRfokus intervju med föräldrarna Tobias och Emelinn. 

En del av materialet som tagits fram till stöd för utbildningen ”En förälder blir till”. Foto Pontus Johansson

Cellprovsveckan

Ett annat uppmärksammat exempel är kampanjen ”Ta med en vän” som kom till för att få fler personer med livmoder att ta cellprov. ”Ta med en vän” innebar bland annat en cellprovsbuss som åkte till platser och stadsdelar där förhållandevis få gick på cellprovskontroller.

Totalt ökade andelen tagna cellprov med 42 procent det första året. En ökning som har hållit i sig sedan dess och lett till den årliga Cellprovsveckan som arrangeras i hela Sverige. Här kan du läsa VGRfokus artikel om senaste cellprovsveckan.

Listan kan göras längre och det är just det långsiktiga arbetet som imponerat på juryn till Svenska jämställdhetspriset.

”Kunskapscentrum för jämlik vård har i tio år outtröttligt arbetat för en jämställd och jämlik hälso- och sjukvård som ska komma alla invånare i Västra Götaland till godo”, skrev juryn i sin motivering till finalplatsen.

Unik verksamhet i Sverige

– Jag är stolt över att VGR har en för Sverige unik verksamhet. Kunskapscentrum för jämlik vård överraskar gång på gång med nya kreativa angreppssätt som engagerar och gör skillnad, både i det patientnära arbetet och i de stora processerna. Deras verktyg och metoder leder till ökad jämställdhet i hälso- och sjukvården och bidrar därmed till högre kvalitet, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR.

Priset delades ut på Forum Jämställdhets mingel den 30 januari Luleå.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta Svenska jämställdhetspriset

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Syftet med priset är att uppmärksamma, belöna och sprida goda jämställdhetsinsatser och på så sätt inspirera fler organisationer att påbörja, utveckla och fördjupa sitt jämställdhetsarbete. Priset syftar även till att höja statusen på jämställdhet som politik- och  kompetensområde.

Tidigare vinnare

Svenska Filminstitutet vann Svenska Jämställdhetspriset 2018. Eskilstuna kommun vann 2017 och 2016 delades priset mellan Malmö stad och Norra Skogsägarna.

Det händer hos KJV  2019:

Chefsutbildning mot sexuella trakasserier – vad är det och hur gör jag? I samverkan med HR och mänskliga rättigheter tar KJV fram en ny chefsutbildning.

Tillsammans – samtal om förhållandet och föräldraskapet. Ett reflektionsmaterial för föräldragrupper. Utifrån illustrationer uppmuntras föräldrar att prata om vardagliga situationer och känslor som ofta uppstår under graviditeteten och första föräldratiden.

Smärtkuben – ett reflektionsverktyg om genusperspektiv på långvarig smärta. Fortfarande finns starka normer och förväntningar på kvinnor och män som lever med smärta. Det leder till omotiverade skillnader i bemötande, bedömningar och behandlingar i vården.

På KJV:s webbplats hittar du en mängd verktyg som kan användas för att göra hälso- och sjukvården och livet i stort mer jämlikt.