Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Agnes Bohlin och Dante Lind under en repetition med Västra Götalandsregionens ungdomssymfoniker – Vägus. Foto: Thomas Schulz Rohm

Unga musiker skapar minnen för livet

Visste du att Västra Götalandsregionen (VGR) har en egen symfoniorkester med enbart unga musiker?  Nu finns chansen att se och höra Vägus  som ger sig ut på vinterturné med musik av Ludwig van Beethoven.

80 ungdomar mellan 14-20 år samlas regelbundet i VGR:s regi för att repetera och framföra klassisk musik i symfoniorkestern Vägus. Två av dem är Agnes Bohlin och Dante Lind och kommer från Göteborg respektive Trollhättan. Båda är femton år och har redan spelat på egen hand i flera år.

– Jag började i Vägus nu och tycker att det bästa är att spela i orkester och att träffa nya människor med samma intresse, säger Agnes. Och vi har den absolut bästa dirigenten som lär oss jättemycket.

Fick vänta i fyra år

– Jag hörde talas om Vägus redan när jag var nio år gammal, men då var jag för ung för

Agnes Bohlin och Dante Lind i en repetitionspaus.
Agnes Bohlin och Dante Lind i en repetitionspaus. Foto: Thomas Schulz Rohm

att få vara med, säger Dante. Jag fick lov att vänta tills jag var 13 innan jag fick vara med.

– Det absolut bästa som hänt under min tid var att vi i höstas fick lov att spela tillsammans med den holländska Concertgebouw-orkestern – en av världens bästa symfoniorkestrar, fortsätter Dante. En annan kanongrej är att vi får träna ihop med instruktörer från Göteborgssymfonikerna.

Både Agnes och Dante instämmer i att det svåraste är att få ledigt från studierna för att kunna spela.

Simon Phipps är Vägus dirigent och var den som startade orkestern år 2000.

Ger glädje och energi

– Det är fantastiskt att få leda den här verksamheten, säger Simon Phipps. Det ger mig och andra en sådan stor glädje och mig personligen ger det mycket energi. Jag tog med mig idén från mitt hemland England där det finns en ungdomsorkester i varje region.

Dirigent Simon Phipps under repetitioner med Vägus
Simon Phipps startade Vägus redan år 2000 och har varit dess dirigent sedan dess. Foto: Thomas Schulz Rohm

– När jag repeterar in ett verk med en professionell orkester går vi kanske från 60 procents kvalitet upp till 90-95, säger Simon. Med ungdomarna är det en helt annan resa. Där går vi från kanske 15 procent upp till 90 under bara några få dagar. Det är otroligt inspirerande att uppleva.

Enligt Simon är det runt tio procent som efter Vägus går vidare till professionella uppdrag. Men alla bär med sig musiken livet igenom.

Teatraliskt verk

I alla konserter Vägus ger är basen ett så kallat skolprogram. Det kompletteras under kvällskonserterna med en kompositörs verk. Skolprogrammet är ett teatraliskt verk uppblandat med musikaliska inslag.

Det är Simon Phipps som skriver manus och i vinterturnén framför man ett verk kallat Beethoven på utflykt. Orkestermedlemmar framför texter som beskriver Beethovens liv och influenser varvat med ett tjugotal korta musikstycken.

Provspelningar

För att komma ifråga för att spela i orkestern arrangeras två fasta provspelningar om året i

Agnes Lundin framför Vägus när de repeterar
Agnes Lundin är producent för Vägus under Kultur i Västs vingar. Hon jobbar mycket med administration, logistik och organiserar speltillfällen för orkestern. Foto: Thomas Schulz Rohm

Göteborg och i Vänersborg.

– Provspelningarna är ett verktyg för att kunna avgöra vilken musikalisk nivå man befinner sig på, säger producenten Agnes Lundin. Att vara med i Vägus kräver ett stort engagemang och eget ansvar. För många blir Vägus ett minne för livet. Att vara en del i en symfoniorkester, med så många andra ungdomar från Västra Götaland som delar passionen för musik och att musicera tillsammans, är en känsla utöver det vanliga.

Provspelningar inför hösten kommer att hållas under vecka 15 i Göteborg och i Vänersborg. Håll koll på denna länk där de exakta datumen kommer att annonseras.

Text: Thomas Schulz Rohm
vgrfokus@vgregion.se


FAKTA Vägus:

hela Vägus-orkestern poserar tillsammans med dirigenten simon phipps
Vägus – Västra Götalandsregionens ungdomssymfoniker. Foto: Pontus Johansson.

Vägus – Västra Götalandsregionens ungdomssymfoniker – startades år 2000 av dirigenten/producenten Simon Phipps i dåvarande Musik i Väst:s regi. Redan från starten fanns konceptet på plats. Upp till 80 ungdomar mellan 14-20 år. Ett flertal repetitioner om året och två turnéer med spelningar i allt från gymnastikhallar till konsertsalar. Två provspelningar per år för nya intresserade ungdomar.

Numera är Vägus en del av Kultur i Väst som är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. De har ett tätt samarbete med Vara Folkhögskola, Vara Konserthus och Göteborgssymfonikerna.

Vägus hemsida

Vill du provspela till Vägus

Vägus vinterturné 2019: Beethoven på utflykt

27 januari 18:00 Vara Konserthus

29 januari 19:00 Brastad Sporthall, Lysekil

30 januari 19:30 Göteborgs Konserthus

https://youtu.be/WrIvyQru0gE

Video från Vägus-repetitionen i Vara konserthus den 13 januari.