Sveriges närmaste teater för barn och unga finns i Västra Götaland. Regionteater Väst turnerar i 49 kommuner för att kunna nå ut till så många som möjligt.
– Vi når barn i alla grupper av samhället, inte bara dem som har en extra engagerad lärare eller går i en viss skola, säger Susanna Dahlberg, VD.
Valen vi gör i livet – är de verkligen så fria som vi tror? I Regionteatern Västs föreställning Dilemma får eleverna vara med och påverka hur huvudpersonen Max ska välja. Det väcker frågor kring hur de själva fattar beslut och vilka konsekvenser det får.
https://youtu.be/iPEyDxIYgDU
Ödesmättade toner tränger ut från klassrummet på Sätilaskolan i Marks kommun. Dörren öppnas och de nyfikna eleverna i klass 8A och 8C strömmar in.
– Välkomna, vi använder oss av röd och grön knapp. Instruktioner kommer på skärmen, säger en man i blå overall som delar ut mentometrar till eleverna.
Levande dataspel
Föreställningen Dilemma kan börja. Framför bänkraderna står en person i vita underkläder och sover. Det är Max, en ung man som bor hemma hos mamma och pappa. Han saknar jobb och pengar och har inga framtidsplaner. En dag anländer en mystisk låda som det står ”Freedom Inc” på. Ska han öppna lådan eller låta bli? Dilemma är som ett live-dataspel mitt i klassrummet. När Max ställs inför olika valsituationer styr eleverna hans val genom att trycka på grön eller röd knapp. Varje val får konsekvenser, precis som våra val i verkliga livet.
– Eleverna är med och styr vilken utveckling historien kommer att ta. Det ger en speciell typ av interaktivitet som fångar publiken på högstadiet, säger Susanna Dahlberg vd på Regionteatern Väst.
Störst i Sverige
Att Västra Götalandsregionen har Sveriges största turnerande teaterinstitution för barn och unga är kanske inte så känt, tror Susanna. Regionteatern har en teater i Uddevalla och en i Borås dit närboende skolbarn kan komma och se föreställningar men framförallt turnerar man runt i regionens 49 kommuner.
– Vi skriver avtal om att spela en teater- eller dansföreställning för alla grundskoleelever i en kommun. Det är demokratiskt eftersom det innebär att vi når barn i alla grupper av samhället, inte bara dem som har en extra engagerad lärare eller går i en viss skola, säger Susanna Dahlberg.
Väcker tankar
Regionteaterns uppdrag är dessutom att vara konstnärligt intressanta och nyskapande och berätta många olika slags historier. Dilemma är ett exempel på ett nyskapande sätt att berätta. Åttondeklassarna tycks överens om att det är en annorlunda föreställning som påminner en hel del om dataspel. Tydligt är att föreställningen väcker tankar.
– Det handlar om att välja rätt, ofta kanske någon tycker en sak och en annan något annat, säger Viktoria Bilting i 8A.
– Jag tycker inte det finns något rätt eller fel för man bestämmer ju själv vad som är rätt eller fel. Jag kommer på något och sen gör jag det bara, säger Alicia Lindblom 8A.
– Jag gillar att planera, till exempel vad jag ska göra eller vad jag vill äta. Men det kan inträffa stora händelser som bara händer utan att man kan påverka, säger Linus Nilsson i 8C.
Svårt säga nej
Hur mycket bestämmer man själv då och vad kan påverka ens beslut?
– Jag är ganska säker i mig själv men det är klart att man kan påverkas, säger Linus.
– Ifall alla mina kompisar går och gör det där då är det klart att jag gör det också, menar Viktoria.
Alla tre är överens om att det är svårare att säga nej till kompisar än till föräldrar.
– Föräldrarna har man ju kvar oavsett hur man väljer, säger Alicia.
– Eleverna uppskattar att de får vara med och bestämma, säger svenskaläraren Susanna Claesson som redan hunnit se Dilemma med ett par andra klasser.
Adrenalin
Just nu har åttorna tema dramatik på schemat vilket gör att Dilemma blir ett intressant inslag att tolka och analysera.
– Jag har lagt märke till att en del elever pratar ihop sig om hur de ska välja under föreställningen. De påverkar alltså varandras val. Det ska jag ta upp med dem, säger Susanna Claesson.
Föreställningen är inne på slutscenen och Max får veta att eleverna styrt hans handlingar. Nu ska han för första gången välja helt själv.
– Det är en sådan adrenalin- och endorfinkick, säger Andreas Ferrada Noli som spelar Max. Vi ska spela nära 70 föreställningar under våren, då kan man lätt börja gå på autopilot. Men det kan vi inte i Dilemma, vi tvingas vara närvarande i rummet på grund av det ovetande. Det är en fantastisk present till oss skådespelare.
– Skådespelarna har ett helt träd med alternativa föreställningar inne i huvudet. Den föreställning vi fick se idag har de inte spelat tidigare, säger Susanna Dahlberg. Publiken styr och ingen föreställning är den andra lik.
Text och film: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se
Om Regionteatern Väst:
Ägs av Västra Götalandsregionen (VGR).
Är Sveriges största turnerande institution för barn och unga.
Kan turnera i Västra Götalands 49 kommuner.
Dilemma kommer att spelas vid 67 tillfällen under våren.