Högstadieelever fick assistera vid en förlossning, injicera adrenalin och föra ner en slang genom näsan på en patient.
– Det var bra att få prova på. Jag trodde inte det fanns så många yrken inom vården, säger Elsa Lundberg.
Elsa är en av cirka 130 elever som nyligen fick möjlighet att testa olika vårdyrken på Simulatorcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Mölndal. I vanliga fall är centret öppet för vårdstudenter och vårdpersonal. Att bjuda in unga är ett sätt för Västra Götalandsregionen (VGR) att intressera dem för att välja ett vårdyrke i framtiden.
Åttondeklassarna Eben Weilenmann och Agnes Frimannsson står på varsin sida om sängen med silikonhandskar på händerna.
– Nu kommer barnet! Är ni redo?
Ett litet spädbarnshuvud tränger fram genom slidöppningen med ansiktet nedåt.
– Vrid försiktigt på huvudet så att bebin kan andas, instruerar barnmorskan Linda Ivarsson.
En lång krystning till och Eben och Agnes får ta emot den nyfödda i sina armar.
– Det var spännande, intressant och lite läskigt, säger Agnes efteråt. Jag var rädd att skada barnet, man måste vara väldigt försiktig.
Digitala dockor
På Simulatorcentrum finns tre rum där eleverna från Kålltorpsskolan med hjälp av digitalt styrda dockor, förutom förlossning, fick öva på akuta situationer som allergichock, stroke och trafikolyckor, samt färdigheter som att ta blodprov, mäta puls, blodtryck och intubera, det vill säga frigöra luftvägarna genom att föra ner en slang genom näsa eller luftstrupe
– Vår förhoppning är att besöket här ska väcka intresse och nyfikenhet för våra hälso- och sjuksvårdsyrken. Det är ett sätt att möta framtidens personalbehov, säger Sofia Herrström, samordnare för Framtidens medarbetare i VGR.
Adrenalinspruta i låret
Eleverna får prova på vårdyrken som narkossjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, undersköterska och barnmorska. Dessutom har man lagt till tre extra rum för att eleverna även ska få testa arbeten som fysioterapeut, arbetsterapeut, tandläkare, tandsköterska, tandhygienist, biomedicinsk analytiker och medicinteknisk ingenjör.
I ett annat rum ligger dockan Anna som inte mår bra. Undersköterskan Caroline Träsklund ber eleverna om hjälp med att undersöka Anna och ta reda på vad som är fel. Blodtrycket är lågt så Daniel Stow och Emma Hellberg lyfter upp benen på dockan. Andhämtningen är dålig, tungan är svullen och röda utslag syns på bröstet. Allergichock? Anna svarar att hon åt ett bröd som det kan ha varit nötter i. Daniel får ge henne en adrenalinspruta i låret.
– Aj, oj, utropar Agnes när undersköterskan Caroline visar hur man sätter en venkateter i armvecket på dockan.
Trots utropet kan Agnes tänka sig en framtid inom vården.
– Det är ju nödvändigt med sjukvård, resonerar hon.
Tillgång till kropparna
När eftermiddagen lider mot sitt slut har eleverna fått skrapa tandsten, mäta blodtryck, intubera, testa olika fysioterapeutiska behandlingsmetoder, ta blodprov och göra labbtest på metabola sjukdomar.
– Jag kan tänka mig att labba, säger Daniel. Jag visste innan att man gjorde det men inte hur och vad man gör.
Både yrkesambassadörerna på centret och ungdomarna och deras lärare tycks glada och nöjda med dagen.
– Det var jätteroligt att få visa vad vi gör och se att de förstod hur och varför man ska träna till exempel balans och benstyrka, säger fysioterapeuten Anna Niklasson.
– Det är guld att komma hit. Vi har läst teoretiskt om människokroppen. Här fick de tillgång till kropparna, fick relatera, resonera och samarbeta, säger Christina Echevarria matte/no-lärare på Kålltorpsskolan.
– Det roligaste var när Eben förlöste barn, säger Elsa.
– Det var det för mig med, nickar Eben. Allt var roligare än jag förväntat mig eftersom vi fick delta. Man kan ju faktiskt rädda nåns liv.
Sofia Herrström tror på ett fortsatt samarbete med Simulatorcentrum.
– Jag tror att vi har sått många små frön idag, att eleverna har fått en känsla för vad jobben inom hälso- och sjukvården handlar om. Det var till exempel en pojke som sa ”Vi ses om tio år när jag är tandläkare”, säger Sofia Herrström.
Text: Anna Rehnberg
vgrfokus@vgregion.se
Fakta Simulatorcentrum i Väst
Drivs av FoUUI, forskning, utveckling, utbildning, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen (VGR). Simulatorcentrum är ett regionalt centrum för simulering och träning av medicinska och praktiska färdigheter, kommunikation, ledarskap och samarbete.