Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Här vid Järntorget i Göteborg finns den nya mottagningen för spelberoende.

Ny mottagning ska hjälpa spelberoende

Spelmissbruket ökar och allt fler söker hjälp för att ta sig ur det.  Idag öppnar en regional mottagning för spelberoende inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).

Det var i slutet av 2017 som Västra Götalandsregionens (VGR) hälso- och sjukvårdsstyrelse beslutade att satsa 10 miljoner kronor på en regional mottagning för spelberoende. Mottagningen som nu öppnar tar inledningsvis emot personer över 18 år som är beroende av spel om pengar. Man tar i nuläget inte emot patienter för behandling av dataspelsberoende.

– Vi öppnar mottagningen successivt, berättar Annika Hofstedt, tillförordnad enhetschef. I första skedet tar vi emot vuxna personer med ett beroende av spel om pengar. Vi kommer sedan utöka mottagningen så vi även tar emot ungdomar som är beroende av spel om pengar. Längre fram kommer vi utvidga mottagningen ännu mer, och även ta emot barn, ungdomar och vuxna som är beroende av datorspelande.

Forskning

Du söker hjälp på mottagningen via remiss från din vårdcentral, eller genom att kontakta den direkt. Behandlingsformerna kommer främst att vara spelinriktad KBT (kognitiv beteendeterapi) och MI (motiverande samtal). Denna behandling erbjuds både via internet och på plats på mottagningen i form av gruppbehandling eller individuella samtal. Mottagningen kommer även att erbjuda informationsmöten till patienternas anhöriga.

– Vi kommer också att bedriva forskning inom mottagningen. Det är en unik möjlighet eftersom det råder brist på evidensbaserade metoder inom området. Som klient hos oss innebär det att du kan erbjudas att delta i studier, vilket givetvis bygger helt på frivillighet i så fall, säger docent Anna Söderpalm Gordh som är forskningsansvarig på mottagningen

Samarbeta med föreningar

Hittills har hjälp mot spelberoende erbjudits hos brukarorganisationer som till exempel Spelberoendes förening i Göteborg. Kommunerna i Västra Götaland har också i olika omfattning erbjudit stöd och hjälp till spelberoende, men nu öppnar alltså den första specialiserade spelberoendemottagningen inom sjukvården.

– Vi lägger mycket kraft på att etablera kontakt med andra verksamheter inom kommunerna, och att samarbeta med brukarföreningar. På det sättet vill vi hjälpa våra patienter att snabbt kunna få kontakt med eventuella andra hjälpinstanser som de kan behöva, såsom kommunernas budget- och skuldrådgivning, eller att få ett stödjande nätverk genom en brukarförening, säger Annika Hofstedt.

Text: Malin Husár, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Läs också:

Jimmy tog sig ur spelmissbruket


Bakgrund

Från 1 januari 2018 finns spelmissbruk med i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner, landsting och regioner är ålagda att både förebygga och behandla spelproblem. Uppbyggnaden av Västra Götalandsregionens nya mottagning för spelberoende har skett som en direkt följd av lagändringen.

Om spelberoende

  • Cirka 225 000 personer, motsvarande 2,9 procent av invånarna i Sverige mellan 18-84 år, uppskattas ha problem med spel om pengar.  56 000 personer av dessa har förhöjd risk för spelproblem. 45 000 personer av den vuxna befolkningen uppskattas ha problem med spel. Men mörkertalet är troligen stort.
  • Cirka 80 procent av de spelberoende är män och den största farozonen är åldrarna 18-24 år
  • Kvinnor är oftast beroende av casinospel medan män oftare lockas av onlinespel och liknande som ger snabba ”kickar”.

Så skyddar du dig

  • Skriv dagbok och anteckna hur många timmar per dag och vecka du ägnar åt skärmen och/eller spel. Många är inte medvetna om hur mycket tid man verkligen tillbringar framför skärmen.
  • Hitta dina ”triggers”: När är du som mest sårbar för att spela? Är det till exempel när du mår dåligt eller något inte gått som du tänkt dig?
  • Fundera över när du spelar. Är det när du är ensam hemma, på jobbet eller ute på krogen?
  • Vad tänker du när du spelar? Är det kanske att du ska vinna, eller att du ska må bättre bara du får spela lite?
  • Vilka känslor har du när du spelar? Känner du begär, minskad stresskänsla eller vad?
  • Ringa in ditt beteende. Är spelandet kanske en flykt från något annat?
  • Vad blir konsekvenserna? Hur påverkas din ekonomi, din hälsa, dina närstående?

Här kan du söka hjälp:

Kontakta din vårdcentral, Spelberoendes förening eller i vissa fall socialtjänsten i din kommun som kan hjälpa dig vidare. I Göteborg finns även Spelberoendeteamet som drivs i regi av Göteborgs Stad.

Från 6 maj 2019 är även den nya mottagningen för spelberoende inom Sahlgrenska Universitetssjukhus ett alternativ. Här hittar du kontaktuppgifter till mottagningen

Stödlinjen. Nationell stödinsats för personer som spelar om pengar och deras anhöriga. Erbjuder råd och stöd via telefon, via chatt och mail kl 09-21 alla vardagar. Kontakten med stödlinjen är anonym. Telefon: 020-819 100. www.stodlinjen.se

Spelberoendes riksförbund. En brukarförening som anordnar regelbundna självhjälpsgrupper för spelare och anhöriga. Lokala föreningar i Västra Götalandsregionen finns i Göteborg och Trollhättan. Göteborg, telefon: 031-704 14 41. Trollhättan, telefon: 031-704 14 46.  www.spelberoende.se

Spelberoendegruppen. En brukarförening som anordnar regelbundna självhjälpsgrupper för spelare och anhöriga. Lokal förening i Västra Götalandsregionen finns i Lidköping. Tel: 070–321 01 65  www.spelberoendegruppen.com

Spelpaus. Spelinspektionens nationella register för att stänga av sig från spel om pengar och direktmarknadsföring i 1, 3, 6 månader eller tills vidare.
www.spelpaus.se

Kommentarer är stängda.