Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter stroken: John får bästa rehabiliteringen hemma

Flera av Västra Götalandsregionens sjukhus ligger i topp vad gäller att erbjuda rehabilitering hemma efter stroke. John Fredriksson är en av alla patienter som fått hjälp.

Kungälvs sjukhus har legat bra till i statistiken i flera år. I fjol fick 54 procent av alla strokepatienter, som var knutna till sjukhuset, rehabilitering i hemmet. Det är en bra bit över snittet för Västra Götaland och landet i stort.

– Den stora vinsten är att patienten tränar i den miljö där livet ska fungera. Att koka kaffe i träningsköket på sjukhuset är inte samma sak som att koka kaffe hemma där man vet hur bryggaren fungerar. Det är en trygghet att vara hemma och patienten ser själv vad den behöver träna på, säger Susanne Werthén, arbetsterapeut vid Kungälvs sjukhus.

Arbetsterapeuten Susanne Werthén visar John Fredriksson en övning för vänster hand. Foto: Sanna Ekstedt Larsson

Träna hemma

Susanne Werthén är hemma hos John Fredriksson som bor utanför Kungälv. Det har gått fem veckor sedan John en tidig morgon upptäckte att han inte kunde stänga dragkedjan på tröjan. Efter ilfärd till sjukhus i ambulans konstaterades att John hade fått en mindre stroke. Några dagar senare skrevs han ut från sjukhuset för att börja träna hemma.

– När jag kom hem kunde jag nästan inte göra någonting med vänster arm och hand. Det är fortfarande jobbigt men förmågorna har sakta kommit tillbaka. För två veckor sedan kunde jag börja använda handen igen när jag duschade, säger John Fredriksson.

Lite finlir

Susanne ger John ett äpple och ber honom skala och skiva det. En inte helt enkel uppgift.

– Det är lite finlir det här. Hade jag inte fått sådana här övningar här hemma hade jag inte kommit såhär långt med detta nu, säger John och lägger äppleskivor på ett fat.

Att skala ett äpple är en funktionell övning som hjälper John Fredriksson att återfå förmågorna i vänster arm och hand efter stroken. Foto: Sanna Ekstedt Larsson
Att skala ett äpple är en funktionell övning som hjälper John Fredriksson att återfå förmågorna i vänster arm och hand efter stroken. Foto: Sanna Ekstedt Larsson

– Att skala äpple är ett typiskt exempel på funktionell träning som är den bästa efter stroke och den får man lätt till i hemmiljö, säger Susanne.

Strokehemrehab vid Kungälvs sjukhus består i dag av två team med arbetsterapeuter, sjuksköterskor, fysioterapeuter, logopeder och kurator. De åker runt till patienter i hela upptagningsområdet som är Ale, Tjörn, Kungälv och Stenungsund kommuner.

Bra organisation

Att så snabbt som möjligt skriva ut en patient med lindrig till måttlig stroke från sjukhus och sätta igång med rehabilitering i hemmet är den modell som Socialstyrelsen förordar. Ett alternativt sätt är att patienten åker iväg och tränar på någon vårdinrättning utanför hemmet.

Att de lyckats bra i Kungälv förklaras delvis med att verksamheten fick ett tillskott på fem miljoner kronor 2014 då det första teamet kunde byggas upp.

– Sedan har vi har en bra organisation. Vi har en inarbetad struktur och yrkesgrupperna samverkar effektivt kring patienterna. Vi låter också patienterna vara med och utveckla verksamheten, säger Anna Rydeskog som är verksamhetsutvecklare vid Kungälvs sjukhus.

Erbjuder samtalsstöd

Nedstämdhet, oro och depression är vanligt i samband med stroke. Därför finns kuratorn Gjelbrim Zymeri som erbjuder samtalsstöd.

– På sjukhuset har patienten mycket folk runt omkring sig. Att sedan komma hem kan bli en chock och vara känslomässigt jobbigt när den fysiska förmågan är begränsad och patienten känner sig ensam, säger han.

Kasta boll med vänster hand är inte jättelätt för John Fredriksson efter stroken. Foto: Sanna Ekstedt Larsson
Kasta boll med vänster hand är inte jättelätt för John Fredriksson efter stroken. Foto: Sanna Ekstedt Larsson

I Kungälv behandlas omkring 120 patienter om året på detta sätt och hjälpen erbjuds dem som har fått en mild eller måttlig stroke. Sex veckor är maxtiden och behöver patienterna mer hjälp efter det får de söka sig till vårdcentralerna.

Lägga i båten

John Fredriksson är inne på slutspurten och om drygt en vecka får han fortsätta träna på egen hand. Han har varit envis och träningsmotiverad. Att kunna återgå till arbetet som taxichaufför har varit en morot.

– Sedan ser jag fram emot att kunna lägga i båten i sommar. Den behöver målas och grejas med en hel del innan dess och det måste jag hinna med, säger han.

Text: Sanna Ekstedt Larsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta om stroke

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blödning eller blodpropp i hjärnan. Skadorna visar sig som en plötslig förlust av olika funktioner som styrs från hjärnan, som till exempel tal, rörelser, känsel och syn.

Årligen drabbas omkring 25 000 personer i Sverige av stroke. De flesta (mer än 80 procent) är över 65 år. Stroke utgör den vanligaste orsaken till neurologiska funktionsnedsättningar hos vuxna och är den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtinfarkt och cancer.

Den som drabbas av stroke behöver omedelbar sjukvård.

Källa: Riksstroke