Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
"Mycket som vi tar för givet i demokratibygget är ganska skört", säger VGR:s kulturchef Katti Hoflin.

”Ett bildat folk är demokratins immunförsvar”

Näthat och misstro mot medier ökar, många unga har svårt att identifiera falska eller partiska nyheter och källkritik har blivit en demokratifråga. Nu vill Västra Götalandsregionen, VGR, ha en nationell strategi för medie- och informationskunnighet och under årets Almedalsvecka lyfter VGR frågan för tredje året i rad.

–  Mycket som vi tar för givet i demokratibygget är ganska skört, säger Katti Hoflin som är kulturchef i Västra Götalandsregionen.

Utbildningsbakgrund blir allt mer avgörande för vilka nyheter man tar till sig. Samtidigt ökar näthatet och misstron mot medier. Hur kan stat, region och myndigheter samverka för att vända utvecklingen och göra Sveriges medborgare till medieborgare?

Det är utgångspunkten för seminariet i Almedalen som Västra Götalandsregionen (VGR) arrangerar. Deltar gör VGR:s kulturchef Katti Hoflin, SVT:s vd Hanna Stjärne, Medierådets direktör Anette Nowak, med flera.

– Regeringen har tillsatt en nationell utredare och som på seminariet kommer att berätta var vi står i Sverige i dag. Vi behöver en nationell strategi för medie- och informationskunnighet och att folk faktiskt förstår hur viktigt det är, säger Katti Hoflin.

”VGR kan driva det här framåt”

Regeringens nationella utredare Carl Heath tittar på hur man kan öka motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat. Och Statens medieråd föreslår införa ett nationellt medieborgarmärke.

Västra Götalandsregionen vill nu att ledande aktörer i frågan sätter ner foten och tar fram en nationell strategi för medie- och informationskunnighet (MIK) som VGR kan börja jobba utifrån. Att VGR lyfter denna fråga är naturligt, menar Katti Hoflin.

–  Traditionellt har filmområdet och biblioteken tagit hand om det som kallas för MIK och i många år försökt bilda folket i källkritik, för att man ska kunna fatta egna beslut och ta del i det demokratiska samhället på riktigt.

–  Det är lite grann som dramatikern och regissören Stina Oscarson brukar säga: ett bildat folk är demokratins immunförsvar. Och det är där kulturen kommer in och Västra Götalandsregionen som aktör har storleken att driva det här framåt, säger kulturchef Katti Hoflin.

I höst är Västra Götalandsregionen också värd för UNESCO-konferensen Global Media and Information Literacy 2019. Bokmässan uppmärksammar MIK-temat i år och VGR är medarrangör.

Text: Gabriel Holmqvist
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Seminariet i Almedalen

Under seminariet möts representanter från stat och region, Statens Medieråd, SVT och Göteborgs universitet för att diskutera hur vi tillsammans kan motverka desinformation och näthat samt hur Sverige kan bli världens mest mediekunniga land.

När: 1 juli 2019, klockan 09.15-10.00
Var: Almedalen, Västsvenska Arenan, lokal Havet
Arrangör: Västra Götalandsregionen
Seminariet livesänds via denna Facebooksida och kan även ses i efterhand.

Faktabakgrund: Ungdomar behöver utbildas i källkritik

Många svenska ungdomar har svårt att identifiera falska eller partiska nyheter från nätet, enligt en studie publicerad av Nordicom vid Göteborgs universitet januari 2019. Studien är inte den enda i sitt slag utan problemet har lyfts från flera håll under senaste åren.

Skolverket, Statens Medieråd och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skrev i en debattartikel (DN Debatt 2017) att det aldrig tidigare varit så angeläget att eleverna får goda kunskaper i källkritik. De menade även att det i längden handlar om rikets säkerhet.

Läs mer: VGR storsatsar på MIK