Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Med ett gemensamt IT-system ska mer tid kunna läggas på patientarbete . Foto: Anders Engström

Nytt vårdsystem ska ge patientarbete istället för pappersarbete

Det är idag en självklarhet att kunna göra alltifrån bankaffärer till att boka resor, varifrån vi vill, när vi vill. Men i vården är fax och brev fortfarande vanliga arbetsverktyg. Snart ska det bli ändring på det när Västra Götalandsregionen byter ut närmare fyrtio vårdsystem mot ett.

Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM, är Västra Götalandsregionens viktigaste digitaliseringssatsning och innebär ett gemensamt it-stöd där all patientinformation hamnar, oavsett var man är i vårdkedjan. Informationen ska vara tillgänglig när helst den behövs och följa patienten genom hela vårdkedjan.

– Det är inte rimligt att det är patienten själv som ska behöva informera distriktssköterskan om vilka prover som togs på sjukhuset veckan innan. När vi har ett gemensamt system, kan vi samarbeta och dela information enklare. Det ger både en säkrare vård och mer tid för arbete som gynnar patienterna, säger Ragnar Lindblad som leder arbetet med införandet av framtidens vårdinformationsmiljö.

När Västra Götalandsregionen upphandlade det nya IT-systemet Millennium, som bland annat blir nytt journalsystem i hela VGR, gjorde man det i nära samarbete med Västra Götalands 49 kommuner inom verksamheterna hälso- och sjukvård, socialtjänst och elevhälsa.  Nu har det blivit dags för kommunerna att ta nästa steg och köpa in sig i systemet.

– Att kommunerna tecknar avtal och ansluter sig avgör hur framgångsrikt det här blir, säger Thomas Jungbeck, direktör för VästKom som representerar alla 49 kommuner i Västra Götaland. Det är nu vi har chansen att tillsammans skapa en sammanhållen vårdinformation som gynnar invånarna och underlättar arbetet för våra medarbetare.

Patientarbete istället för pappersarbete

Idag bedrivs 25 procent av hälso- och sjukvården inom kommunerna. Information skickas via brev, fax eller e-post mellan patienten och vården, mellan vården och vårdnadshavare och mellan medarbetare inom vården.

Ungefär 50 000 personer har en eller flera åtgärder från den kommunala hälso- och sjukvården under ett år, där en del av arbetstiden går åt till att hitta rätt information hos andra vårdgivare för att kunna arbeta patientsäkert.

– Med ett gemensamt system kan vi ägna mindre tid åt administrativa uppgifter, och istället ägna tiden åt värdeskapande aktiviteter för dem vi är till för. Det handlar om att ta tillvara de digitala möjligheterna som också skapar större delaktighet för patienter, elever och deras föräldrar och andra berörda, säger Thomas Jungbeck på VästKom.

Införs etappvis

Karta över indelningen av de fyra områden som etappvis går över till Millennium.Införandet av Millennium sker i tre etapper i Västra Götaland. Under 2019 och 2020 kommer helt nya gemensamma arbetssätt och processer att jobbas fram. Våren 2021 är det som kallas södra området i Västra Götaland (se faktaruta) först ut med att införa systemet.

Senast den 26 november i år måste kommunerna skriva avtal för att köpa in sig i systemet. Regionfullmäktige har redan beslutat att alla privata vårdgivare i regionen som ingår i vårdvalet ska använda sig av Millennium. Övriga privata vårdaktörer i regionen kommer att erbjudas systemet.

Totalt ersätter Millenium närmare 40 olika vårdsystem som används i VGR idag. Bland annat journalsystemen Melior, AsynjaVisph och Obstetrix, det vårdadministrativa systemet Elvis, operationsplaneringssystemet Orbit[TJ1]  och informationssystemet SAMSA.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Läs mer om framtidens vårdinformationsmiljö (FVM): https://www.vgregion.se/fvm

Dessa verksamheter ingår i de fyra områdena:

  • Södra området: Södra Älvsborgs sjukhus, Alingsås lasarett, Alingsås, Lerum, Vårgårda, Herrljunga, Ulricehamn, Borås, Bollebygd, Mark, Tranemo och Svenljunga
  • Västra området: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Angereds närsjukhus, Kungälvs sjukhus, Frölunda specialistsjukhus, Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale, Partille, Härryda, Mölndal, Öckerö och Göteborg
  • Norra området: NU-sjukvården, Strömstad, Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål, Mellerud, Färgelanda, Munkedal, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Orust och Lilla Edet
  • Östra området: Skaraborgs sjukhus, Gullspång, Mariestad, Töreboda, Karlsborg, Tibro, Hjo, Tidaholm, Falköping, Skövde, Skara, Götene, Lidköping, Vara, Grästorp och Essunga

All primärvård och kommunal hälso- och sjukvård ingår i respektive område.