Västra Götalandsregionens nya gästbloggare Robin Paulonen är kristen och homosexuell. Kombinationen kan ibland väcka starka känslor.
– En gång var det en pastor som kallade mig för spetälsk och att min läggning var som att vara otrogen mot sin fru.
27-årige Robin Paulonen är snällheten personifierad. Han tycker också att det är viktigt att visa respekt för att kunna få den tillbaka. Men tydligen upplevs han som oerhört provocerande. Robin sitter strax innanför entrén på stadsbiblioteket i Göteborg när en man vars andedräkt skvallrar om att hans frukost bestod av stora delar alkohol, stannar upp och blänger fientligt. Blicken vandrar ned mot Robins hand.
– Är du kille?
– Ja, svarar Robin vänligt.
– Fy fan! Här sitter du med blåa målade naglar. Fy fan! Vart är världen på väg? Det finns bara ett svar: Nordiska motståndsrörelsen löser allt!
Robin tar det hela med ro. Han blir inte provocerad eller upprörd.
– Det är inte första gången någon kommer fram och säger att NMR ska lösa allt, påpekar han. Robin tror att mannen själv är marginaliserad och skulle behöva känna sig älskad och hitta en plats i livet. Robin tror på samtal och inte konflikt.
Hatet mot HBTQ-personer är en anledning till att Robin tycker att West Pride-festivalen är så viktig, och med start denna vecka är Robin också ny gästbloggare hos Västra Götalandsregionen på 1177-bloggen. Följ hans blogg Heliga Homo här.
Pluggar mänskliga rättigheter
Robin Paulonen pluggar till en masters i mänskliga rättigheter. Genusvetenskap, globalisering och kultur är några andra ämnen som intresserar Robin. Han jobbar extra som alltiallo på en teater. Dessutom håller Robin workshops i poesi; han ser det som ett sätt att ge unga ett sätt att uttrycka sig, att ge dem en röst.
Till hösten kommer hans egna diktsamling ut. Den ska troligtvis handla om vemod och om Ångermanland (han växte upp i en by några mil utanför Örnsköldsvik) och om släkt och arv; Robins familj har många personliga berättelser om nazismens jakt på judar respektive Stalins röda terror.
Lätt att komma ut
Robins uppväxt var fylld med en känsla av inte får vara den man är. Homosexualitet gav inga pluspoäng, inte minst mot bakgrund av att en nynazistisk våg svepte över Norrland.
”Att komma ut” inom familjekretsen var däremot ingen större grej. Det skedde under gymnasietiden.
– Jag och mamma och hennes man satt vid köksbordet och jag berättade att jag hade fått MVG i alla ämnen och att jag var kär i en kille. Mamma blev mest förvånad över att jag fått ett högt betyg i idrott, skrattar Robin.
Viktigt att uppmärksamma farorna
En röd tråd i Robin Paulonens liv är kampen för tolerans och medmänsklighet.
– Det är självklart för mig att gå i West Pride-paraden av solidaritet. Vi lever ju i en tid där HBTQ-personer runt om i världen måste gömma sig samtidigt som Sverige deporterar dem till länder som har dödsstraff för homosexualitet. Vi har länder som Tjetjenien där man riskerar att torteras till döds för sin läggning.
Robin menar att det är viktigt att synas för en grupp som vanligtvis är marginaliserad och osynliggjord. Det ger Robin en styrka att se att man är så många.
– Och så är ju West Pride-festivalen så kul, säger han med glittrande ögon.
Stort behov av dialog
Robin Paulonen är med i organisationen EKHO som verkar för kristna HBTQ-personer.
– För många är kyrkan ett andra hem. Därför blir det också så svårt att bli ifrågasatt och där kan EKHO hjälpa till med att föra samtal om synsätt, tro, värderingar och bibeltolkning.
– Det finns ett stort behov av att få samtala, inte minst mot bakgrund av att församlingar bjuder in predikanter som jobbar aktivt mot homosexuella, upplyser Robin.
Ibland är det förtvivlade anhöriga som kontaktar EKHO. De kan uttrycka en oro för att en familjemedlem ska hamna i helvetet för sin läggning.
Robin menar att det i kyrkan ofta råder en tystnadskultur, man pratar inte om HBTQ. Istället vill man ofta osynliggöra dessa personer. Troende kan också vilja bota honom från sin ”sjukdom”.
Psykisk påfrestning
Att alltid bli ifrågasatt, att bli betraktad som onormal, att bli osynliggjord, att bli värderad för vad du är och inte vad du gör, har frestat på psyket. Robin har haft djupa depressioner. Psykisk ohälsa är inte ovanligt hos HBTQ-personer.
– Att hela tiden får höra att det är något fel på en, att man inte får känna att man hör hemma någonstans, att inte få synas, det påverkar en negativt, förklarar Robin.
Vill du veta mer om Robin kan du läsa hans blogg Heliga Homo https://1177.vgrblogg.se/heligahomo/
Text: Jan Kallenberg
vgrfokus@vgregion.se
Fakta om West Pride:
West Pride https://westpride.se/ pågår 12-16 juni i Göteborg. Festivalen riktar sig i första hand till HBTQ-personer men även till allmänheten. HBTQ står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Festivalen innebär mötesplatser och arenor för konst, kultur, kunskapsfördjupning, samtal, reflektion, attitydförändring och samhällspåverkan.
Läs om Västra Götalandsregionens medverkan på West Pride här.
Fler länkar:
UMO: Sexuell läggning och könsidentitet