De röda brännmaneterna har kommit ovanligt tidigt till Västkusten i år. Men att bränna sig på en brännmanet är inte farligt.
– Nej, i Sverige är det inte farligt, men det kan vara nog så obehagligt. Det vanligaste är sveda och klåda där man bränt sig. Ibland kan det hålla i sig ett eller två dygn, säger Kai Knudsen, överläkare och förgiftningsexpert på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Det som händer när du bränner dig är att manettrådarna skjuter in hullingar med gift i huden. Giftet ger upphov till en hudinflammation, ungefär som vid en brännskada. Genom tiderna har olika typer av huskurer debatterats. Några av dem har Kai Knudsen tittat närmare på och kunnat avfärda. Om vinäger (eller Salubrin) har det till exempel sagts att det skulle göra så att trådarna drar ihop sig och skrumpnar.
– Men det verkar vara tvärtom. Jag har sett hur hullingarna i trådarna har stimulerats av vinägern och skjutit iväg i stället. På andra ställen i världen rekommenderas vinäger, men jag tror man ska vara försiktig.
Om du bränt dig
I stället rekommenderar Kai Knudsen andra metoder. Här är hans bästa tips om du bränner dig:
- Skölj huden med stora mängder (tre hinkar!) havsvatten för att få bort trådarna. Undvik att duscha direkt efter brännskadan. (Även sötvatten riskerar att utlösa mer gift från trådarna)
- Gnugga inte – det kan frigöra mer gift.
- Raka området med raklödder och rakhyvel för att få bort resterande trådar. Låt raklöddret vara kvar en stund.
- Du kan också skrapa området med ett plastkort eller dra bort trådarna med en bred tejp.
- Badda med kylbalsam eller salva som innehåller lite kortison (fråga på Apoteket).
- Ta ett hett bad i en halvtimme eller sänk ner den kroppsdel som du bränt i hett vatten.
Det här ska du inte göra!
- Använd INTE Emla-salva på större område än en femkrona.
- Badda inte heller med vinäger eller salubrin, inte heller sötvatten – det kan också frigöra mer gift.
Undvik ålgräs när du badar
Förra sommaren påträffades den ovanliga ”klängmaneten” på Västkusten. Den kallas för klängmanet just för att den gärna sätter sig fast i till exempel ålgräs, på tång eller havsbotten. Maneten bränns rejält, men är ännu ovanlig. Klängmaneten är inte heller en manet i egentlig mening, utan räknas till hydrorna.
– Att den dök upp just där och då tror jag beror på att det var en så extremt varm sommar samtidigt som det finns mycket ålgräs vid den stranden, säger Björn Källström, marinbiolog.
När och var ska jag söka vård?
Du bör söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du får ögonbesvär efter att ögonen kommit i kontakt med en manet. Detsamma gäller om du har fått en kraftig reaktion i huden med utbredd rodnad, svullnad och kraftig ömhet. Du ska också söka vård om du får feber och känner dig medtagen. Vid kontakt med maneter utomlands bör du söka vård omedelbart.
Text: Ann-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se
Mer om havet under Västerhavsveckan
Den 3-11 augusti 2019 arrangeras en ny Västerhavsvecka. Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön med syfte att öka kunskapen om Västerhavets miljö och som arrangeras av Västra Götalandsregionen. Årets tema är havet utifrån våra sinnen.
För mer information och program, besök Västerhavsveckans hemsida här.