Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Allt fler vill hjälpa till att städa stränder. Nu finns den digitala Strandstädarkartan, ett hjälpmedel som gör det ännu enklare.

Städa en strand med mobilen – ”Så enkelt är det”

På bohuskusten sköljs det upp en kubikmeter skräp i timman, året runt. Intresset för strandstädning ökar och nu finns ett nytt digitalt hjälpmedel som gör det ännu enklare att hjälpa till. Strandstädarkartan som VGRfokus skrev om förra sommaren är fortfarande lika aktuell. Därför publicerar vi artikeln på nytt.

Du kan städa spontant eller planerat – på egen hand eller i grupp. Den digitala Strandstädarkartan gör det dessutom enkelt att kartlägga städningen och få hjälp med att hämta upp det skräp du själv inte kan bära med dig.

Från ickefråga till folkrörelse

– Min känsla är att intresset för strandstädning har ökat dramatiskt. Från en total ickefråga till något av en rörelse på sina håll. Samtidigt har också mängden skräp ökat, säger, Ulrika Marklund, koordinator för projektet Ren Kust som drivs av Västkuststiftelsen på uppdrag av 12 kustkommuner i Västra Götaland och Halland.

Det finns flera möjligheter att att städa stränder i organiserad form tillsammans med andra. Foto: Jens Marklund
Det finns flera möjligheter att att städa stränder i organiserad form tillsammans med andra. Bilden är från en strandstädning i Lyr på bohuskusten i viken Viddingesäva. Foto:Jens Marklund

Ren Kust har tagit fram den interaktiva Strandstädarkartan som underlättar städningen och kan användas av vem som helst. Kartan är så fiffigt konstruerad att om du städar en strand, behöver du inte ens bära med dig skräpet därifrån. Det räcker att samla ihop skräpet i säckar och markera var det ska hämtas. Har du själv inte möjlighet att städa kan du markera den som en strand som behöver städas.

Flagga i mobilen

– Säg att du är ute på en strand som ser skräpig ut och du plötsligt får lust att städa. Ta mobilen och gå in på kartan som känner av var du befinner dig. Lägg till en flagga och markera var du städat och om du har tagit med skräpet själv eller vill ha det upphämtat. Så enkelt är det, förklarar Ulrika Marklund.

Ren Kust samarbetar också med andra organisationer som till exempel Håll Sverige rent, Städa Sverige och de ideella föreningarna längs Bohuskusten som Strandstädarna i Bohuslän och Värdens Vackraste Skärgård.

Städa under Västerhavsveckan

Under Västra Götalandsregionens Västerhavsvecka 3-11 augusti medverkar både Ren Kust och Strandstädarna i Bohuslän som du kan kontakta om du vill vara med och städa i grupp. Västkuststiftelsen Strandstädning kommer delta i Nordstan hela veckan.

”Alla är välkomna att städa våra stränder. Vi har kul tillsammans när vi hjälps åt att städa vår fina kust! Visst, det är både smutsigt och ibland tungt. Men om du vill lära känna nya, trevliga människor och umgås på ett lite annorlunda sätt, samtidigt som vi gör nytta tillsammans – då ska du städa med oss i Strandstädarna”. Mer information om hur det går till och hur du anmäler dig finns här.

Nedskräpningen ökar

Enligt en rapport från Håll Sverige Rent hamnar mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plastskräp från land i havet varje år. En del sköljs upp på stränderna. De 85 procent som blir kvar havet försvinner inte. Stora plastskräp fragmenteras till allt mindre bitar och blir så småningom till mikroplast, som finns kvar i haven i hundratals, kanske tusentals, år.

Farligt för djuren

För marina djur och fåglar är små bitar av plast den farligaste typen av skräp eftersom de kan tro att skräpet är mat. Större skräp utgör också en fara, eftersom de kan trassla in sig i det.

Marint skräp har på bara några decennier blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster. Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp Kustkommunerna städar upp skräp från boende och turister på badstränderna, men har inte resurser att bekosta upprensningen av de stora mängder skräp som kommer från havet.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Strandskräpets tio i topp

Sju av tio skräpkategorier på tio-i-topplistan är av plast. Det visar Håll Sverige Rents skräpmätningar på tio stränder i Kattegatt, Öresund och Östersjön 2017. Mätningarna genomförs av Håll Sverige Rent på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

  1. Övrig plast
  2. Plast: Cigaretter, fimpar och filter
  3. Plastpåsar
  4. Plast: Godis- / glasspapper, snabbmatsbehållare
  5. Plast: Knivar, gafflar, skedar, sugrör, omrörare (bestick)
  6. Plast: Kapsyler och flasklock
  7. Plast: Presenning (vävt tyg eller vävd plast, krympfilm)
  8. Övrig papper och kartong
  9. Metall: Kapsyler, lock och burkringar
  10. Kartong

Läs hela rapporten här

Fakta:

Ren Kust som tagit fram Strandstädarkartan är ett projekt som drivs av Västkuststiftelsen. Västkuststiftelsen ägs av Västra Götalandsregionen(VGR) tillsammans med Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund. Projektet ren Kust har sedan starten 2008 fått ekonomiskt stöd av VGR:s regionutvecklingsnämnd.

Kommentarer är stängda.