Musslor är en delikatess för många och kanske allra helst om de är självplockade. Men sommarvärmen ökar risken för alggift och bakterier i både musslor och ostron.
En del älskar att äta dem, andra avskyr dem. Vissa tycker att ett musselkok i all enkelhet på stranden är en riktig höjdare. Eller kanske kokta i vin, grädde och schalottenlök, serverade med en skål pommes frites – ”moules frites”. Andra förknippar musslor med något man agnar kroken med och som följaktligen inte kan användas som människoföda.
Om du nu blivit sugen på att äta blåmusslor eller ostron, finns det flera sätt att hitta dem. Det enklaste är att gå till fiskaffären. Då vet du också att de är kontrollerade och säkra. Blåmusslor ingår i allemansrätten och du får plocka dem själv, men då ska du tänka på att du plockar på egen risk.
Gift och bakterier
Ostron däremot får du inte plocka hursomhelst. De tillhör markägaren. De svenska ostron som säljs i fiskaffären är plockade av dykare som i sin tur har avtal med markägarna.
Ibland bildas alggifter i de plankton som musslorna äter. Men det kan också finnas E-kolibakterier i vattnet. De kan exempelvis ha orsakats av avföring från djur och när vattnet blir varmare ökar risken både för bakterietillväxt och alggift. Därför kontrolleras alla musselodlingar och aktuella ostronbankar i Sverige varje vecka.
God vattengenomströmning
– Visar det sig att gränsvärdena är för höga stängs helt enkelt odlingarna, säger Torunn Skau, marinbiolog på Länsstyrelsen Västra Götaland och ansvarig för informationen om algtoxiner i västerhavet.
– Det tas inga prover där musslor växer vilt, men för den som vill plocka egna musslor är det bra att kolla den senaste provtagningen vid en närliggande musselodling. En annan grundregel är att musslorna ska växa där det är god vattengenomströmning, säger Torunn Skau.
Visste du att
…musslor är kräsna djur som spottar ut det de inte vill ha, till exempel mikroplaster och sandkorn?
… blåmusslor har en fot att förflytta sig med? Ostron har också en fot, men bara under larvstadiet.
… den äldsta levande musslan som påträffats var en 507 år gammal islandsmussla?
… det fanns musslor redan för 560 miljoner år sedan, vilket gör att musslorna räknas till världens äldsta djur?
Mellan 3-11 augusti arrangerar Västra Götalandsregionen Västerhavsveckan med mängder av aktiviteter längs västkusten. Du kan prova massor av spännande aktiviteter och få veta ännu mer om livet i havet. Länk till programmet.
Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se
Moules marinières – det klassiska musselreceptet
Det är enkelt att tillaga musslor. Här får du ett recept på en riktig klassiker.
1 nät blåmusslor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 dl torrt, vitt vin
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Garnering: hackad persilja
Till servering: bröd
Tvätta musslorna noga. Släng de som är trasiga eller inte stänger sig om du knackar lätt på dem.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i oljan på medelvärme utan att den tar färg.
Tillsätt vin och grädde. Lägg i musslorna, lägg på ett lock och koka cirka 5 minuter eller tills musslorna öppnat sig.
Ta upp musslorna och koka ihop vätskan till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka musslorna och låt allt bli varmt. Strö över hackad persilja.