Dansinstruktören Anette håller i ett danspass
Under dansen finns inget rum för den oro eller stress som kanske präglar livet i övrigt säger Anette Wagnervik. Foto: Madeleine Mattsson

Svängigt och svettigt. Ett vanligt danspass med Anette Wagnervik med andra ord. Förutom en detalj: deltagarna är cancerpatienter. Att röra på sig är viktigt vid all cancer och kan motverka, lindra eller förebygga många olika sorters besvär.

Chefssekreterare på dagen, dans- och coreinstruktör på fritiden. Så ser livet ut för Anette Wagnervik som i 40 år jobbat inom VGR och tidigare Älvsborgs läns landsting. Förra året fick hon en fråga som gjorde henne jublande glad och samtidigt rörd – ”Vill du hålla i danspass för cancerpatienter?”

– Jag sa ja direkt. Vilken ära! Eftersom jag själv har haft cancer vet jag vilken pärs de här patienterna går igenom, säger Anette Wagnervik.

Viktigt med fysisk aktivitet

Många som får cancer beskriver att de drabbas av en trötthet som de inte känner igen sedan tidigare. Ibland kan tröttheten till exempel bero på blodbrist eller depression, men det finns också en trötthet som inte går att medicinera eller vila bort. Det kallas cancerrelaterad fatigue och fysisk aktivitet är viktig för att motverka den sortens trötthet. Fysisk rörelse hjälper även ofta mot oro, sömnproblem och trötthet.

NU-sjukvården har inspirerats av Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och deras lyckade dansupplägg för cancerpatienter som Sveriges Radio rapporterat om. I våras höll Anette Wagnervik i två latinfitness-pass för cancerpatienter på Uddevalla sjukhus och i höst är det dags igen, den här gången vid tre tillfällen.

– Just dans är en fantastisk motionsform, eftersom den stärker både skelettet och konditionen och samtidigt tränar din hjärna, säger Eva Källén, fysioterapeut på cancerrehab på Uddevalla sjukhus.

”Inget rum för oro eller stress”

Patienterna är i olika åldrar och befinner sig i olika stadier av sin sjukdom. Vissa är mer vana att träna, andra mindre. Oavsett förutsättningar ska det vara lätt att anpassa dansstegen till sin nivå och fly undan vardagen en stund.

– Under passet har du fullt sjå att öva in stegen – det finns inget rum för den oro eller stress som kanske präglar livet i övrigt, säger Anette Wagnervik.

Kan ge det hon saknade

Enligt nationella riktlinjer ska alla patienter, i samband med diagnos och inledande behandling, informeras om vikten av fysisk aktivitet och erbjudas träning. Det var något Anette Wagnervik saknade under och efter sin egen cancersjukdom.

– Nu kan jag ge cancerpatienter den rörelse som jag själv inte fick när jag var sjuk. Det är jättestort för mig.

Hanna Olsson
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Latinfitness för cancerpatienter

Höstens latinfitness för cancerpatienter består av 30 minuter dans och 15 minuter stretch. Passet äger rum den 30 oktober och de två efterföljande onsdagarna i gymnastiksalen på fysioterapin på Uddevalla sjukhus.

Träning vid cancer

Flera vetenskapliga studier visar på nyttoeffekter av fysisk träning under och efter cancerbehandling. Träningens positiva effekter är bland annat:

  • Förbättrad/bibehållen muskelstyrka och kondition
  • Lindrad fatigue (extrem trötthet vid cancer)
  • Minskad risk för ny cancer
  • Minskad dödlighet
  • Ökad livskvalitet

Läs mer om fysisk aktivitet vid cancer hos 1177: https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar–besvar/cancer/att-leva-med-cancer/fysisk-aktivitet-och-fysioterapi-vid-cancer/

Läs även: Svår trötthet största hindret för rehabträning