Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
På ett år har Motogirls gått från 11 till 118 medlemmar. Ida i tunneln och Anette Hallgren bredvid. Foto: privat och Johans crossbilder.

Motocrossen förändrade Idas liv – nu prisas föreningen

Tjejer som kör motocross är inte så vanligt. Men det som gör Team Motogirls unika är engagemanget för unga med diagnoser som ADHD, asperger och autism. Nu är föreningen en av Västra Götalandsregionens parasportstipendiater.

– Det är helt fantastiskt att vi får det här! Att vi får det här för våra barns skull, för en funktionsnedsättning som inte syns utanpå, säger Anette Hallgren, en av grundarna.

Anette Hallgren på bakhjulet. Foto: Johans crossbilder
Anette Hallgren på bakhjulet. Foto: Johans crossbilder

Team Motogirls är en ung förening som växer snabbt. Den grundades för ett år sedan av Anette Hallgren och två andra mammor och har sedan dess gått från 11 till 118 medlemmar.

De tre mammorna hade länge stått bredvid på motocrossbanorna när deras män och söner kört och ville hitta en egen plattform. Efter att själva ha provat på sporten ett tag, växte tankarna fram på ett forum där tjejer inte behövde armbåga sig fram för att ta plats. Alla tre hade dessutom barn med NPF-diagnoser.

– Vi var vana vid att föra en ständig kamp för att våra barn ska få samma rättigheter och möjligheter som andra barn. Vi hade sett hur våra barn haft svårt med sociala sammanhang och ofta blivit ensamma. Hur de inte passat in i vanliga lagsporter, säger Anette Hallgren.

Många som har NPF-diagnoser är impulsstyrda och kan ha svårt att hantera motgångar, särskilt i interaktion med andra. Motocross däremot är en individuell sport som samtidigt som den hjälper barnen att hålla koncentrationen på sin egen körning, också erbjuder en gemenskap utanför banan.

– Här har vi ett sammanhang där alla vet vad det handlar om, där barnen kan vara sig själva och där inte vi som föräldrar behöver be om ursäkt för våra barn! säger Anette Hallgren.

Motocrossen förändrade Idas liv

Ida kör motocross. Foto: privat
Ida kör motocross. Foto: privat

En av ungdomarna som kör motocross med Team Motogirls är Ida Dienus, 17. Hon har flera så kallade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), bland annat ADD och lindrig autism. Hon tappar lätt fokus, blir uttråkad och trött. Hon har haft svårt att ta sig ur sängen och göra roliga saker. Det har funnits perioder när hon inte lämnat huset på flera veckor. När hon hittade motocrossen förändrades hennes liv.

– Det är jättekul att köra fort och att testa mina gränser. Här blir jag också accepterad och inte utfrusen för att jag beter mig konstigt ibland, säger Ida.

Hennes föräldrar Kiki och Olaf stöttar henne helhjärtat och följer med på alla tävlingar. Ida tävlar i enduroklassikern, vilket innebär att hon kör tre stora tävlingar på ett år – Stångebroslaget, Ränneslättsloppet och Gotland Grand National. Näst i tur står tävlingen på Gotland. Men först väntar ett träningsläger med tjejerna i Team Motogirls.

– I vanliga fall är motocross en sport som inte är anpassad efter tjejer. Det saknas ofta toaletter eller omklädningsrum på banorna och det blir inte lättare om man har en NPF-diagnos. Att få åka på träningsläger med bara tjejer och där dessutom många har liknande diagnoser har stor betydelse för både Ida och oss som föräldrar, för vi vet alla vad det handlar om, säger Olaf Dienus.

Bild på en person som hoppar med en motocross
Foto: Tore Gustafsson

Har medlemmar i hela Sverige

Även om Team Motogirls har sin bas i Alafors i Västra Götaland finns medlemmarna i hela Sverige. Varje medlem har också en hemmaklubb där de tränar och tävlar, men bär alltid Team Motogirls logga med texten ”Ride4awareness” och ”NPF” tydligt tryckt. Föreningen ordnar två träningsläger per år där tjejerna tränar tillsammans.

Medlemmarna träffas också på facebooksidan, som har både en öppen och en sluten grupp. Här kan tjejerna bestämma gemensamma träningstillfällen, peppa varandra inför tävlingar och inte minst har föräldrarna ett dygnet-runt-öppet bollplank för de speciella glädjeämnen och utmaningar som föräldrar till barn med NPF-diagnoser möter.

– För mig är det ett fantastiskt forum, där jag kan ha en dialog med andra föräldrar som går igenom samma sak som jag. Jag har själv kämpat så hårt för mitt barns rätt till hjälp och nu har vi fått detta stora nätverk där vi kan stötta varandra, säger Anette Hallgren.

Men den bästa gemenskapen, den finns ute på banorna. När tjejerna gått i mål på en tävling eller när ett träningspass är avslutat. När rädslor övervunnits och självkänslor vuxit. Då tänds grillarna bland husbilarna, alla kan klappa sig på axeln efter dagens äventyr och alla får vara precis som de är.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Parasportstipendiater 2019

Aaron Lindström, Skövde
Idrottsgren: Alpin skidåkning (slalom, storslalom och super-G)

Cajsa Stadler, Sävedalen
Idrottsgren: Bordtennis/parabordtennis

Rodgers Prince Kyomukamah, Västra Frölunda
Idrottsgren: Rullstolsbasket

Föreningen Team Motogirls
Idrottsgren: Motocross/enduro

Iko Grunden, Uddevalla
Idrottsgren: Parafotboll

Therese Gybäck, Mölndal
Idrottsgren: Fotboll

Fakta: Parasportstipendiet

Varje år delar Västra Götalandsregionen ut 150 000 kronor (att dela på) i stipendium till aktiva idrottare med funktionsnedsättning, lag eller ledare. Syftet med stipendiet är att uppmärksamma personer som har gjort utmärkta prestationer och som är förebilder för andra att börja idrotta.

Läs även: Viktorias EM-bragd: hoppar 4,77 utan att se