Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Helena Forsell, Max Forsell och Peo Eriksson från Grästorp får hjälp av Röda kors-värdinnorna Asta Andersson och Karin Sundler (till höger). Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus.

Röda Korsets frivilliga insatser förbättrar vården

Frivilliga insatser från Röda Korset fyller en viktig funktion på sjukhusen i Västra Götalandsregionen (VGR). Här finns totalt 163 rödakorsvärdar som arbetar ideellt på akutmottagningar, i receptioner och på avdelningar för vård i livets slutskede (Palliativ vård).

På Skaraborgs sjukhus i Skövde finns rödakorsvärdarna Asta Andersson och Karin Sundler som tillsammans med sina kollegor utför ett frivilligarbete som är mycket uppskattat av patienterna.

– Det är detta vi lever för, att hjälpa människor när de kommer hit. Och så har vi ju så roligt tillsammans under tiden, säger de båda.

Ett sjukhusbesök kan verka både skrämmande och obehagligt för vem som helst. Då kan det vara skönt att möta någon redan i entrén som har tid att prata en stund eller kan visa vägen till mottagningen.

Hitta rätt

Röda Korset bemannar informationsdisken måndag till fredag. Varje tisdag mellan halv åtta och elva på förmiddagen är Asta och Karin, som båda är pensionärer, på plats, beredda att möta patienter och närstående som vill ha stöd eller information.

Under tiden 7 januari-14 juni tog de 25 rödakorsvärdarna emot drygt 6 000 besökare, hänvisade över 4 000 vidare i sjukhuset och följde över 1 700 till rätt plats. Frivilligarbetet under den perioden uppgick till totalt 1 369 timmar. Då ska man komma ihåg att detta endast är vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

– Vi ser till att människor hittar rätt i sjukhuset, ofta följer vi med som   ledsagare så att patienterna kommer fram till rätt mottagning eller kör rullstolar med patienter. Ibland kan man bli borta ganska länge, men vi kan ju inte bara lämna patienter och anhöriga åt sitt öde om de är osäkra på vart de ska ta vägen, säger Karin.

Lyssnar på alla

– Sedan finns det de som bara vill prata av sig en stund och det går ju bra det också. Vi lyssnar på alla, och allt, även på klagomål, säger Asta.

Röda Korsets frivilliga finns på flera sjukhus i VGR och i olika verksamheter som exempelvis på akutmottagningar och avdelningar för vård i livets slutskede (Palliativ vård). Där kan de fungera som en extra anhörig för de patienter som inte har någon hos sig på plats. De ska inte ersätta någon personal eller utföra några vårdrelaterade uppgifter, utan helt enkelt sitta hos patienten, samtala, lyssna och kanske läsa en tidning.

I NU-sjukvården på Uddevalla sjukhus finns rödakorsvärdar i den palliativa vården och även på akutmottagningen. På akuten bemannar de en kaffevagn.

– De är en jättefin hjälp och skapar trygghet bland våra patienter som ibland kan vara oroliga och ensamma, säger Ellinor Dunhäll som är undersköterska på akutmottagningen på sjukhuset NÄL i Trollhättan.

Text: Jan Nyman, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Sedan ungefär ett år tillbaka bemannar Marianne, Per, Gunilla och andra av Röda korsets volontärer en kaffevagn på NÄL:s akutmottagning.
Sedan ungefär ett år tillbaka bemannar Marianne, Per, Gunilla och andra av Röda korsets volontärer en kaffevagn på NÄL:s akutmottagning.

Fakta

Enligt en ny kartläggning från Röda Korset finns det rödakorsvärdar på minst 63 ställen i Sverige. Sammanlagt finns det drygt 1400 frivilliga i verksamheten.

I Västra Götalandsregionens verksamheter finns det rödakorsvärdar:

  • I entrén på Skaraborgs sjukhus i Lidköping
  • I entrén på Skaraborgs sjukhus i Skövde
  • På akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg
  • På akuten på Östra sjukhuset i Göteborg
  • På akuten på Alingsås lasarett
  • I entrén och på palliativ avdelning på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås
  • På akuten och på palliativ avdelning på Uddevalla sjukhus

VGR har också en överenskommelse med Röda Korset om ett mobilt behandlingsteam på asylboendet på Restad Gård i Vänersborgs som kommer att gälla även under 2020. Målgruppen är flyktingar med psykisk ohälsa till följd av krig, tortyr eller systematisk förföljelse.

Här kan du söka på din kommun och se hur du gör om du vill anmäla dig som frivillig

Läs också om Röda korsets väntjänst på 1177.se