Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Forskningsstudien, som nyligen publicerades i tidskriften The Lancet Oncology har författats av  Nicklas Oscarsson, som är överläkare och verksamhetschef för Opererande verksamheter på Angereds Närsjukhus i Västra Götalandsregionen (VGR).

Syrgasbehandling i tryckkammare kan hjälpa cancerdrabbade

Syrgasbehandling i tryckkammare kan lindra symptom och biverkningar efter strålning mot cancer i bäckenregionen. Det visar överläkaren Nicklas Oscarsson, Västra Götalandsregionen (VGR) i en ny forskningsstudie.

– För en stor del av patienterna är den här behandlingen mycket effektiv. Det är en enorm glädje att höra patienter berätta hur de kommer tillbaka som människor. Det gäller även de som blir bättre men kanske inte helt bra, säger Nicklas.

Idag lever allt fler med symptom efter strålbehandling mot cancer i bäckenregionen, som till exempel i prostata, livmoderhals, äggstockar och tjocktarm.

Forskningsstudien, som nyligen publicerades i tidskriften The Lancet Oncology, har författats av  Nicklas Oscarsson, som är överläkare och verksamhetschef för Opererande verksamheter på Angereds Närsjukhus i VGR.

Mindre biverkningar

– Om biverkningar och symptom från strålbehandling kan dämpas, kan patienten strålas i högre dos. Det kan ge kortare och mer effektiv behandling som helhet, säger Nicklas Oscarsson.

Tidigare studier har visat att vävnad som utsatts för strålning har bättre förutsättningar för att läka om den behandlas med syrgas i tryckkammare. Men det vetenskapliga stödet för att behandla skador med syrgas i tryckkammare efter strålbehandling mot organ i bäckenregionen har hittills varit svagt.

Stor förbättring

De drabbade har generellt sänkt hälsa och ibland även handikappande symptom, som blödningar, läckage eller täta trängningar av urin och avföring, smärtor och upprepade infektioner. Men, de behandlingar som hittills funnits till buds har endast tillfälligt kunnat lindra symptomen. Detta ledde till att Nicklas ville ta reda på är möjligt att erbjuda patienterna något mer och bättre.

Studien som genomförts med hjälp av pengar från bland andra VGR och samarbeten med andra aktörer visar tydligt att många patienter upplever en stor förbättring efter behandlingen med syrgas i tryckkammare.

Studien är en viktig grundsten för framtida forskning kring cancerbehandling. Nicklas föreslår bland annat studier om andra organsystem där vävnad skadats, som till exempel bröstkirurgi. Han ser också möjligheter att göra cancerbehandling som helhet mer effektiv.

Länk till artikeln i The Lancet

Värt att veta: Nobelpriset i medicin gick i år till William Kaelin, Peter Ratcliffe och Gregg Semenza för deras forskning om hur celler anpassar sig efter tillgången på syre.

Text: Rebecka Landmer
vgrfokus@vgregion.se