När kommunens sjuksköterska når fram före ambulansen kan det betyda skillnaden mellan liv och död för patienter med livshotande tillstånd. Samverkande sjukvård i Västra Götalandsregionen (VGR) har nu vunnit Götapriset för sitt utvecklingsarbete ”I väntan på ambulans” (IPVA).
Götapriset som är ett av Sveriges tyngsta kvalitetspris för offentligt finansierade verksamheter delades ut på Kvalitetsmässan i Göteborg under tisdagskvällen. IPVA som var en av fem finalister vann priset i konkurrens med 400 anmälda bidrag.
– Så fantastiskt roligt! Verkligen ett bevis på att vi är på rätt väg med vår samverkan i Fyrbodal, säger projektledare Maria Klingberg.
I väntan på ambulans innebär att den kommunsjuksköterska som är närmast patienten, rent geografiskt, larmas samtidigt som ambulansen vid prio 1-uppdrag. Det gäller livshotande tillstånd, när varje minut kan vara avgörande, som bröstsmärta, andnöd, allergisk chock eller misstanke om stroke. Då kan åtta minuter vara en lång väntan och ibland skillnaden mellan liv och död.
Dygnet runt
I Samverkande sjukvård och IPVA ingår 12 kommuner i norra Bohuslän och Dalsland, Lilla Edets kommun, Öckerö kommun och vårdcentralerna i respektive kommun, samt larmcentral, 1177 och NU-sjukvårdens ambulans samt MÄVA, medicinsk äldrevårdsavdelning.
Kommunsjuksköterskorna är i tjänst dygnet runt. De är anställda av respektive kommun för att ge vård och omsorg hemma hos patienter som behöver regelbundna insatser, men som har svårt att ta sig på egen hand till vårdcentralen.
Säkrare vård
De kommunsjuksköterskor som arbetar inom Samverkande sjukvårds område har en särskild app i sin mobil samt en färdigpackad väska med mediciner och delvis samma utrustning som en ambulans. I bagaget har de också en extrautbildning om akuta medicinska insatser.
– Än så länge är vårt sätt att driva IVPA-uppdragen unikt, säger projektledare Maria Klingberg. Men det finns många områden i Sverige som har liknande geografiska förutsättningar som vi har och där patienterna kan få snabbare och säkrare vård genom att införa vårt sätt att arbeta.
Ur juryns motivering: ”Genom att tänka nytt och innovativt har man fått bort stuprören. Istället ser man alla vårdresurser, oavsett organisationstillhörighet, som en samlad gemensam resurs som finns där för invånarnas bästa”.
Text: Lotta Abrahamsson, Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se
Fakta
Varje år genomför Samverkande sjukvård cirka 200 IVPA-uppdrag.
Samverkande sjukvård startade 2009 som ett pilotprojekt i Strömstad och Tanums kommuner, allra längst norrut i Bohuslän.
Numera sker samarbetet inom Samverkande sjukvård mellan 12 kommuner i Fyrbodal (norra Bohuslän och Dalsland), Lilla Edets kommun, Öckerö kommun och vårdcentralerna i respektive kommun, samt larmcentral, 1177 och NU-sjukvårdens ambulans samt MÄVA, medicinsk äldrevårdsavdelning.
Vinnaren av Götapriset får en prischeck på 150 000 kr samt en glasskulptur av den kände glaskonstnären Kjell Engman.