Mattias Kurlberg (46) överlevde hjärtstopp tack vare snabbt agerande från personer i närheten och en SMS-livräddare som var på plats inom några minuter. Nu blir SMS-livräddarna en permanent verksamhet i Västra Götalandsregionen (VGR).
SMS-livräddare är frivilliga som kan hjärt-lungräddning och som har anmält via appen SMS-livräddare att de vill hjälpa till om de befinner sig i närheten av en person som drabbats av hjärtstopp.
Chansen att överleva ett hjärtstopp ökar om du får hjälp av en hjärtstartare inom de första fem minuterna. Om en SMS-livräddare finns i närheten kan det betyda skillnaden mellan liv och död.
Det är Mattias Kurlberg ett levande bevis på.
Föll ihop
Småbarnsförälder, jobb på arkitektfirma och en aktiv fritid. Mattias var mitt i livet när hjärtstoppet slog till lika plötsligt som oväntat.
– Visst kände jag mig trött ibland, men jag tänkte att det gör väl alla småbarnsföräldrar, berättar Mattias.
VGRfokus är med när Mattias går den korta promenaden från arbetsplatsen till spelbutiken vid Odinsplatsen i Göteborg. Det var måndag 23 april 2018 som Mattias plötsligt föll ihop härinne, drabbad av ett plötsligt hjärtstopp. Fast det visste han inte då. Minnena från den dagen är borta och vad som hände har han fått återberättat av andra.
SMS-livräddare
Mattias skulle egentligen ha spelat badminton med en kompis efter jobbet. Men kompisen var sjuk så Mattias skulle istället ta bussen hem. På vägen dit gick Mattias in i butiken för att spela lite på hästar.
– Ägaren till butiken hörde en duns. Jag hade tydligen bara fallit ihop på golvet. Två andra kunder var snabbt framme och påbörjade hjärt- lungräddning medan ägaren ringde 112. Efter ett par minuter dök en SMS-livräddare upp och avlöste de två kunderna. Sju minuter efter kollapsen var ambulanspersonal på plats och kunde börja med hjärtstartare. Sedan bar det av till Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).
Mattias låg nedsövd i sex dagar och vaknade upp utan att ha en aning om vad som hade hänt.
Hyfsat vältränad
Han bläddrar i en pärm där det finns bilder från perioden, foton på honom både när han är nedsövd och vaken plus en dagbok över vad som hände under veckan som han själv missade.
– Det var värst för min fru, barnen och mina föräldrar. De visste ju inte om jag skulle vakna upp eller hur jag skulle vara när jag vaknade.
Det visade sig att ena kammaren på hjärtat var förstorat, men det var alltså inget Mattias hade märkt och ingen vet hur länge det varit så.
– Jag har ju sprungit, Göteborgsvarvet, cyklat Vätternrundan och kört öppet spår i Vasaloppet och var väl hyfsat vältränad.
Övervakar hjärtat
Mattias återhämtade sig snabbt och fick åka hem med en så kallad ICD, en apparat som hjälper och övervakar hjärtat via elektriska impulser.
När larmet kom till 112 var det minst tre SMS-livräddare som befann sig i närheten och svarade på anropet.
Den som kom först befann sig bara några hundra meter från platsen.
– Jag hade tur som befann mig på en central plats i Göteborg. SMS-livräddning är verkligen en bra grej. Jag är så tacksam för den hjälp jag fick av alla som bidrog till att jag överlevde hjärtstoppet, säger han.
Hjärttransplantation
Mattias har funderat på vad som kunde hänt om han satt sig på bussen direkt istället för att gå in i spelbutiken.
– Det är ju många som sitter och sover på bussen. Ingen hade väl reagerat om jag suttit där och sett ut som om jag sov.
Mattias har haft tur inte bara en utan två gånger. Några månader efter hjärtstoppet blev hans hjärta sämre igen och han sattes upp på listan för hjärttransplantation. Här kan du läsa resten av historien och om hur Mattias fick ett nytt hjärta.
Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se
Fakta:
SMS-livräddarna som befinner sig nära en person med hjärtstopp får via larmcentralen ett larm på sin mobiltelefon med uppgiften att antingen hämta en hjärtstartare och bege sig till den drabbade eller att direkt bege dit för att påbörja hjärt- lungräddning (HLR).
Inom VGR finns i nuläget 12 300 registrerade SMS-livräddare, fördelade i hela Västra Götaland. Från starten i oktober 2016 till och med 30 april 2019 har totalt 1798 SMS-larm skickats ut. Det motsvarar i snitt 58 larm per månad.
En studie som omfattande ca 1800 fall av misstänkt hjärtstopp visade att i mer än hälften av fallen anländer SMS- livräddare före ambulansen och andel patienter som får hjälp med hjärt-lungräddning innan ankomst av professionella sjukvårdsresurser ökade med 30 procent jämfört med utan SMS-livräddarfunktionen.
Mer om hur du blir SMS-livräddare
Bildspelet: Kedjan som räddar liv – tidiga insatser för att hantera hjärtstopp