Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
AI har nu blivit så bra på att hitta karies så att det snart är dags att testa det på Folktandvårdens kliniker, berättar utvecklingschef Bent Petersen. Foto: Jonna Andersson/arkiv.

Artificiell intelligens hjälper tandläkaren hitta karies

Artificiell intelligens (AI) kan nu hitta så gott som alla kariesangrepp på egen hand. Till hösten planerar Folktandvården Västra Götaland att börja testa tekniken på sina tandvårdskliniker.

Tandvården har sedan början av 1900-talet röntgat tänder för att upptäcka karies men faktorer som ljusförhållanden och datorskärmar som inte är optimala gör metoden sårbar. Därför har Folktandvården Västra Götaland och Stockholm tillsammans med Kairos Future tagit fram ett AI-system som ska fungera som ett beslutsstöd för tandläkaren.

– Vi har testat nio olika modeller för maskininlärning på 2,5 miljoner bilder och idag hittar systemet över 95 procent av alla kariesangrepp, säger Bent Petersen, utvecklingschef vid Folktandvården Västra Götaland.

Efterlikna hjärnan

Den teknik man använder i projektet är så kallade neurala nätverk och deep learning, där man försöker efterlikna hjärnans funktion. Dessa används till exempel för att hitta mönster eller samband i stora datamängder.

– Vi matar systemet med röntgenbilder till vilka vi har kopplat tandläkarnas diagnoser och med hjälp av olika AI modeller skapas en algoritm för kariesdiagnostik. Systemet lär sig hela tiden, så ju fler bilder det får ”titta på”, desto säkrare blir analysen. Nu har vi kommit så långt vi kan utan att vi människor är med och rättar, säger Bent Petersen.

Testa tekniken

De röntgenbilder man har analyserat hittills kommer från patientfall där tandläkare markerat karies.

– Men kanske har man inte markerat all karies, man kanske koncentrerar sig på det man ska åtgärda och utelämnar små skador, förklarar Bent Petersen.

Nästa steg är att specialisttandläkare ska diagnostisera röntgenbilder och göra modellen ännu bättre. När detta är klart planerar man att börja testa tekniken ute på klinik.

– Vi hoppas vara ingång med det till hösten. Målet är sedan att koppla algoritmen till vårt röntgenanalyssystem som beslutsstöd. När behandlaren diagnostiserar röntgenbilderna uppmärksammas hen automatiskt av vad algoritmen hittat, säger Bent och avslutar:

– Det här är bara starten på AI inom tandvården. När det kommer till röntgen skulle man kunna använda samma teknik för att ta fram beslutsstöd för andra typer av diagnoser. Till exempel tror vi att vi i framtiden automatiskt ska kunna hitta osteoporos (benskörhet) genom AI-system som analyserar bentätheten i käken.

Text: Jonna Andersson
vgrfokus@vgregion.se