Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Ted von Proschwitz som är VGR:s snigelexpert berättar att mördarsniglarna lockats fram av det milda vädret. Foto: Ian Schemper och Naturhistoriska museet.

Mördarsniglarna redan här: ”Behöver inte bli invasion”

Att vintern är osedvanligt varm har knappast undgått någon, inte ens mördarsniglarna, eller spansk skogssnigel som de egentligen heter.

– ”Mördarsniglarna” bör befinna sig i vinterdvala nere i jorden i sina övervintringskammare vid den här tiden på året – så ja det är ovanligt, och inte normalt, att de är framme nu. De som kommit fram har gjort det på grund av det långvarigt varma vädret, som lurat dem att tro att det är vår och fått dem att gå upp till ytan. De kommer inte att klara sig om det nu kommer en köldperiod, att ställa om fram och tillbaka klarar de inte. Det är dock bara att fåtal sniglar som blivit aktiva, säger Ted von Proschwitz från Göteborgs Naturhistoriska Museum, som är en del av Västra Götalandsregionen (VGR).

Mycket regn

Fenomenet med för tidigt aktiva ”mördarsniglar” har förekommit också under tidigare år när det kommit längre varma perioder när det normalt skulle ha varit vinter och minusgrader.

– Men det har alltid rört sig om ett fåtal exemplar, säger Ted.

Att sniglarna är tidigt ute behöver dock inte innebära en invasion längre fram. Det som är avgörande för mängden sniglar är istället om det blir mycket regn under maj månad, och hur nederbördsmängden ser ut under sommaren. ”Mördarsniglarna” trivs när det är vått men mår dåligt i torka.

Minskad köldstress

– Vintervädret påverkar numera i mindre grad. Dels beror detta på att sniglarna nu varit i Sverige under flera decennier och att det skett en selektion, ett naturligt urval, på individer som klarar vårt klimat bra. Dels på att klimatet blivit allt varmare. I Sydsverige leder bristen på längre sammanhängande köldperioder till att djupgående tjäle saknas vilket i sin tur leder till minskad köldstress på sniglarna så att fler överlever vinterdvalan. Detta märks också på att ”mördarsnigeln” i dag klarar att övervintra så långt norrut som i Östersund och Vilhelmina – något jag skulle ha sagt varit omöjligt för tio år sedan, säger Ted von Proschwitz.

Text: Hanna Ljungberg
vgrfokus@vgregion.se


I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer här: www.vgr.se/kulturutveckling