Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Många näringsidkare har det svårt under coronakrisen. Foton: Pixabay

Så stöttar Västra Götalandsregionen företag genom coronakrisen

Covid-19-pandemin har skapat ett tufft läge för näringslivet. Västra Götalandsregionen försöker på flera sätt hjälpa västsvenska företag genom krisen.

– Vissa åtgärder ska hjälpa i den akuta krisen, andra ska rusta företagen när ekonomin vänder igen, säger Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör.

Permitteringar och varsel duggar tätt i Coronakrisens spår. Såväl enmansföretag som stora tillverkningsföretag med tio tusentals anställda har meddelat att de måste få hjälp om de ska gå helskinnade ur krisen.

Helena Lundberg Nilsson

– Små och medelstora företag är särskilt utsatta, säger Helena Lundberg Nilsson. Vi försöker vara lyhörda för vad företagen verkligen behöver när vi tar fram åtgärder.

Styr om ordinarie insatser

Västra Götalandsregionens åtgärder handlar i vissa fall om att ordinarie insatser styrs om. Exempelvis ska de 45 miljoner som VGR årligen delar ut i företagsstöd av olika slag, nu även kunna användas till att motverka Coronakrisens ekonomiska effekter.

Andra åtgärder innebär att VGR skjuter till nya resurser. Sedan tidigare fanns fyra miljoner avsatta för att stötta det näringsliv som jobbar med kulturlivet – det stödet har nu fördubblats till åtta miljoner. Dessutom tilldelas Almi Väst tio miljoner för att de ska kunna öka sin bemanning. Almi kan ge statliga lån till företag som normalt sett är livskraftiga men som har svårigheter på grund av pandemin. Det extra tillskottet från VGR ska användas till att öka bemanningen så att de kan erbjuda rådgivning och administrera lånen.

Många insatser sker i samverkan med andra aktörer. Bland annat arbetar VGR med att skapa en struktur för att företag i alla delar av Västra Götaland ska kunna få akut rådgivning och vägledning genom krisen.

Läge för förbättringar

Besöksnäringen kan söka stöd från Turistrådet i Västsverige som bland annat erbjuder utbildningspaket och bidrag till att digitalisera verksamheten. Helena Starfelt är näringslivschef och hon hoppas att vi får se den typen av långsiktiga förbättringar i alla branscher.

Helena Starfelt

– Nu är det ett läge att rusta inför framtiden, säger hon. Alla företag bör se över möjligheten att vidareutbilda personalen, elektrifiera eller ställa om till AI. Det ger ett försprång i omställningen till ett hållbart samhälle när ekonomin väl börjar rulla igen,säger Helena Starfelt.

Regeringens nya permitteringsregler ger också utrymme för kompetensutveckling. I korthet innebär reglerna att företagen bara behöver betala fyrtio procent av lönen medan staten täcker upp med femtio procent. De anställda blir alltså kvar i företaget och kan ägna sig åt studier i väntan på att verksamheten kommer på fötter.

Att välja utbildning kan dock vara ganska knepigt. Anders Carlberg är avdelningschef för Forskning, utveckling och utbildning (FOUU).

Anders Carlberg

– Det finns en uppsjö av utbildningar. Vi från den offentliga sidan samarbetar med näringslivet för att vägleda till utbildningar som kan göra nytta i den situation som företagen befinner sig i just nu. Västra Götalandsregionen förbereder också ett beslut om att stötta utbildning för hållbarhet och nya kompetenser inom industrin, säger Anders Carlberg.

VGR har det faktiskt lite lättare än vissa andra regioner. De tilldelades ett regionalt utvecklingsuppdrag på prov redan före millennieskiftet, för 20 år sedan, medan många andra regioner tog över ansvaret så sent som i januari i fjol.

– VGR har hanterat såväl finanskris som lågkonjunktur och Saabkonkurs, berättar Helena Lundberg Nilsson. Eftersom vi jobbat så länge med frågan har vi både välfungerande rutiner och goda relationer med alla aktörer i Västra Götaland. Tillsammans kan vi agera snabbt och sätta in rätt åtgärder.

Text: Benedikta Cavallin
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

VGR samordnar sina insatser bland annat med Västsvenska Handelskammaren, Arbetsförmedlingen, kommunalförbund, Svenskt Näringsliv, Business Region Göteborg (BRG), Företagarna, LO och Länsstyrelsen. De sker också täta kontakter med regeringens samordnare för coronavirusets effekter på näringslivet.

BRG ägs av kommunerna i Göteborgsregionen. Almi företagspartner Väst ägs av Västra Götalandsregionen, BRG och staten.

www.verksamt.se finns myndighetsinformation till företag samlad.

Läs mer om Regional utvecklings arbete kring corona på vgregion.se.
https://www.vgregion.se/rucovid19

Läs även: