Boka inte av din nödvändiga vård och vänta inte för länge med att besöka akuten. Foto: Eng foto

Som en följd av coronapandemin märker vården i Västra Götaland att människor undviker att söka hjälp trots att de egentligen behöver vård. Nu uppmanas invånarna att inte avboka sina vårdbesök och följa råden de får från 1177.

– Vi märker att folk väntar för länge med att söka vård. Ambulansen möter patienter i sämre skick än nödvändigt, de som kommer till akutmottagningarna är sjukare och telefonrådgivningen 1177 har svårt att få människor som behöver vård att söka vård, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare, Västra Götalandsregionen, VGR.

Viktigt med vård i tid

Att dra sig för att söka vård kan ge allvarliga konsekvenser för framför allt individen själv. Men också för samhället när patienten kommer till sjukhuset för sent och därför kräver ännu mer vård.

Marga Brisman

– Man kanske negligerar sina symptom och är rädd för att komma till sjukhuset och tror man kan få covid-19. Men inom sjukvården görs många åtgärder för att patienter inte ska bli smittade och även om det inte finns hundraprocentiga system är risken att bli smittad betydligt större i samhället, säger Marga Brisman.

Gäller det här även personer över 70 år och riskgrupper?

–Ja, det gäller alla. Behöver du vård ska du söka vård. Har du till exempel magsmärtor är det bättre att söka för det istället för att vänta och kanske drabbas av en brusten blindtarm.

Inom vården görs åtgärder på flera håll för att inte patienter ska smittas av covid-19. Personalen ska stanna hemma vid minsta symptom och patienter som besöker vården separeras från andra patienter vid risk för coronasmitta. Dessutom ser vården till att det inte är för trångt i väntrummen och på mottagningar.

Ställ inte in ditt besök

Även om läget är ansträngt när det gäller intensivvård och covid-19 patienter har sjukhusen goda resurser när det gäller att ta hand om annan vård. Bland annat genom att planerad icke nödvändig vård ställts in. Att ställa in sitt bokade besök för att inte ligga vården till last är alltså inget man som patient behöver tänka på.

– Personer som har kroniska sjukdomar som behöver regelbunden uppföljning ska göra sina uppföljningar för att inte bli sämre. Om vården inte kan ta emot dig säger vården till, du behöver som patient inte ta det beslutet själv, säger Marga Brisman.

– Till exempel, har du grön starr måste du gå på dina kontroller, har man njursvikt behöver det kontrolleras, vissa läkemedel behöver regelbundet kollas upp med blodprov.

Så vad är din uppmaning?

– Lyssna på råden du får av vården. Säger 1177 att du behöver ha en läkarkontakt, lyssna på det och kom till vården på det sätt som 1177 uppmanar till. Var inte rädd för att ta kontakt med vården om du har besvär, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare, VGR.

En hel del vård kan också skötas digitalt. Läs mer om det i denna artikel från VGRfokus: Digitala besök kan avlasta annan vård och minska smittspridningen

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Tveka inte, stanna hemma om du har minsta symptom

Råden till dig som är 70+ för att minska smittspridningen