Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Anders Sandahl

Fler bekräftade fall av covid-19 efter utökade tester

Vårdcentralerna i Västra Götaland startade i måndags möjlighet till test av invånare med milda symtom på covid-19. Provtagningarna har därmed ökat från 4000 per vecka till mer än 10 000. Det är tydligt att smittspridningen tagit fart i Skaraborg, men för regionen som helhet fortsätter antalet patienter som vårdas för covid-19 att minska.

På Västra Götalandsregionens presskonferens under fredagen visade ställföreträdande Smittskyddsläkare Leif Dotevall diagram som tydligt visar att när provtagningsrutinerna förändras, så går antalet bekräftade fall upp.

Arkivbild: Leif Dotevall

– Vi har 6833 laboratoriebekräftade fall i Västra Götaland. Men sanningen är nog att det är minst tio, kanske tjugo gånger fler som är smittade, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Under den gångna veckan har vårdcentralerna börjat erbjuda tester till samtliga invånare i Västra Götaland som har milda förkylningsliknande symptom. Därför var det också väntat att siffrorna över antalet bekräftat smittade skulle öka rejält. Dessa provtagningar visar också att allt fler yngre diagnostiseras med covid-19.

I Skaraborg, som tidigare inte haft så många bekräftade fall, så ökar också antalet patienter som behöver vårdas för covid-19. Räknat per 10 000 invånare toppas kommunstatistiken nu av Tibro och Töreboda.

– I regionen som helhet minskar vårdbehovet när det gäller covid-19, men Skaraborgs sjukhus är i en uppåtgående fas och det stämmer väl med samhällsspridningen av smittan, har man mycket smitta i samhället märks det på sjukhusen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Positiva tecken och utmaningar

Även om det är ansträngt och ökad smittspridning i delar av Västra Götaland så finns det också positiva tecken. Smittspridningen bland äldre verkar sakta ned och det är färre äldreboenden som är drabbade. Detsamma ses när det gäller inneliggande äldre patienter som verkar minska på flera sjukhus och sett över hela regionen minskar vårdbehovet långsamt i alla grupper från höga nivåer.

Ann Söderström. Foto: Andreas Kron

– Det är viktigt att fortsätta hålla i förhållningsreglerna, faran är inte över på något sätt och det är en enorm press på personalen och vården. Vi måste hjälpas åt så att vi fortsätter på kurvan med minskat vårdbehov, säger Ann Söderström.

– Vi har ingen materielbrist, vi har gott om skyddsutrustning och vi har gott om läkemedel. Den trånga sektorn är vår personal, framför allt inför stundande semestrar. Vi har en personal som slitit hårt och jag vet att våra sjukhusförvaltningar gör allt för att kunna planera för att ta hand om både covid-19-patienter och andra patienter under sommaren, säger Ann Söderström.

Att vem som helst med milda symptom kan testa sig gratis på en vårdcentral är värdefullt för smittspårningen. Men det ställer också stora krav på vården.

– Uppskalningen av testerna (PCR) innebär omställningsproblem. Vi på labbet har aldrig varit utsatt för en sådan belastning tidigare under de 35 år jag varit verksam, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Antikroppar verkar skydda

Tomas Bergström märker också ett stort tryck på antikroppstester, tester som visat om man haft covid-19 och utvecklat antikroppar. Men där är Västra Götalandsregionen än så länge återhållsamma.

Tomas Bergström

– De antikroppstester vi testat själva på labbet har tidigare inte hållit måttet, därför har vi avvaktat och först nu har vi tester som håller måttet, säger Tomas Bergström.

Men det kommer dröja innan antikroppstester erbjuds alla och Tomas Bergström menar att man som invånare ska vänta med att ta ett antikroppstest.

– Det är inte bråttom att ta antikroppstester, det är bättre att vänta och lägga rejäl tid mellan sjukdom och test. Min rekommendation är att vänta minst en månad efter att man varit förkyld, säger Tomas Bergström.

Sahlgrenskas antikroppstester har visat att samtliga som varit svårt sjuka och varit inlagda på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och som testats för antikroppar också visat sig ha utvecklat antikroppar. Labbet på Sahlgrenska har dessutom gjort särskilda neutralisationstester som visar att antikropparna verkar skydda mot ny infektion.

– Det kommer ju svävande besked om hur det är med immuniteten men såvitt vi vet så har man en ordentlig sjukdom utvecklar man också antikroppar och sannolikt är man skyddad, säger Tomas Bergström.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Se pressträffen:

Läs även:

Fler ska testas för covid-19 i Västra Götaland

 

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *